Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Griekse politie beschoten in Athene vannacht

Griekse politie beschoten in Athene vannacht

Snelle vertaling van een paar Griekse kranten, Atheense indymedia en gesprekken met Atheners. Beschrijving van de huidige, uiterst breekbare, toestand in Eksarchia.

mpatsoi2.jpg

Vannacht om 3u werd de 21 jarige politie-agent Diamantis Matzounis met een kogel in de borst geschoten door een kalasjnikov.

De drie aangevallen agenten stonden op wacht voor een pand dat onderdeel is van het Griekse ministerie van Cultuur, in de Atheense wijk Eksarcheia, vlakbij de plaats waar Aleksandros Grigoropoulos op 6 december werd doodgeschoten door een agent van de oproerpolitie.

De agent werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Hij werd aan het been en de borst geopereerd. Volgens de kranten is zijn toestand is zeer ernstig maar stabiel. Volgens athens.indymedia en de meeste autonomen hier is de agent in tegenstelling tot wat de politiewoordvoerder verkondigde nooit in levensgevaar geweest en wordt de hele berichtgeving omtrent het gebeuren sterk overdreven opdat men een vrijgeleide zou hebben voor huiszoekingen, extra politiecontroles en bewaking. De huiszoekingen gebeuren bij tientallen mensen die betrokken zijn bij anarchistische actiegroeperingen.

Tijdens de klopjacht naar de daders en tijdens de huiszoekingen werden (vooral in Exarchia) ondertussen reeds 80 willekeurige arrestaties verricht. Voornamelijk in bars en op plaatsen die regelmatig gefrequenteerd worden door anarchisten. Agenten in wapenuitrusting trekken van deur tot deur. De hele wijk werd afgesloten door de politie. Groepen jongeren die door de afsluitingen heen wouden komen, werden met traangras bestookt. Overal zie je politie-aanwezigheid in grote getale, zowel in de metrostations, het centrum, rond het Syntagma als in Eksarchia. Ze hebben de opdracht gekregen de bevolking een gevoel van veiligheid te geven tegen “de terroristen”.

Momenteel berichten de Griekse kranten van het feit dat de wapens die vannacht gebruikt werden dezelfde zijn als diegene die gebruikt werden op 30 april 2007 tijdens een aanval tegen een politie-eenheid van Neas Iwnias. Ze leiden hieruit af dat het gaat om terroristische cellen. Ook het tweede pistool dat vannacht werd gebruikt is bekend volgens de politiemachten: het werd gebruikt door de Epanastiako Agwna /(Revolutionaire Strijd). Deze groep eiste op 15 januari 2007 de aanslag op waarbij met de Amerikaanse Ambassade met een raketwerper werd aangevallen. Deze Revolutionaire Strijd verscheen voor het eerst ten tonele in september 2003 tijdens een aanval tegen een politie-eenheid. In mei 2004, aan de vooravond van de Olympische Spelen deden ze opnieuw een aanval in Kallitheas.

0p 23 december werd eerder al in Athene een politiebusje van de MAT met wapens bestookt. Een radicaal-linkse groep die zich Volksactie noemde eiste toen de verantwoordelijkheid op.

Minister van Binnenlandse Zaken Prokopis Pavlopoulos beschrijft de aanslag als volgt: "enkele jongeren hebben hun complete zin voor logica verloren en leven in de waan dat ze de democratische stabiliteit in ons land omver kunnen werpen. Een democratie die door strijd en offers verworven werd door het Griekse volk. We weten niet of het naar aanleiding is van de rellen van afgelopen weken of of het gaat om een terroristische bende, maar we wenden alle middelen aan om de daders, die zich wellicht in Eksarchia ophouden, te vinden. Geen kogel en geen moordenaar kan het moreel en plichtsbesef van een democratisch ingestelde politie aantasten."

Getuigen berichten in online kranten dat de aanvallers de bedoeling hadden te doden aangezien de kogels recht op de agenten werden afgevuurd.

Het gaat niet om een bende aanvallers maar om twee mensen.

De huiszoekingen gaan nu (het is hier nu 20.00u ) nog steeds door. Het hele onderzoek (evenals dat van de voorbije aanvallen op de politie) wordt geleid door een speciale anti-terroristische onderzoekscel van justitie.

Meer aandacht gaat hier in de Griekse beweging uit naar de voorbije uit elkaar geslagen betogingen tegen het gewelddadige optreden van de Israëli in Gaza en verdere acties hieromtrent. De aanval op de oproerpolitie afgelopen nacht vond overigens plaats enkele uren nadat een betoging tegen de Israëlische invasie gisteren door overdreven politiegeweld uit elkaar werd geslagen. Er wordt geen enkele kritiek geduld vanwege de Griekse autoriteiten tegen de Israëlische zwijnerij.

Een paar bronnen uit de Griekse mainstream-media:

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=13963932,50579868
(met reacties van Griekse politici)

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_05/01/2009_2621...

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4495309

En in het Engels:
http://www.occupiedlondon.org/blog/
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/greek-policeman-shot-as-r...
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7810972.stm

Protest

Mag ik hier nog aan toevoegen dat er werkelijk bijna overal ter wereld luide protest is tegen de israelische agressie in Gaza en dat dit naar mijn mening veel te weinig naar voor wordt geschoven in de grote nieuwszenders.Dit is het ultieme bewijs dat de meerderheid van de bevolking niet langer tolereert wat israel aan het doen is en dat er ondanks de enorme hoeveelheid aan propaganda dat aan het rondgaan is er hopelijk een bewustwording plaatsvindt van zijn misdaden.