Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De media-oorlog om Gaza

De media-oorlog om Gaza

Israël laat geen journalisten toe in Gaza. De nog aanwezige journalisten zijn zelf een doelwit voor de Israëlische precisiebombardementen. Volgens Press Emblem Campaign (PEC) sneuvelden er reeds twee journalisten in Gaza. Die journalisten kwamen om het leven bij bombardementen en aanvallen tegen de Palestijnse media. Zo werd Al Aqsa TV vernietigd tijdens een Israëlisch bombardement en werden ook de lokalen van de krant Al-Resalah gebombardeerd.

Israël laat geen journalisten toe in Gaza, zogezegd omwille van de veiligheid. Het ziet er vooral naar uit dat Israël geen pottenkijkers wil. De wereld mag niet zien wat het Israëlisch leger aanricht in Gaza. Meerdere journalistenverenigingen spraken zich dan ook al verontwaardigd uit over deze nieuwe strategie van Israël.

De wereld ziet - helaas voor Israël - wel wat haar soldaten in Gaza aanrichten. Dankzij de tientallen blogs en getuigenverslagen krijgen we immers een beeld van wat zich achter de muren rond Gaza afspeelt. Het werkt zelfs een beetje averechts, want bij gebrek aan eigen beelden en verhalen pikken de media massaal die blogs en getuigenverslagen op.

Natuurlijk zou het veel geloofwaardiger zijn voor het Belgische publiek als een journalist van de VRT vanuit Gaza zou berichten over het inferno dat zich daar momenteel afspeelt. Die journalist heeft immers een zeker schijn van neutraliteit die een inwoner van Gaza nooit kan hebben. Zelf houd ik niet van die schijn van "neutraliteit" of "objectiviteit", goede journalisten als Fisk ergeren zich daar ook aan.

- Via de blog van deze Palestijnse journaliste en moeder van twee kinderen krijg je een zeer persoonlijk en doorleefd beeld van de impact van deze oorlog op een famillie.: http://a-mother-from-gaza.blogspot.com

- http://ingaza.wordpress.com is minder persoonlijk maar laat een glimp zien van het inferno dat zich momenteel afspeelt achter de muren van Gaza.

- Electronic Intifadah is dan weer meer een nieuwswebsite, waar je ook wat duiding kan vinden. Je vindt er ook een aantal blogs (Diary's) vanuit gaza: http://electronicintifada.net/v2/diaries.shtml

Opvallend is dat ik tot nu toe geen website of blog vond die je rechtreeks aan Hamas kan linken, althans niet in het Engels. Dat is trouwens een algemeen probleem met communicatie vanuit Palestijnse zijde waar je journalisten wel eens hoort over klagen: ze richten zich nauwelijks tot de Westerse media en als ze dat al doen is dikwijls zeer houterig en / of onhandig.

Israël laat zich ook niet onbetuigd in de informatieoorlog. Sinds enkel jaren hebben ze een instrument ontwikkeld om duizenden bloggers te recruteren en te activeren. Het is een programmaatje dat je kan installeren en dat jou vervolgens verwittigd als er ergens een kritisch bericht over Israël verschijnt. Je wordt als gebruiker dan aangemaand om te reageren en er worden zelfs enkel suggesties aangerijkt over hoe je gepast kan reageren: http://giyus.org

Een aantal Belgische zionisten hebben een blog waarop ze allerelei lezersbrieven publiceren. De blog veinst een zeker neutraliteit en noemt "lezersbrieven", maar als je een beetje aandachtig kijkt zie je zo van waar de wint waait.  Het is interessant om te zien hoe deze mensen permanent een oorlog om de geesten voeren. http://lezersbrieven.wordpress.com

Blogs uit gaza:
http://fromgaza.blogspot.com/
http://a-mother-from-gaza.blogspot.com
http://ingaza.wordpress.com/
http://electronicintifada.net/v2/diaries.shtml

Ik werd daar deze morgen nog over geïnterviewd in De ochtend op Radio 1. Het interview kan je hier opnieuw beluisteren: http://radio1.be/programmas/och1/1402553/

Guerrilla Radio

Ook heel interessant zijn de blogs van de medewerkers van de International Solidarity Movement, de enige internationale ngo die besloot om in Gaza te blijven.

In het Engels: http://www.palsolidarity.org/main/

De stukken die de Italiaanse ISM-vrijwilliger Vittorio Arrigoni vanuit Gaza voor Il Manifesto schijft, vind je op z'n blog Guerrilla Radio:

http://guerrillaradio.iobloggo.com/

Ook een interessante Blog is

Ook een interessante Blog is deze van Joods Actueel die het Gaza conflict vanuit Joodse zijde belicht: http://blog.joodsactueel.be

Verontwaardigd over bewust gecreëerde begripsverwarring

De meeste mensen die tegen de Israëlische bezetting van Palestina zijn maken duidelijk het onderscheid tussen die koloniale politiek en ideologie van Israël en de joodse religie.

De blog van joods actueel benadert het standpunt van uit een zionistische zijde.

De joodse gemeenschap heeft er volgens mij geen baat bij een amalgaan te creëeren tussen jood zijn enerzijds en zionist zijn anderzijds. Ik ken trouwens wel wat niet joden die zionist zijn en gelukkig ken ik ook joden die tegen de staat Israël zijn.

amalgamen

Enerzijds begrijp ik de opmerking van Han Soete. Het is belangrijk om steeds een correct onderscheid te maken tussen de begrippen "jood" (een religie), "Jood" (een etnisch/culturele groep), "Israelisch" (een nationaliteit) en "zionist" (een nationalistische overuiging).

Han Soete waarschuwt terecht om geen verkeerde amalgamen te maken, maar onder andere op indymedia heb ik al regelmatig gezien dat men de begrippen "zionist" (wat een vlag is die vele ladingen kan dekken) verwart met "het beleid van de Israelische regering". Dat klopt gewoon niet. Een Amerikaanse patriot hoeft het ook niet per definitie eens te zijn met het beleid van de Amerikaanse regereing, en als iemand zegt dat hij de VS een warm hart toedraagt, zegt dat nog absoluut niets over wat die persoon vindt van pakweg Guantanamo of de oorlog in Irak.

Wat me ook stoort is dat sinds de oorlog in de Gazastrook is losgebarsten er in sommige middens een bijna McCarthystische hetze wordt gevoerd tegen zionistische joden. Dit gebeurt dan meestal op basis van een heel enge lezing van het woord "zionisme", die het gevoel geeft dat zionisme ongeveer betekent: juichen wanneer er Palestijnse kinderen sterven.

Het staat iedereen in België vrij om politieke meningen zoals het zionisme met woorden te bestrijden. Het kan echter echt niet dat men, zoals bijvoorbeeld Zohra Otthman en de AEL doen, van de joodse gemeenschap eist om afstand te nemen van het zionisme /het Israelische beleid om zogezegd de gemoederen te bedaren (*). Dat is een ongeoorloofde aanslag op de vrijheid van meningsuiting, die bovendien aan geen enkele andere bevolkingsgroep wordt opgelegd.

Als het de AEL toegestaan is om Saddam Hoessein op hun website te bejubelen (een man die meer doden op zijn geweten heeft dan er mensen wonen in de Gazastrook), dan is het Joden ook toegestaan om zionistisch te zijn of om hun eigen mening te uiten over de oorlog tussen Israel en Hams, zonder bedreigd te worden in hun fysieke integriteit.

(*) Sommigen gaan opwerpen dat men aan moslims soms vraagt afstand te nemen van het terrorisme. Volgens mij kan dit enkel als men hierbij bedoelt dat men van die mensen mag vragen om aanslagen tegen hun niet-Islamitische medeburgers te niet te steunen. (en ook hier maak ik de bedenking dat een niet-veroordeling van terreur vanwege een vertegenwoordiger van die gemeenschappen nooit tot vijandelijkheden tegen die hele gemeenschap mag leiden).

Wanneer het gaat om "terreur" in een volledig buitenlandse context, kan men dergelijke veroordelingen in geen geval eisen. In de praktijk gebeurt dit ook niet. Moslimverenigingen en andere verenigingen hebben al meermaals bewegingen als Hamas of het "Iraakse verzet" met woorden gesteund. Dat is hun goed recht.

Eerlijk debat

Beste Polri,

Wees nu eens eerlijk hé en laat echt de achterkant van je tong zien.

1. Hoe definieer jij dan zionisme of zionist zijn? Zou je jezelf dan als zionist zien?
2. Waar blijft jouw veroordeling van de slachting die Israël momenteel aanricht in Gaza als je insinueert dat je toch niet akkoord bent met de (huidige?) Israëlische regering?
3. Ben je voor de terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen die in '48 en '67 verdreven zijn geweest van hun gronden en hun huis? Vind je dat ze moeten gecompenseerd worden voor hun verliezen?
4. Ben je voor een multi- of a-religieuze staat op het gebied die historisch Palestina was en nu 'Israël' noemt?
5. Vind je dat de huidige en vorige (oa Sharon) leiders van de staat Israël moeten berecht worden als eindverantwoordelijken voor de oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen gepleegd door het IDF nu en in het verleden?
6. De vertegenwoordigers van Joods Actueel en het Forum van Joodse organisaties steunen voluit Israël, zouden ze dan niet beter de naam van hun tijdschrift en organisatie niet veranderen in Israël Actueel en het Forum van Zionistische organisaties? Zoniet scheppen ze zelf verwarring tussen het Zionisme en het Jodendom. Bovendien doen ze onrecht aan onze Joodse medeburgers die het Zionisme niet steunen.

Groeten

antwoord op al uw vragen

Beste MM,

Hieronder het antwoord op uw vragen:

1. Ik beschouw mezelf als zionist. De definitie die door wikipedia wordt gehanteerd sluit goed aan bij hoe ik het zionisme zie:
"Zionisme is een nationale beweging en ideologie die een Joods thuisland of Joodse staat ondersteunt in het gebied waar in vroeger tijden de Joodse koninkrijken Israël en Judea lagen."
Ik zie het zionisme vooral als een pragmatische oplossing voor de "Joodse kwestie". De precieze locatie en grootte van dat thuisland zijn in mijn ogen een kwestie van politiek, niet iets dat ideologisch vastligt.
Persoonlijk ben ik voorstander van een land met een Joodse meerderheid binnen de grenzen van voor de oorlog 1967, met een correctie voor het joodse gedeelte van het oude Jeruzalem. De joodse nederzettingen op de westbank en de golan moeten wat mij betreft allemaal worden afgebroken.

2. Elke burger die in deze oorlog wordt gedood is er één teveel, en elke actie waarbij opzettelijk burgers worden gedood veroordeel ik. Wanneer de rook is opgeklaard en duidelijk zal zijn hoeveel procent van de doden burgers zijn (op dit moment schat men 20%) dan zal ik daar mijn conclusie uit trekken.
Los daarvan vindt ik dat Israel het recht heeft om te vechten tegen Hamas, aangezien Hamas opzettelijk Israelische burgers bestookt. Bovendien vind ik, zoals ik al eens heb gezegd, de Israelisch/Egyptische economische blokkade van de Gazastrook verwerpelijk, aangezien het gaat om een collectieve bestraffing.

3. Ik ben zelf een zoon van een Joodse vluchtelinge uit een Arabisch land. Mijn moeder is als tiener met heel haar familie moeten vluchten en heeft maandenlang in een vluchtelingenkamp doorgebracht. Al hun bezittingen werden in beslag genomen, en ze zijn nooit gecompenseerd geweest.
Tijdens de loop van het conflict zijn ongeveer evenveel Joden als Arabieren gevlucht en/of verdreven.
Een "recht op terugkeer" van de kleinkinderen van die vluchtelingen vind ik onrealistisch. Dat zou enkel tot nieuwe conflicten leiden. De Palestijnse vluchtelingen mogen wat mij betreft wel financieel gecompenseerd worden door Israel in het kader van een vredesregeling.

4. Nee, ik ben voor 2 staten, één met een Joodse meerderheid, één met een Palestijnse meerderheid. Minderheden (zoals de Israelische Arabieren) moeten uiteraard gelijke rechten hebben.

5. Als je dat principe voor het hele midden-oosten wilt invoeren: ga je gang. Maar niet enkel Israel eruit pikken alsof het voor de rest allemaal koorknaapjes waren.

6. De naamkeuzen van hun tijdschrift is hun vrije keuze. Hun tijdschrift bericht vooral over binnelandse thema's die de joodse gemeenschap in Antwerpen belangen. (kan je makkelijk checken: hun oude nummers staan online)
Wat hun Israel-berichtgeving betreft volgen ze een zionistische lijn, wat hun goed recht is.
Deze website heet toch ook niet "palestimedia" enkel omdat wat betreft de midden-oosten berichtgeving voor een propalestijnse lijn wordt gekozen?

2 staten ?

Voorstander van 2 staten ? niet haalbaar in de zionistische ideologie,dat bewijst de zoveelste slachting in Gaza, een stuk dat eigenlijk als zogenaamde Palestijnse staat zou moeten doorgaan maar zonder ook maar een miniem kansje op ontwikkeling.Hebben ze die wel dan zorgt Israêl er wel voor dat dat vernietigd wordt ,Ik steun zoals iedereen die wat op de hoogte is en die nog een beetje menselijkheid in zich heeft de Palestijnen, 80% van de mensen onder de armoedegrens en toch nog weerbaar tegen het brute kolonialisme van een crapuleuze staat, die zoals steeds kan rekenen op de actieve steun van de VS en Europa .De rode kaart in ieder geval voor alle westerse politieke machthebbers om hun collaboratie .

Joden tellen niet mee

Aan al hen die beweren geen antisemiet te zijn: waarom worden de 800.000 vermoorde en verdreven Joden uit de arabische landen nooit vermeld op indymedia. Tellen die niet mee omdat het geen arabieren en maar joden zijn? Het waren nochtans geen zionisten en ze hadden niet gevraagd om verdreven of vermoord te worden, niettegenstaande ze daar sinds meer dan 1300 jaar als 2de rangsburgers, dhimmies, leefden in de Islam. Zelfs onlangs nog antiseimisme in Jemen tegen de paar Joden die er nog leven maar geen haan die er over kraait.

Ook niet afkomen dat het de "zionisten" waren die de verdrijvingen gegenereerd hebben. Nathan Weinstock heeft dat compleet ontkracht in zijn laatste boek "une si longue présence" over de grootste etnische zuivering van de vorige eeuw: 99.5% werden vermoord of verdreven als "compensatie" voor het Palestijns probleem.

Het verwijderen van deze post zou natuurlijk ontkrachten dat indymedia niet antisemtisch is.

Bij het onderwerp blijven

@Danny
De klassieke truc om 'subtiel'(?) van onderwerp te veranderen moet je niet proberen, dat lukt niet.
Het artikel gaat over media-boycot in Gaza. Israel laat geen journalisten toe in Gaza. Daarover gaat het artikel dus. Ondertussen bombardeert Israel ook VN-scholen en valt VN-konvooien aan.

Voor complottheorieën en andere niet terzake doende materie kan je terecht op honderden andere sites.

@Polri Israëlische

@Polri
Israëlische Arabieren? Ik vind dat zo'n merkwaardige benaming. En ik vraag mij af wat er achter schuil gaat? Zijn dat Libanezen, Jordaniërs, Egyptenaren die in Israël verzeild geraakt zijn? Want daar lijkt het op, dat generaliserende 'arabieren'. Terwijl het gewoon Palestijnen zijn. Israëlische Palestijnen weliswaar, maar afstammelingen van bewoners van mandaat-Palestina die in '48 door allerlei spelingen van het lot niet verdreven zijn. Waarom moet hun Palestijn-zijn uitgewist worden achter het zogezegd neutrale 'arabieren'? Diegene die wel verdreven zijn en in vluchtelingenkampen zitten in Libanon of Syria noemen we toch niet statenloze Arabieren of zo?
Het zijn Palestijnen, en de uitsluiting van 2 'Arabische' partijen bij de komende verkiezingen toont ten overvloede aan dat Israël een apartheidsstaat is, niet alleen tegenover de Palestijnen op de Westbank of in Jerusalem maar ook binnen Israël (waar dat dan ook moge zijn, moeilijk in een land zonder grenzen).

han

Gepost door han
06.01.2009

Tags