Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Jokke Schreurs live in CoSTA Vrijdag 16 januari: Gratis Toegang

Jokke Schreurs live in CoSTA Vrijdag 16 januari: Gratis Toegang

Jokke Schreurs is een van de topgitaristen uit ons land, maar dat is helaas nog een te goed bewaard geheim. Hij speelde muziek voor de televisiereeks 'Terug naar Oosterdonk', speelde een belangrijke rol in Olie op Duke, en is nu vrijdag te bewonderen in Cultureel Ontmoetingscentrum St Andries, Antwerpen

jokkeschreurszw.jpg

Jokke Schreurs zou je als gitarist autodidact kunnen noemen, hoewel hij op een gegeven moment lessen volgde bij Philippe Cathérine. Van oorsprong psycholoog stort hij zich vanaf zijn 27e volledig op de muziek. Al snel verliest hij zijn hart aan de muziek van Django Reinhardt. Die liefde is altijd gebleven en hoor je ook terug op zijn eerste solo-album Mijnen Tijd. . We kenden hem van allerlei samenwerkingsverbanden. Zo speelde hij ooit in het orkest van Guido Belcanto. Verder is hij ook erg gewaardeerd als gitarist in Sexteto Tangueda en als componist/uitvoerder van filmmuziek. Maar steeds steekt de liefde voor Django weer de kop op. In '98 richt hij het Jokke Schreurs Trio op waarmee hij twee cd's opneemt. Daarvoor werkt hij ondermeer samen met accordeonist Rony Verbiest en zanger Guido Naessens. Die cd's verwijzen opnieuw naar Django Reinhardt maar evenzeer naar Kurt Weil, Puccini, Brel. Zijn solo-album Mijnen Tijd ligt in het verlengde daarvan. In zijn uppie op zijn akoestische gitaar laat hij eigen improvisaties en composities horen en eigen interpretaties van werk van Django Reinhardt, maar ook van Wim de Craene (Rozanne), Ferenez, Baden Powell en Duke Ellington (Caravan). Met Ellington had Schreurs al eerder iets. Met zijn groep A Drum Is A Woman bewerkte hij begin jaren negentig muziek van Duke Ellington. Het is niet zo vreemd dat Schreurs het overbekende Caravan onder handen neemt. Het nummer, dat in 1937 door Ellington geschreven werd samen met de Puertoricaanse ventieltrombonist Juan Tizol bevat een motief dat is gebaseerd op de Hijaz-modus, een populaire toonladder in de oriëntaalse muziek en balkan-muziek. Schreurs speelt het dan ook met zo'n typische aanstekelijke gypsie-drive. Vrijdag 16 januari in CoSTA dus, en bovendien zomaar gratis en voor niks. Be there!!

waar? Cultureel Ontmoetingscentrum St Andries St Andriesplaats 24, 2000 Antwerpen
wanneer? vrijdag 16 januari 2009 aanvang: 21hr
Toegang gratis!