Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Boycot Israël! Het kan

Boycot Israël! Het kan

Op de betoging van zondag 11 januari kon je er niet naast kijken: vele betogers riepen op tot een boycot van Israël. Woensdag 7 januari bracht een delegatie van Coördinatie Boycot Israël (COBI) een nieuwjaarskaart met ca 5.000 handtekeningen naar de hoofdzetels van Carrefour, Delhaize en Colruyt. De klanten die de petitie hebben ondertekend, vragen hun warenhuis geen producten uit Israël meer aan te bieden. In België lijkt het nog niet voor morgen, maar dat het geen utopie is, bewijzen Britse ketens als Marks & Spencer en Asda die al Israëlische producten uit de rekken hebben genomen.

De oproep Israël te boycotten komt niet zomaar uit de lucht vallen. In 2005 riep de grote meerderheid van Palestijnse socio-culturele organisaties en ngo's op tot een mondiale campagne van boycot, desinvestering en sancties tegen Israël (BDS-campagne). De bedoeling daarvan is burgers, bedrijven en andere maatschappelijke actoren te betrekken bij de strijd tegen de bezetting van Palestina en de discriminatie van de Palestijnen. Tot nog toe hebben immers alle acties op politiek niveau gefaald om Israël te verplichten zich terug te trekken uit alle gebieden die het bezet sinds 1967. De resoluties van de Verenigde Naties terzake legt Israël naast zich neer en de druk van westerse landen om zich aan die resoluties te houden, is veel te zwak of zelfs onbestaande. Ook de miljoenen Palestijnse vluchtelingen blijven in de kou staan, al hebben ze volgens VN-resolutie 194 reeds sinds december 1948 het recht om terug te keren naar hun land. En in Israël zelf hebben de 1,4 miljoen Palestijnen die er wonen alsmaar meer te lijden onder geweld en discriminatie door de staat. Zolang deze oorzaken van het conflict tussen Israël en de Palestijnen niet worden aangepakt, zullen de Palestijnen zich geweldloos, maar ook met geweld, blijven verzetten.

Omdat onze politici falen of andere belangen laten primeren, is een langdurige actieve inzet van burgers overal ter wereld nodig voor een duurzame vrede tussen joden en Palestijnen in het Midden-Oosten. Betogingen, petities en andere geweldloze actievormen zijn zeer zinvol, maar zonder economische druk zullen ze de nodige verandering niet teweeg brengen. Elke burger kan de druk helpen opvoeren door geen producten uit Israël meer te kopen. Naarmate de campagne van boycot en desinvestering groeit, zal het land minder en minder inkomsten uit handel genereren. Waarschijnlijk zal het nog ettelijke jaren duren vooraleer het gros van de Israëlische burgers en bedrijven de politiek van bezetting en discriminatie van de Palestijnen afvallen, maar wanneer de druk te groot wordt, zullen ze toch eieren voor hun geld kiezen.

Dit is te vergelijken met de strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika in de jaren ’80 van de vorige eeuw. In het begin waren er maar een beperkt aantal mensen die producten uit Zuid-Afrika boycotten, maar door acties steeg dat aantal drastisch. Daardoor onstond een klimaat waardoor zakendoen met Zuid-Afrika als negatief ervaren werd. Als gevolg daarvan beslisten tal van bedrijven, die anders niet op ethische basis opereren, zich terug te trekken uit Zuid-Afrika: in totaal sloten bijna driehonderd internationale bedrijven hun deuren in dat land.

De Palestijnse organisaties roepen niet enkel op tot een boycot, maar ook tot het terugtrekken van investeringen uit Israëlische bedrijven of uit bedrijven die in Israël actief zijn. In België zijn we gestart met een eerste desinvesteringsactie: Dexia bank wordt geviseerd omdat ze een filiaal heeft in Israël dat onder meer infrastructuurwerken financiert in Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens het internationaal recht mag een bezetter (delen van) zijn bevolking niet vestigen in het gebied dat hij bezet. Maar toch wonen er ondertussen ca 450.000 Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem.

In een laatste luik van hun oproep pleiten de Palestijnse organisaties voor (politieke) sancties tegen Israël. Concreet betekent dat bijvoorbeeld de opschorting van het Associatieakkoord tussen de EU en Israël en de stopzetting van wapenleveringen aan Israël (ongeacht of ze voor eigen gebruik of voor doorvoer naar derde landen bedoeld zijn). De organisatoren van de betoging van zondag – en met hen de 123 ngo’s, vakbonden, politieke partijen enz. die hun achterban opriepen om mee op te stappen – vragen ondubbelzinnig een “opschorting van de akkoorden tussen de EU en Israël”. De voorbije week liet ook de vredesbeweging van zich horen met haar kritiek op de Belgische wapenexport naar Israël.

24 november ll. sprak de voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, Miguel d’Escoto Brockmann, zijn steun uit voor de BDS-campagne. Andersglobaliste Naomi Klein, de Israëlische historicus Ilan Pappe en, dichter bij huis, choreograaf/regisseur Alain Platel zijn enkelen van de snel groeiende groep wereldburgers die hun steun uitspreken vóór een boycot van Israël. Ook joodse organisaties steunen de BDS-campagne: European Jews for a Just Peace (EJJP), Jews Against The Occupation (uit New York) en Israëlische organisaties als New Profile, Gush Shalom en het Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD), om er maar een paar te noemen.

In België roepen we bekende medeburgers, politici, kunstenaars en academici op om de oproep tot boycot, desinvestering en sancties tegen Israël publiekelijk te steunen. Tot nog toe hebben we een zestigtal handtekeningen van Belgische personaliteiten. Wie zich geroepen voelt, kan dit ook doen: vraag de BDS-platformtekst op via vpk@vlaamspalestinakomitee.be en mail uw steunbetuiging naar hetzelfde adres.

Tobias Van Os
COBI – Coördinatie Boycot Israël
COBI is een samenwerkingsverband van Vlaams Palestina Komitee, Codip, Steungroep Palestijnse Kinderen, Vrede, Intal en een tiental lokale Palestina-comités in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

op wie wachten we?

een economische boycot van Israël lijkt me een sympathiek initiatief. maar in afwachting daarvan zou het toch wenselijk zijn dat per supermarkt een lijst met producten uit Israël wordt opgesteld. Dan kan de boycot zo al van start gaan.

O.a. volgende producten

O.a. volgende producten worden geboycot: JAFFA (sinaasappels en andere citrusvruchten),CARMEL(advocado, trostomaten,mais,...), SABRA (bereide slaatjes),TIVALL (vegetarische schnitzels,burgers en panklare gerechten).
Een lijst van enkele Israëlische producten die geboycot worden staat op: http://www.boycotisrael.info/html/lijstProducten.htm
Meer informatie: www.boycotisrael.info

boycot 729

dankje. de boodschap is dus duidelijk: boycot 729

"Israëlische producten zijn ook te herkennen aan de streepjescode die begint met 729" (www.boycotisrael.info)

Personeelsadvertentie in

Personeelsadvertentie in JOBAT van 10 januari 2009, pagina 72:

ik citeer:
'De Delek Group is een Israëlitische oliemaatschappij die in de Benelux opereert onder de merknaam Texaco. Delek beheert circa 800 Texaco tankstations, is ook actief in andere commerciële activiteiten en stelt ongeveer 1500 mensen tewerk in België, Nederland en Luxenburg samen. Wij verhuizen uit Rotterdam en Brussel naar een nieuw kantoor in Breda einde maart 2009.'

Website: www.d-bnl.be

Delek Group

Gelijk gegoogled en uitgekomen op:

http://www.delek-group.com/Default.aspx?Page=home

"The Delek Group Ltd. (“The Group” or “Delek Group”) is one of the largest and most dynamic investment groups based in Israel. The Group is a holding and management company with a diverse operational spectrum investing in Israel and abroad."

Dus naast in de Benelux in Texaco zal Delek als holding in nog veel andere bedrijven in heel Europa zitten. Wellicht interessant om te onderzoeken, om een totale Boycott NOG beter te richten.

Interessante lijst

Maar is nog niet volledig. Er zijn ook nog kruiden enz. Heeft iemand de volledige lijst?
En ook niet vergeten
Verwerkte producten: een aantal verwerkte producten zijn hier toch te vinden, soms in de gewone winkels van grootwarenhuizen (vb Sabra Salads), soms enkel in die vestigingen waar Joodse klanten in de buurt wonen.

Boycot

Laat ik even vooropstellen dat ik dit een uitstekend initiatief vind, alleen niet heel erg realistisch.. Het Israëlische militair apparaat kan natuurlijk niet gesteund worden door wat citrusvruchten en olijven. Het meeste geld komt simpelweg vanuit het buitenland, grote multinationals als McDonald's, Coca Cola en Nestlé financieren de Israëlische staat al sinds jaar en dag, zo ook de Amerikaanse staat die jaarlijks aardig wat miljarden overmaakt naar bankrekeningen aldaar!!
Dit maakt een doeltreffende boycot een stuk gecompliceerder, maar wel doeltreffender.
Ik weet dat dit moeilijker na te trekken is dan producten waarop aangegeven staat dat ze uit Israël komen, maar het is wel realistisch.

reactie op Cyril

Ok, Cyril, maar je moet het zo zien: als de Isrealische bedrijven hun omzet zien dalen, zullen zij druk uitoefenen op hun regering om te vragen wat er moet aan gebeuren. En verder moeten Amerikaanse burgers hetzelfde doen met hun multinationals: boycotten dus, van Coca Cola, Nestlé,.. enzoverder! Doe ik al jaren..
Alternatieve produkten kopen is sowieso steeds een goed idee: die hebben geen fondsen om louche zaken te financieren, ze houden zich wél bezig met kwalitatieve produkten produceren.
Geen Leffe dus bv, maar Corsendonck, of Ename, of...
Gezondheid,
Jan