Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Beeldmateriaal van Al Jazeera over Gaza vrij beschikbaar op het net

Beeldmateriaal van Al Jazeera over Gaza vrij beschikbaar op het net

De Arabische nieuwszender Al Jazeera zet beeldmateriaal uit Gaza onder een Creative Commons licentie op het net. Dat betekent dat iedereen het materiaal gratis mag verspreiden, gebruiken en bewerken. Burger- en professionele journalisten mogen dus voortaan gratis dit materiaal monteren en verspreiden via hun medium.

Op de website cc.aljazeera.net worden elke dag enkele beeldfragmenten gepubliceerd. Onder elk filmpje staat welke beelden je mag verwachten. Het gaat om beelden van bombardenten en taferelen uit het dagelijkse oorlogsleven van de gewone Palestijnen. Je kan het filmpje bekijken in flash en daarna de beelden die je wil gebruiken downloaden. De fragmenten bevatten ook “vox pops”. Wel in het Arabisch, dus als je die wil gebruiken moet je eerst een vertaler vinden.

“This is the first time that video footage produced by a news broadcaster is released under the ‘Creative Commons 3.0 Attribution’ license which allows for commercial and non-commercial use”, zegt Al Jazeera. De zender hoopt zo een groter publiek te bereiken en werpt meteen ook een steen in de kikkerpoel van de copyrightproblematiek.

Zullen we binnenkort ook vaker beelden van Al Jazeera zien opduiken in het VRT-journaal?

christophe

Gepost door christophe
14.01.2009