Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De manifestatie voor Gaza in Antwerpen

De manifestatie voor Gaza in Antwerpen

Zo'n klein 200 vrouwen en kinderen waren aanwezig voor deze betoging door de Antwerpse straten zondag namiddag.
Een andere fotoreportage erover....

IMG_0263.JPG

In Antwerpen hadden verschillende vrouwenorganisaties opgeroepen om solidair te zijn met de bevolking in Gaza.Alles verliep heel rustig.Een schoon voorbeeld voor de AEL organisatoren die volgende zaterdag zou kunnen betogen.Politie was massaal aanwezig-zichtbaar en onzichtbaar-.Terecht, als men weet dat er zondagavond in Deurne na een dodelijke schietpartij, het even tot rellen kwam tussen de politie en een tiental jongeren.Daarbij raakte een politieagent gewond. Rust is nog niet teruggekeerd in de Stad.Antwerpen leeft nog op een bom.

IMG_3431.JPG
IMG_3469.JPG
IMG_3420.JPG
IMG_3449.JPG
IMG_0354.JPG
IMG_0302.JPG
IMG_0349.JPG
IMG_0341.JPG
IMG_0333.JPG
IMG_0319.JPG
IMG_0388.JPG
IMG_0457.JPG
IMG_0525.JPG
IMG_3494.JPG

De manifestatie voor Gaza in Antwerpen

Nog dit over de rellen van zondagavond:
De doodgeschoten man(67)was van Marokkaanse origine.
Abellah Bellah was penningmeester van de El-Mos Limien-moskee en vader van 7 kinderen.De Marokkaanse gemeenschap is in schok na het incident.Bellah was er een bekend en geliefde man.

Ook nog dit:Het Antwerpse schepencollege heeft een positief advies gegeven voor de erkenning van 3 nieuwe moskeeën:Everaertstraat,Van Duysstraat en Sint-Lambertuslaan.
Op dit ogenblik telt Antwerpen amper twee erkende moskeeën.
Nu mag de Provincie en de staatsveiligheid nog hun zegen geven voor dat het zover is.

" TERECHT " ?

John,

Wat is in Godsnaam het verband tussen de schietpartij waarbij Abellah Bellah omkwam en de betoging van Moslim vrouwen? Tien km verder. "Rellen" in de buurt van die schietpartij? Dat woord wordt de laatste tijd in Antwerpen wel heel ondoordacht gebruikt. Of toch niet, het is een woord waarmee men allochtone mensen discrimineert. Hezbollah en Hamas zijn ook relschoppers, terroristen, niet?

De massale en intimiderende aanwezigheid van de flikken op die vrouwenbetoging was niet "terecht". Op deze site staan foto's van een politie peleton in gevechtsuniform dat ondermeer de Borgerhoutse Districtschepen Fatima Bali (Groen!) opwachtte toen ze naar het stadhuis ging met een kleine delegatie. Die foto's zeggen veel over het opgeklopte racistische sfeertje in onze stad.

Die van de Staatsveiligheid zullen niet alleen "hun zegen geven" over de erkenning van 3 nieuwe moskeeën, ze zullen ook goed de honderden foto's en de video's bekijken die de politie schaamteloos maakte tijdens de vrouwen manifestatie. Misschien kunnen ze de vele deelnemende kinderen ook in hun computer stoppen? Als "terroristen in spé", zoals het Vlaams Belang en andere partijen zeggen.

" KLEINE 200 ? "

John,

Nog een bemerking. Volgens jou waren er een "kleine 200" betogers aanwezig. Ik telde ze, samen met een vriend. We kwamen op het hoogtepunt van de manifestatie aan 350 à 400. De media, "De Morgen" op haar site op kop, hadden het over 220 deelnemers... Op basis van politiecijfers.

Je weet dat het aantal op alle betogingen op en neer gaat. Is het al niet erg genoeg dat de politie consequent het aantal betogers altijd vervalst? Braaf overgenomen door de journalisten met een échte perskaart.Er haakten trouwens een aantal vrouwen met kinderen af, toen ze de relatief afgelegen en winderige Scheldekaaien opgestuurd werden. Wat "de Patrick" een route "door de stad" noemt...

Weg met de A forten van Antwerpen.

Aub het is al genoeg dat Antwerpen een bestuur heeft dat maar 1 letter kan uitspreken dat men weer eens de grenzen van Antwerpen niet kent.

De Halenstraat is Stuivenberg en dat is al in de 16e eeuw opgeslorpt in Antwerpen. Tot in de 18e eeuw als fort Peyrera en later als de volksbuurt van Antwerpen.
Deurne ligt een km oostelijk met nog een spoorweg, dok, sportpaleis en autosnelweg tussen.
Merksem, waar het historisch de grens mee vormde, ligt maar 200m zuidelijk.

Het is geen toeval dat men zo met mensen kan spelen als men geen respect heeft voor de eigenheden die er in een stad bestaan. In de Sahara zal een km niet veel voorstellen maar in een gebied als Antwerpen is zelfs een tiental meter al een wereld van verschillen. Verschillen die niet op stenen slaan maar op mensen die de specialisten van A niet willen weten. De grote hoop van de huidige bewoners heeft niet veel met wat er in de 16-18e eeuw gebeurde te maken, iedereen van toen is trouwens al lang dood. Maar het heeft wel voor een erfenis gezorgd die blijft bestaan ondanks alle dictaturen die gepasseerd zijn en nog zullen passeren.

Dezelfde blinde onwetendheid duikt op als men het over AEL heeft. Het is niet echt een voorbeeld voor AEL want het is voor een groot deel dezelfde mensen als AEL. In de Morgen stond vorige week zelfs de betoging van Brussel als vb voor AEL. Dat zal praktisch wel een klein probleem zijn om een straat te vinden in Antwerpen waar er voldoende glas is om kapot te slaan zoals in het vb gebeurde. Zo zijn er ook diverse AEL-betogingen geweest waar er zelfs keuriger werd geroepen dan nu. Men heeft het ooit zelfs klaar gespeeld om onder de goedkeuring van een Jood de rotsmoskee in brand te steken. (gek zijn vindt men overal, zolang dat het niet pijn doet is het zelfs leuk)

Een groot verschil is dat een iewat grote betoging zeker waar de emoties wat oplopen moet kunnen uitdoven. Ze op de kaaien laten uitwaaien speelt daar al wel op in, maar veroorzaakt eerder juist meer irritaties en brengt weinig op. Ze laten eindigen op een plaats waar men rustig kan ontbinden is zeker meer aangewezen. Hier bestaat wel geen kant en klaar recept voor. Het gedrag van de politie is hierbij ook bepalend men kan een vrije omgeving in een kruidvat veranderen door het af te grendelen tot zelfs een pat-situatie te creeeren.

Dit liep vorig week bvb in Brussel ook mis, waar het zelfs om een heel beproefd parkour ging en dat onder leiding van criminele organisaties als 11-11-11 en Vrede Vlaanderen.

Wat zeker niet helpt is een gedrag van criminalisering of hufterisering zoals de officiele A-term is. Een schietpartij aan de andere kant van Antwerpen is maar direct voldoende om politie-repressie goed te praten. Maar men vergeet dan wel dat die hele politie-circus niets heeft veranderd aan die moord. Waren er dan geen agenten genoeg in A? Ze zaten wel grotendeels in de verkeerde helft van Antwerpen maar zelfs als het anders was dan was het niet anders geweest.

Maar met als die politie-repressie houdt men geen protest stil. Men kan (niet eens zeker) op korte termijn een beperking krijgen. Met heel wat druk zelfs een schijnbare stilte. Wat menselijkheid en recht moet men dan wel schenden maar wie geeft daar nu nog om? Zelfs Luna's ouders wacht nu de gevangenis. Ok, ze zijn wit maar waarom zou dat een excuus zijn voor een repressie-monster? Wie zwart is mocht 2 jaar geleden al de cel in. Racisme zeker maar ook wie wit is is niet veilig voor dat beest.

Het beestje blijft groeien en vreet uiteindelijk alles op als men het niet grondig vermorzeld. Dat geldt zeker voor zaken als racisme en overheidswaanzin. Maar het geldt ook voor andere maatschappelijke bedreigingen als een religieus fanatisme, een bevolking tot hufters maken ed. Men kan daar allemaal veel wapens ed tegenin gaan maar veel brengt dat niet op zo het het niet erger maakt.

Het hele gebied dat men nu nog altijd niet Antwerpen wilt noemen, de helft van Antwerpen dus, heeft die ontkenning te danken aan een eeuwenlange geschiedenis van vestigingen. Soms al eens om Antwerpen te beschermen tegen de woeste hollanders, de vervaarlijke duitsers en de verderfelijke fransen en nog wat dergelijks. Maar vooral ging het het steeds om veel geweld tegen de ergste van allemaal, de bewoners van Antwerpen zelf. En die strategie bestaat in de 21e eeuw nog altijd. En al die eeuwen compleet vergeefs, net zo eindeloos en uitzichtloos als een Palestina, Afghanistan ed.

Het kan wel anders, we hebben er zelfs een paar korte periodes van mogen proeven. Maar dan zullen wel eerst de muren van represie, de haat-leer van Rome, de middeleeuwse angst en vooral onze geld-blindheid van de afgelopen eeuwen gesloopt moeten worden.

--Terugkeren tot A? Nooit!
--Nooit, nooit, nooit!
--Liever Turks, dan ...
--Weg met A!
De geschiedenis van de meeste dwalingen beweegt zich langs de omtrek van een cirkel. Op despotisme volgt ontevredenheid, verzet, omwenteling. Uit dit alles ontstaan allerlei ‘-archien’
(Edward Douwers Dekkers, 1871)