Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Met Grijze Wolven mag men niet feesten maar wel activiteiten organiseren?

Met Grijze Wolven mag men niet feesten maar wel activiteiten organiseren?

In december kreeg ik als webcorrespondente van Het Nieuwsblad Regio Genk een mail met vraag tot publicatie van een activiteit. Deze zou plaatsvinden op 28 december 2008 in restaurant Anatolia in Genk. Er werden in bijlage 3 foto's meegestuurd. Ik plaatste deze activiteit op m'n blog omdat ik er geen graten in zag om het niet te doen.

Voor diegenen die niet kunnen volgen: het betreft hier het feestje dat georganiseerd zou zijn door de fascistische Turkse Grijze Wolven en waar Minister Keulen, aankomend Genks burgemeester en huidig eerste schepen van Genk, Wim Dries en tal van migranten van turkse en niet-turkse origine aanwezig op waren. Voor alle duidelijkheid: ik was daar niet. In bijlage een pdf tekst waar één van de bewuste verenigingen én Milli Gürüs (de religieuze extreem-rechtse tak) een gezamenlijke activiteit organiseren met het ACW Limburg: de gezamenlijke aankoop van isolatiematerialen. Nu m'n vraag: mag Keulen niet op een gemaskeerd feestje van extreem-rechtse grijze wolven verschijnen, maar mag het progressieve ACW wel een activiteit organiseren met diezelfde fascisten? Ik kreeg vandaag zelfs mails van enkelen die er geen graten in zagen dat het ACW samenwerkt met Milli Görüs.

Ik citeer: "En het belang om nu gaan te reageren tegen de samenaankoop van het ACW zie ik helemaal niet in. Inderdaad staat Milli Gürüs daartussen vermeld. Helpt het ACW nu om die organisatie te versterken? Milli Gürüs doet nu een aankoop van isolatiemateriaal. So what? We weten al lang dat die organisatie zo werkt : ze organiseren afkick-kampen voor drugsverslaafden, ze organiseren spaarkassen voor begrafenissen enz... Het is best mogelijk dat bij de voortrekkers van onze aktie voor betere verwarming in Sledderlo ook extreem-rechtsen uit de Yunus-Emre moskee waren. Ik ken ze niet allemaal en ze hebben geen rechtse of linkse sticker op hun kop. Hebben wij met onze aktie de rechtsen in Sledderlo helpen organiseren? Ik denk het niet.

En nu wat het ACW betreft: Waarom doet het ABVV dat niet? Of de socialistische mutualiteiten? Is het ook geen taak van de linksen om de mensen te helpen bij hun dagdagelijkse bekommernissen. En de energiekosten staan hoog op het verlanglijstje van alle werkende mensen, dat wijzen zowel onze eigen bevragingen als alle officiële enquètes uit. Waarmee niet gezegd is dat het ACW op deze manier de mensen veel politiek bewustzijn bijbrengt. Ze protesteren daarmee misschien niet tegen de energiepolitiek van de huidige regering. Maar op het gevaar af dat ge me voor een Pilatus gaat uitschelden, moet ik zeggen: Ik zie geen schuld in deze mensen."(Einde citaat)

Lijkt me meer op een weigering om aan dezelfde tafel te eten met het Vlaams Belang of de Grijze Wolven, maar er wel mee in bed te kruipen.

Eén dag na het extreem-rechts Turks feestje werd ik door een zekere Piere-Yves Lambert (what's in a name? Hij kan evengoed Piet Snot noemen) die mij zou kennen van één of ander stemrechtcomité tien jaar geleden, aangevallen omwille van de plaatsing van die activiteit op m'n blog. Ook Het Nieuwsblad kreeg een veeg uit de pan. Maar gezien de toon van z'n reacties en z'n (latere) mildheid naar de krant toe, werd het duidelijk: dit ging niet zozeer om het plaatsen van die activiteit, maar leek het meer om een persoonlijke afrekening naar mij toe. Dat er niemand op dit heerschap gereageerd heeft, en z'n aanval naar mij toe niet geparreerd heeft, dat neem ik al diegenen die over deze feiten nog maar een letter gehoord of gezien hebben enorm kwalijk. Het is zelfs onvergeefelijk dat ik door een sectair kereltje, met een of andere website die de ambitie heeft om de wereld te veranderen, in het verdomdhoekje van Turks extreem-rechts geduwd werd en dat jullie, naar de andere kant opkeken en nog steeds opkijken, de neus snuiten en wegwandelen. En zeg niet dat jullie van niets wisten en weten, want heerschap Piere-Yves Lamberts website heeft een volledige week de nationale pers gehaald. En daar wordt in zijn tekst naar mijn webblog en de publicatie van m'n artikel verwezen.
http://suffrage-universel.be/bozkurt/geenturkscordonsanitaire.pdf
Dus: no excuses. Diegenen die mij kennen, en dat zijn er veel, weten wat ik denk over extreem-rechts. Turks of n'importe vanwaar ze komen: "ik krijg er het schijt van", zoals ook Brusselmans zou zeggen.