Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Peter Mertens (PVDA) "Schrap de dividenden in plaats van de jobs!"

Peter Mertens (PVDA) "Schrap de dividenden in plaats van de jobs!"

Golf van massa-ontslagen? Schrap de dividenden van 2009 in plaats van de jobs!

Bedrijven danken massaal af, maar blijven toch hun aandeelhouders verwennen met dividenden. Nochtans volstaan in veel bedrijven de aangekondigde dividenden om de arbeiders en bedienden én in 2009 én in 2010 aan de slag te houden.

Caterpillar zal op 20 februari een 17% hoger dividend uitkeren, 42 cent per aandeel, hoewel het vandaag aankondigt dat 20.000 arbeidsplaatsen zullen vernietigd worden. 'Een afgrijselijk jaar', zegt Caterpillar-CEO, maar blijkbaar alleen voor de werknemers, niet voor de aandeelhouders. Die zien hun dividend bijna verdriedubbelen op een paar jaar tijd.

ING schrapt vandaag 7000 jobs, maar keerde in augustus nog een interimdividend van 74 cent per aandeel uit. Dat is meer dan 1,5 miljard euro die naar de aandeelhouders gaat, en niet in werkgelegenheid wordt geïnvesteerd.

Philips zal 6000 mensen op straat zetten, maakte meer dan een miljard verlies in het 4e kwartaal, maar behoudt wel haar dividend en zal ook in 2009 70 eurocent per aandeel uitkeren. Het bedrijf maakte de laatste vijf jaar tegen de 16 miljard euro nettowinst, en beloonde aandeelhouders met zogenaamde 'share buy back programma's' voor miljarden euro's. 'Het schrappen van de jobs levert op kruissnelheid 400 miljoen euro op', zegt Philips.

ArcelorMittal plant voor 2009 een dividend van 2,2 miljard dollar, maar schrapt tegelijk 6000 banen in Europa, en mogelijks tot 9000 wereldwijd. Met het dividend van volgend jaar kun je die mensen nog verschillende jaren aan de slag houden.

In een eerste reactie op de aangekondigde massa-ontslagen zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens: 'In de crisis worden de keuzes scherper. Heet wat bedrijven maken misbruik van de crisis. Ze willen duizenden werknemers afdanken in 2009, maar tegelijk de aandeelhouders toch miljarden euro dividenden uitbetalen. Crisis voor de werknemers, feest voor de aandeelhouders. Schrap in 2009 die dividenden in plaats van de werkplaatsen. Dat geld volstaat om alle jobs te behouden, en werknemers bij tijdelijke werkloosheid tot 100% van het loon bij te passen.".

Persdienst PVDA
meer informatie:
peter.mertens@pvda.be
0474 98 55 16
www.pvda.be

Doe de rijken de crisis betalen?

Dus toch
De "nieuwe "PVDA heeft een probleem met de oude uitspraak?
Dat is niet de juiste manier om met "de mensen" te communiceren?
Over welke mensen hebben we het dan?
Zij die een loon hebben en goed geleefd hebben dank zij hun aandeelhouderschap.
In tijden, dat het goed ging en de plafonds van de beurswinsten onzichtbaar hoog lagen.
De arbeiders tot een steeds hoger ritme werden gedreven en ondertussen anderen in de zon hun centen tellen.
Blijkbaar is de scheidingslijn tussen arbeid en kapitaal niet duidelijk meer?
Wie moet er uiteindelijk betalen?
De gene die "loontrekkend" zijn .
Of de aandeelhouders die "werken"?
Opvallend is wel dat er al de debatten die gevoerd worden onder linkse krachten niet word gesproken over basisbehoeften als maatstaf?
Het zou een serieuze aderlating betekenen voor de rijke eilandjes van weelde.
De woestijnbewoners in armoede; zij die geen stromend water hebben of dagelijks de nodige energie binnenkrijgen hebben voor-recht op die eerlijke verdeling; zo wil Marx en Lenin het.
Die aantasting van de "luxe overschotten"waar vaak met geen woord over gerept word door linksen is een hypocriete houding.
Blijkbaar is mijn huis en mijn omgeving, het "territorium"belangrijker dan rechtvaardige verdeling.
Dat weet de partij van de arbeid.
Alleen weet ze niet meer zo goed waar de scheidingslijn te trekken.
Ik wil een handje helpen.
De rijken de crisis doen betalen; nieuwe benaming; een ecologische voet afdruk van 1,7 hectare vereist(.België gemiddeld 6,7)
(Historiek van de Ecologische Voetafdruk

Op de Milieutop van de Verenigde Naties in 1992 (Rio de Janeiro, Brazilië), maar ook op de daaropvolgende Rio+10 Top over Duurzame Ontwikkeling in 2002 (Johannesburg, Zuid-Afrika), werd steeds duidelijker dat de kloof tussen de rijke en de arme landen groeit. Deze kloof kan niet los gezien worden van de achteruitgang van het milieu.
De geïndustrialiseerde landen gebruiken teveel grondstoffen uit het Zuiden. En hierdoor wordt de ontwikkeling van het Zuiden verhinderd. Kortom: overconsumptie door de rijken en daaruit volgt armoede voor de armen.
Hoog tijd dus om paard en voerder te benoemen

Leo