Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Verenigde Verenigingen: charter met Vlaamse overheid wordt realiteit

Verenigde Verenigingen: charter met Vlaamse overheid wordt realiteit

De Verenigde Verenigingen stelde vrijdag aan zijn leden het charter voor waardoor het officieel de gesprekspartner wordt van de Vlaamse regering. Zowel de overheid als de Verenigde Verenigingen (VV) hebben daarbij engagementen aangegaan die ze de volgende twee jaar gaan invullen.

De VV groepeert 90 koepels van verenigingen en vertegenwoordigt op die manier ruim anderhalf miljoen Vlamingen die lid zijn van en meewerken in een of andere beweging of vereniging.
VV is ruim bekend als de koepel die de campagnes ''Kom uit Je Kot'' en ''Een (on)veilig gevoel'' lanceerde.

Het charter bekroont een vraaag tot overleg van de VV die in maart 2004 startte. Op 19 mei van dit jaar keurde de Vlaamse regering in principe een charter goed, waardoor de VV binnenkort formeel de gespreksparner wordt van de overheid voor het verenigings- en bewegingsleven. Het charter werd nu aan de leden voorgelegd. Op een volgende bijeenkomst van de Vlaamse regering kan het formeel getekend worden.

Het charter gaat over alle thema's van het maatschappelijk leven die niet van sociaal-economische aard zijn. Die thema's behoren immers tot het terrein van het het overleg in het VESOC (Vlaams Economisch en Sociaal Overlegcomitee).

De typische 'horizontale dossiers' die tot het domein van het charter behoren zijn regelgeving op het verenigingsleven, bevorderen van vrijwilligerswerk, participatie van burgers in het verenigingsleven, en vooral het bereiken van de (nog) niet georganiseerde burger.
Het charter bevat de engagementen van de overheid en van de VV. De overheid engageert zich in het charter om de actieve betrokkenheid van de mensen in politieke en democratische processen te ondersteunen. En om de integratie en diversiteit in alle domeinen van de samenleving te helpen verstevigen. De verenigingen zelf hebben het in hun engagement over de bevordering van actief burgerschap, sociale cohesie en integratie.

Ann Demeulemeester (ACW) lichtte de werkingskalender voor dit en volgend jaar toe. In de invulling van het eerste jaarplan vernoemt ze de verdere ondersteuning van de campagne ''Kom uit uw Kot''. Verder moet er meer onderzoek komen omtrend de blinde vlekken van het bereik van het verenigingsleven. Een opvolging evaluatie van het decreet lokaal cultuurbeleid en een informatie-initiatief over de nieuwe regelgeving rond het statuut van de vrijwilliger.

De aanwezige leden van de verenigingen zelf hadden het nadrukkelijk over de noodzaak om de diverse maatregelen inzake het diversiteitsbeleid op elkaar af te stemmen en om te buigen naar structureel beleid. De leden vonden ook dat een tijdspanne van twee jaar voor de uitbouw van een werking onvoldoende is en dat moet gestreefd worden naar een echte lange termijn samenwerking.
En tot slot werwacht de VV van de overheid een ondersteuning van de werking van de Verenigde Verenigingen als gesprekspartner met de overheid. Minister Anciaux van Cultuur deed terplekke de toezegging dat hij financiering voor secretariaatswerk zal goedkeuren.

Volgens afronder Marc Elchardus heeft Verenigde Verenigingen met haar forumdag een derde stap gezet in haar leven als koepel van het verenigingsleven. De oprichting zelf en het charter met de overheid waren de eerste twee stappen. Nu wordt volgens hem de stap gezet naar een cyclus 'onderzoek, kennis, betere praktijk.' De verenigingen moeten inderdaad leren waar er 'blinde vlekken' bestaan, en waarom dat zo is. Het bewandelen van die cyclus zal onder meer leiden tot meer zichtbaar maken van wat er nu reeds op het terrein bestaat, zo besloot Elchardus.