Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Mia Doornaert verwijt Gaza-betogers denigrerende houding

Mia Doornaert verwijt Gaza-betogers denigrerende houding

BRUSSEL -- Wie de beelden van de dode kinderen van Gaza gezien heeft en de dikwijls sterk gedocumenteerde analyses over de bezettingsstrategie van Israël - van bijvoorbeeld de vredesbeweging of van Israëlische dissidenten- gehoord heeft, kan om die begrijpelijke redenen verleid worden tot een betoging tegen het disproportionele geweld van de Israëlische regering. Volgens hardliner Mia Doornaert van De Standaard is er echter weinig goeds aan de hand met die betogers. Ze roepen vanalles over Allah, en dat is raar, en iedereen die mee betoogt moet - vindt Doornaert - beseffen dat er heel wat ‘omgekeerde racisten’ meelopen. Is het profileringsdrang of iets anders? Het is in ieder geval niet de eerste maal dat Doornaert uitspraken doet die niet gesmaakt worden door de vredesbeweging. Ze heeft het over ‘steeds dezelfde soort mensen’ als het over de vredesbeweging gaat. Ook de plat préféré van Hitler wordt weer uit de koelkast gehaald.

grens Israël Gaza.jpg

(foto: flickr.com)
Grens Israël-Gaza

Je zou je moeten schamen als je opkomt voor de Palestijnen, omdat er geen massabetogingen zijn voor Darfour of Oost Congo, zo lijkt ze bijna te willen zeggen in het interview op 17 januari op Radio 1. ‘Afrikanen die elkaar de keel oversnijden, ach wat verwacht je?’, zou volgens haar de achterliggende denigrerende houding kunnen zijn. Mia Doornaert (62) is journaliste bij De Standaard en woont al 40 jaar in Brussel “Ik woon graag in een stad, een kosmopolitische omgeving met internationale allure” zei ze eerder aan Brusselnieuws. Doornaert, -je kan ook mevrouw de barones zeggen-, toont begrip voor de gevoelens van medeleven met de slachtoffers. Maar ze heeft verder niets dan negatieve kritiek op de betogingen van vredesmanifestanten. Op de betoging in Brussel waren het volgens haar vooral organisaties met daarin ‘jihad’-scandeerders. Dat, maar ook veel meer, kon je horen in een interview op Radio 1.

Ze vraagt zich af waarom ‘steeds dezelfde soort mensen’ van de vredesbeweging enkel steeds rond dezelfde thema’s betogingen organiseert. Er gaat volgens haar immers te weinig aandacht naar andere conflicten, en teveel naar de rol van het Westen, de VS en Israël, ‘zoals vroeger tegenover de blanke bezetters van het apartheidsregime’. Nochtans is er binnen de vredesbeweging al jarenlang aandacht voor zeer veel andere problemen en conflicten. Mia Doornaert vindt bovendien dat de betogers, die slogans scanderen tegen de slachting van de opgesloten bewoners van de Gaza-strook, eigenlijk een denigrerende houding hebben tegenover de Palestijnen. En om dat allemaal duidelijk te maken moet een deel van de vredesbeweging, van de organisaties en van de betogers op een koele manier de revue passeren. Het ACV, bijvoorbeeld, zou volgens mevrouw Doornaert (enkel) meedoen omdat ze (nu eenmaal ) bij een platform horen’. Het interview staat op de site van het gecontesteerde Joods actueel, dat omtrent de Iraëlische bombardementen, -waarbij onbeschrijfelijk veel burgers, waarbij honderden kinderen dodelijk werden getroffen (of met zware brandwonden door fosfor) door legale en illegale wapens- dikwijls aan het woord kwam in de media.

http://blog.joodsactueel.be/2009/01/17/mia-doornaert-op-radio-1-hoezo-ma...

jacob holle

ach, de barones, het is een beetje zoals in het liedje van Herman Van Veen :

er is een pad naar haar genoemd
want een straat kon er niet af
weinig mensen kom je tegen
op het Mia Doornaert pad
zelfs een hond keert halverwege weer terug
het loopt dood