Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

WSF-geruchten uit de periferie

WSF-geruchten uit de periferie

BLOG_7.JPG

De deelnemers van het WSF hadden het alsmaar over hoe veilig ze zich voelden in Belém en dat ze zich Brazilië gevaarlijker hadden voorgesteld.

Hadden ze een week voor het Forum in Belém neergestreken of waren ze tot een week erna gebleven, dan zouden ze het verschil zeker opgemerkt hebben. “Ik woon al 46 jaar in Belém en dit is de eerste keer dat ik mij hier veilig voel,” zegt een vrouw die best wel tevreden is met de duizenden extra troepen van de militaire politie die in de stad patrouilleren om de veiligheid van de andersglobalisten te garanderen.

Het stadsbestuur van Belém en de regering van de deelstaat Pará hebben ook een paar handige trucjes bedacht om de deelnemers van het Forum niet te confronteren met de miserie in de stad. Lijnbussen werden uit probleemwijken en favela's weggehaald en ingezet voor het traject van en naar het Forum. Zo konden de deelnemers comfortabel reizen en werden ze niet geconfronteerd met de armoede en het geweld afkomstig van achtergestelde buurten, de bewoners werden immers afgesneden van het centrum.

In sommige favela's zou zelf de avondklok ingevoerd zijn en ging het licht op een bepaald tijdstip uit.

Een andere vrouw uit een krottenwijk dichtbij de terreinen van het WSF zei: “Zestien jaar geleden heb ik in mijn huis een douche geïnstalleerd, dankzij het Forum komt daar nu voor het eerst water uit.” Deze vrouw vreest dat de kraan weer droog zal staan na het Forum.

Naar het schijnt hebben inwoners van een aantal krottenwijken uit protest hun eigen asamblea opgericht. Omdat ze niet welkom waren op het échte Forum, bedachten ze een tegen-Forum om hun eigen problemen te bespreken en na te denken over acties, eisen en mogelijke oplossingen.

In 2014 is Brazilië gastland voor de wereldbeker voetbal. Belém maakt zich nu al klaar, want ook hier zullen een aantal wedstrijden gespeeld worden. Als de beleidsmakers al zulke bedenkelijke maatregelen treffen die de vrijheid van de mensen inperken voor een Wereld Sociaal Forum, aan wat moeten de inwoners van Belém zich dan verwachten tijdens de wereldbeker?

leogargouille

Gepost door leogargouille
07.02.2009

Tags