Goedkope kledij bij Aldi enkel dankzij goedkope arbeidskrachten
Goedkope kledij bij Aldi enkel dankzij goedkope arbeidskrachten
EllenVC11 februari 2009 – 15:56
Op 10 februari overhandigen de actievoerders van de 'De Schone Kleren Campagne' aan de Aldi in Sint-Kruis Brugge een boodschappenlijstje met onethisch geproduceerde kleding uit de winkel. Met deze ludieke actie vragen ze aandacht voor de slechte arbeids- en aankooppraktijken van distributiegiganten.

Het onderzoeksrapport 'En maar incasseren' focust op de arbeids- en aankooppraktijken van distributiegiganten.De grootste distributieketens, Wal-Mart, Carrefour, Tesco, Lidl en Aldi verkopen goedkope kleding door op grote schaal te produceren. Meer en meer mensen kopen kleding bij deze ketens waardoor ze meer winst maken en machtiger worden. Ze drijven de productiecapaciteit op door grote leningen aan te gaan. Daardoor vergroot het marktaandeel en kunnen ze een steeds lagere prijs vragen voor de kleding. Ondertussen groeien de ketens uit tot giganten met een omzet die groter is dan die van de voornaamste kledingdistributeurs (Gap en Inditex) en zelfs groter dan het BNP van enkele exporterende landen.
Lage prijzen impliceren lage lonen
Frieda De Koninck, coördinator van 'De Schone Kleren Campagne' stelt dat de distributiegiganten een zakenmodel hanteren dat werkt op de rug van de arbeiders. “Ze oefenen druk uit op de leveranciers om tegen de laagste kosten kleding te produceren. Deze leveranciers houden als gevolg minder rekening met arbeidsvoorwaarden zoals een degelijk loon en betaalde overuren.” Ondanks de gedragscodes die de distributieketens opstellen blijft het voor de arbeiders een uitzichtloze situatie. Deze codes leggen de rechten van de arbeiders vast, maar onder druk van de productienormen worden ze echter niet nageleefd. De lonen zijn bijgevolg te laag en overuren zijn vaak onbetaald. De arbeiders moeten
dagelijks een minimum produceren en indien ze deze quota niet halen zijn ze verplicht onbetaalde overuren te kloppen. Zo halen ze soms werkweken van 60 uur arbeid of meer tegen een overlevingsloon. Bovendien is de meerderheid niet zeker van het behoud van hun job.
Consumenten vragen om ethisch geproduceerde kleding
'De Schone Kleren Campagne' bracht ook een infobrochure uit, 'Wij willen Schone Kleren!'. Daarin vindt men een lijst van bedrijven die zich inzetten voor betere arbeidsvoorwaarden. “Deze folder is een lobbyinstrument om bedrijven aan te sporen tot betere productie- een aankooppraktijken. Het is ook een antwoord op vraag van consumenten. Velen zijn geïnteresseerd in ethisch geproduceerde kledij. Men wil op de hoogte zijn van de praktijken die schuilgaan achter goedkope kleding. Actie helpt en deze brochure spoort aan tot bewustwording van het probleem.”
Opmerkelijk is het ontstaan van volledig ethische kledingmerken zoals 'Made in Dignity' van Oxfam, 'Greenpeace Merchandise' of 'Ethic Wear'. Deze letten niet alleen op degelijke arbeidsvoorwaarden, maar soms zelfs op de milieuvriendelijkheid van de stoffen en de verf. Ze controleren dus het totale productieproces van de kledij, van het katoenplukken tot de afwerking. Volgens De Koninck is men beter oplettend met deze alternatieve merken. “Men voert soms onvoldoende controle uit of er ontbreekt een ruime aanpak. Toch zijn deze initiatieven van goede wil.”
Het volledige rapport 'Chasing In: Giant Retailers Purchasing Practices and Working Conditions in the Garment Industry' kan u vinden op www.schonekleren.be en www.cleanclothes.org.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
Schone kleren en Lidl.
Roos De Fraine, 16/02/2009 – 22:31
Lidl heeft toch een 'Schone kleren' assortiment: ze verkopen T-shirts onder het merk Fairglobe. Is dat label niet koosjer?