Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Liberalisering van De Post wekt protest op

Liberalisering van De Post wekt protest op

Op maandag 2 maart starten de werknemers van De Post met een nationale staking die drie dagen zal duren. Aanleiding zijn de geplande herstructureringen van de directie in 2011. De vakbonden verenigen zich in hun eisen tegen de uitholling van het beroep van de postbode en tegen de afbouw van het aantal postkantoren. Vandaag verzamelden 2000 mensen zich in een protestmars door Brussel.

foto1.jpg

Terwijl de overheid geld stopt in de bankensector en geld vrijmaakt voor de autosector blijven de werknemers van De Post in de kou staan, klinkt het bij de actievoerders. De directie van De Post voerde al verschillende maatregelen in om op kosten te besparen. Zo is de ontmanteling van het kantorennetwerk al langer een feit. Steeds vaker beperkt de dienstverlening zich tot een Postpunt in grootwarenhuizen. En met de aangekondigde herstructureringen wil men het aantal kantoren verder afbouwen. Daardoor, vinden de vakbonden, daalt het aantal arbeidsplaatsen en verlaagt de kwaliteit van de service voor de klanten. Bovendien verdwijnen de winsten in de zakken van de aandeelhouders. De werknemers zelf vrezen voor hun inkomen.

Daarnaast komen de werknemers op straat om te protesteren tegen de “uitholling van het beroep als postbode”. Deze zullen vervangen worden door deeltijdse postbezorgers die voor een loon van 8,5 euro moeten werken. De job wordt dan vervuld door bijvoorbeeld studenten of mensen die een centje willen bijverdienen. Kwalitatieve jobs gaan dus verloren. Daarnaast gaan herstructureringen altijd gepaard met een afvloeiing van werknemers waardoor de werkdruk zal toenemen.

De vakbonden zijn verontwaardigd over deze maatregelen, omdat er sinds jaren enkel jobs verdwijnen. Bovendien zorgden de werknemers van De Post voor een rendementsverhoging. Toch worden ze hiervoor niet beloond, maar vrezen ze voor hun jobs. Ze zien de toekomst niet rooskleurig, in tegenstelling tot de aandeelhouders van De Post. De houding van de overheid ten aanzien van de herstructureringen vinden het gemeenschappelijk vakbondsfront te laks.

foto2.jpg

De Post in het digitale tijdperk

Als de mannen van de post nog een argument nodig hebben - het internet maakt een goede postbedeling allesbehalve overbodig:

http://www.lowtechmagazine.be/2009/02/sneakernet-sneller-dan-internet.ht...

"Wat is de snelste manier om 500 gigabyte gegevens te verzenden? De prestaties van internetverbindingen vergeleken met de snelheid van een pakjesdienst, een wandelaar, een auto en een postduif."

En toch zijn er ook door het

En toch zijn er ook door het internet veel meer pakjes te leveren door de post .
Blijkbaar is dardoor de hoeveelheid werk eerder toegenomen;