Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Op ontdekkingstocht door kleurrijk Antwerpen

Op ontdekkingstocht door kleurrijk Antwerpen

Zin in een wandeling langs de geschiedenis van Antwerpse migranten? Het minderhedencentrum de8 biedt je met het project ‘Zwart van ’t Volk’ de kans om alleen of met een gids de migrantengemeenschappen van de kleurrijke havenstad te ontdekken. De8 wil op deze manier migratie op een andere manier belichten.

attdf79.jpg

Migratie is van alle tijden

Het minderhedencentrum de8 heeft in hartje Antwerpen twee wandeltrajecten uitgestippeld met als naam ‘Zwart van ’t Volk’. De eerste route neemt je door de stationsbuurt en Borgerhout en geeft je een duidelijk beeld van de migratiestromen voor 1970. Vooral Marokkanen, Turken, joden, Spanjaarden en Italianen reisden toen als gastarbeiders naar de havenstad hopend op een beter leven.
“Vragen zoals ‘hoe brengen ze hun tijd door’ en ‘voelen ze zich hier thuis’ worden tijdens de wandelingen ongetwijfeld beantwoord”, vertelt Véronique Grossie van de8.
De tweede wandeling trekt door Antwerpen-Noord, waar Chinezen, Polen en Afrikanen zich vooral de laatste twintig jaar hebben gevestigd. Zij ontvluchtten oorlog en armoede en zochten hun geluk in Antwerpen.
“We willen de mensen aantonen dat migratie niet nieuw is. Nu wordt de link vooral gelegd met de politieke vluchtelingen van de laatste jaren. Maar in het verleden was er ook veel migratie. We willen dat de mensen inzien dat migratie van alle tijden is”, vertelt Grossi. “Met ‘Zwart van ’t Volk’ belichten we op een positieve manier de migrantengemeenschappen, in plaats van alleen het negatieve en de criminaliteit.”

Turnhoutsebaan

‘Zwart van’t Volk’ gaat niet voorbij aan de rellen op de Turnhoutsebaan van 2002. Aan de hand van een korte documentaire De tragedie van het racisme, gemaakt door het jongeren media-agentschap StampMedia, worden tijdens de eerste wandeling de ongeregeldheden na de moord op de islamleraar Mohamed Achrak (27) aangesneden. De autoriteiten ontkenden toen dat het om een racistische moord ging, terwijl de Marokkaanse jongeren hier een andere mening op nahielden.
Verschillende leden van de Arabisch Europese Liga, maar ook sociologe Nadia Fadil en politicologe Olivia Rutazibwa geven zeven jaar later hun visie op de gebeurtenis die bij de bevolking van Borgerhout een litteken achterliet.
“Met de documentaire zoomen we in op een aantal verhalen of situaties van migranten zelf. Op deze manier staan de mensen stil bij een aantal van deze gebeurtenissen en vormt het stof voor discussie”, vertelt Sam Mampaey, projectcoördinator van ‘Zwart van’t Volk’.

Wandelboekje

Enthousiastelingen kunnen de paden ook alleen bewandelen. Een speciaal wandelboekje, met fotomateriaal, achtergrondinformatie en een CD of mp3-bestand gidst je door de kleurrijke straten en door de avonturen van de Antwerpse migranten.
Antwerpen Averechts, die samen met de8 de begeleide wandelingen organiseert, levert de gidsen. Deze gidsen komen uit de migrantengemeenschap en kennen de buurten door en door.

Schrijf je in op www.zwartvantvolk.be

© 2009 – StampMedia – Haik Guevorkian