Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Op stap met activisten tijdens NATO Game Over

Op stap met activisten tijdens NATO Game Over

Vandaag volgde ik een kleine groep activisten van vredesactie die vertrokken uit Leuven. De bedoeling? Het symbolisch sluiten van het NAVO hoofdkwartier in Evere. Ik kreeg de gelegenheid oñ de activisten te volgen vanaf de ochtendbriefing tot het moment van arrestatie.

hek 1.jpg

Het sluiten van het NAVO hoofdkwartier mag dan wel op een slechte grap gelijken, maar voor de mensen van vredesactie is dit bittere ernst. "De NAVO is er niet op de eerste plaats als defensie, economische factoren zoals olie in Irak en pijpleidingen in Afghanistan zijn vaak de echte reden voor een oorlog, stelt K.D. een van de aanwezige activisten.

De NATO Game Over is een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid, een wet overtreden om groter onrecht aan te vechten, stelt Vredesactie. Deze actie is zoals de wet het stelt voor de effectieve actie ook aangekondigd door de organisatoren. De politie was dan natuurlijk ook op de hoogte en trachtte ervoor te zorgen dat de actievoerders niet tot bij de NAVO gebouwen kwamen.

Onze bus zette ons af op ongeveer anderhalve kilometer van het NAVO hoofdkwartier. Netjes rechtdoor wandelen richting NAVO zat er weliswaar niet in. De activisten waren herkenbaar aan kledij, touwladders en matjes (om over de omheining te geraken).

Uiteindelijk. na verschillende malen verdwaald lopen, kwamen we aan aan de A201, waar we voor het eerst opgemerkt werden door een politiepatrouille. Na wat aarzelen besloot de groep dat het het moment voor actie was: we staken de autosnelweg over en klommen over de eerste poort bij een privemaatschappij. Aangezien deze bijna grenst aan de NATO gebouwen was dit volgens de activisten de ideale plek om het klimmen te starten, omdat die waarschijnlijk minder goed in de gaten werd gehouden door de politie.

Een goeie beslissing leek het te zijn, want de activisten werden pas opgemerkt als de eerste al aan de overkant stond, nog 2 anderen hebben de dans kunnen ontspringen en de achtergebleven 2 vielen onmiddellijk in de handen van de politie.

De arrestatie verliep zonder incidenten, de activisten verzetten zich niet en de politie ging hier professioneel te werk. De 3 overgebleven activisten van mijn groep zijn op het tweede domein, die grenst aan de NATO, in de handen gevallen van de ordetroepen.
Zelf kon ik na het tonen van mijn perskaart zonder problemen beschikken, zelfs al bevond ik me op dat moment op prive terrein.

Hieronder alvast nog enkele sfeerbeelden van de ochtendbriefing, de weg naar de NATO en het klimmen.

oefenen1.jpg

Een korte briefing en een laatste praktische uitleg over het gebruik van het klimmatteriaal.

training2.jpg

Na het vormen van de groepen een tactische bespreking per groep, hoe we de actie gingen aanpakken.

proberen_dsc0032.jpg

In Leuven, op weg naar de bus.

_dsc0147.jpg

Het klimmen over de omheining, het tweede priveterrein op.

arrest_dsc0170.jpg

De 2 ongelukkigen, gesnapt door de politie.

arrest2.jpg

Uiteindelijk het boeien.

Met de 3 die er nog over het

Met de 3 die er nog over het hek hebben kunnen klimmen zijn we nog een beetje verder geraakt hoor! Op het terrein waar we terecht kwamen stond er een politiewagen die ons achtervolgde toen hij ons opmerkte, we hebben ons toen schuilgehouden achter een haag maar na een minuut of 5 stopte de auto plots vlak voor ons :P we zijn toen snel gevlucht en uiteindelijk nog raprap over een derde hek kunnen klimmen, niet over dat van de navo maar van het grasveld dat ten zuiden van dat privé terrein lag en ook aan de navo grensde. Daar hebben we ongeveer een kwartier gezeten, omsingeld door welgeteld 21 politiemensen, 2 interventiewagens en 2 gewone politiewagens, omdat er blijkbaar nergens een toegang was tot dat veldje. We wilden nog over het hek klimmen maar dat bleek 4 meter hoog met niet alleen prikkeldraad bovenaan maar ook nog halverwege dus dat was verloren moeite geweest - uiteindelijk zijn een stuk of 5 flikken te paard toch op het terrein geraakt en hebben ze ons door een gat in het hek geloodst dat andere flikken ondertussen gemaakt hadden. Alles is wel vreedzaam verlopen, nog goeie babbel gehad met die mensen :P