Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Kent u Irak nog?

Kent u Irak nog?

Vrijdag vierden we de trieste verjaardag van de bezetting in Irak. Zes jaar geleden trokken Amerikaanse en Britse troepen naar Irak onder het mom een ‘vredesoorlog’ te gaan voeren. De gevolgen zijn dramatisch, en daar deelt heel het Westen in de schuld. Zoiets horen we niet graag dus zwijgt de media in alle talen. BRussels Tribunal liet de Irakese bevolking wel aan het woord door een driedaagse te organiseren: ‘What future for Iraq?’. Daarop kwamen verschillende Irakese intellectuelen spreken.

Er werden vier activiteiten georganiseerd. Als eerste was er een conferentie in het Europees parlement. Daar werd de oliekwestie uitgebreid besproken. Ook de toekomst van het land en de humanitaire ramp die de bezetting tot gevolg heeft kwamen aan bod. We kregen eindelijk eens de andere kant van het verhaal te horen. Er werd een duidelijk overzicht gegeven van de schade die aan de burgers van Irak is toegebracht. Cijfers als 1,2 miljoen vermoorde burgers, 5 miljoen wezen en miljoenen Irakezen die nu als vluchteling leven doorprikken het fabeltje dat het nu goed gaat in Irak.

Ook aan het land zelf is veel schade toegebracht. Irak is officieel de derde grootste leverancier van olie. Volgens Dr Faleh Al Khayat was olie de grootste reden van de inval in 2003. Hij is een ingenieur en werkte 37 jaar in de Irakese olie-industrie. Aan de olievelden zelf is niet zoveel schade toegebracht. Maar veel van het materiaal is vernield. Bij de start van de bezetting dachten de Amerikanen de olie-industrie op hetzelfde niveau te kunnen houden. Maar er is nooit meer zo een hoge productie geweest als voor de bezetting.

Het gezelschap ging ook naar het Belgische parlement. Daar vertelden ze hun verhaal aan enkele parlementsleden van de sp.a. Er was jammer genoeg weinig volk komen opdagen. Toch kwam de boodschap hard aan bij de parlementsleden. Ze hadden er geen idee van, ze wisten niet dat de situatie zo rampzalig is. Dit zijn dan nog mensen die het goed voor hebben met de Irakezen. En zich zelfs bezig houden met de situatie. Hierdoor blijkt dus nog maar eens wat voor een tekort aan evenwichtige berichtgeving we krijgen uit die regio.

Verder werden er ook nog rondetafelgesprekken georganiseerd in zowel de hallen van Schaarbeek als in de beursschouwburg. Deze werden steeds gemodereerd door Hana Al Bayaty, Frans/Irakese analiste en activiste. Zij werd gesteund door Lieven De Cauter, filosoof en initiatiefnemer van het BRussels tribunal. De opkomst bij deze gesprekken was mager. Het publiek bestond vooral uit mensen die bezig zijn met de situatie. Zij waren het dus meestal eens met de standpunten van de sprekers. Maar deze driedaagse was zeker een goede stap om Irak terug in ‘the picture’ te krijgen.

Vrijdag was er ook nog een wake aan de Beurs gepland. Uiteindelijk kregen de organisatoren geen toestemming om die te laten plaats vinden. Toch werd er kort een boodschap aan de voorbijgangers meegegeven. ‘Occupation year 7, Justice for Iraq.’ Enkele goedgelovig toeschouwers reageerden met woorden als ‘Dat is toch voorbij nu Obama aan de macht is’. Of er veel verandering komt met Obama is nog afwachten. Voorlopig heeft hij veel woorden, maar - zo zegt Abdul Ilah Albayaty, Irakees politiek analist - toont hij nog te weinig daden. De schade die aan Irak is toegebracht en het trauma dat de bevolking opgelopen heeft, zal nog veel tijd nodig hebben om te herstellen.