Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Straatsburg] “We are hungry let the kitchen free”

[Straatsburg] “We are hungry let the kitchen free”

Straatsburg 1 april 2009

foto1.JPG
Nieves op de metro naar de actie

Vandaag Woensdag 1 april. Ik word wakker om 8h00 en kijk door het raampje van de mobilhome. Het leven op de camping komt stilaan op gang. Aan de infotent is het een komen en gaan van vredesactivisten die informatie komen vragen. Ook in de mobilhome worden de indymedia-activisten wakker. Een deel is al buiten aan zijn ochtendsigaret begonnen. Ik en een paar anderen zijn de prut nog uit onze ogen aan het wrijven. Een droge maar koude dag merk ik bij het openen van het raampje. Snel wat verfrissen aan het ijskoude water van de geïmproviseerde campingwasbak.

We reppen ons met de indybende richting gaarkeuken. Benieuwd of er ontbijt is. Yep, selfservice. Op een aantal tafels staat boerenbrood met een potje pindakaas en confituur en twee percolators met koffie en thee of iets dat lijkt op een mix van beiden. Enfin geen gemor iedereen snijdt enkele sneetjes af van het brood en smeert het met het beschikbare beleg.

Enkele activisten van Vredesactie staan ook te ontbijten. We horen dat ze zich onder andere voorbereiden op de blokkades van Zaterdag. Sommigen gaan ook mee naar de clownactie deze middag.

Na het eten horen we dat er een kampmeeting is georganiseerd om de acties van de dag te bespreken. We gaan naar de meetingtent.

De activisten verzamelen zich in een cirkel in de tent. Er is een probleem er is normaal gezien enkel een actie gepland met de clowns in de namiddag. Maar een aantal gaarkeukenvrijwilligers met keukenmateriaal en groenten is gisteren - met hun busje onderweg naar het kamp- aan de Duits/Franse grens tegengehouden. Het idee is om een symbolische actie te houden op de brug die de grens vormt tussen het Franse Straatsburg en het Duitse Kehl. Een mensenketting van activisten tot aan de overkant die dan de groentjes symbolisch doorgeven. En nadien zou iedereen dan naar de clownactie gaan in de namiddag. Vindt iedereen het goed? De meesten stemden in met het voorstel. Ik en Nieves besluiten met de eerste groep te vertrekken naar de brugactie “bevrijd de gaarkeuken”. En nadien aan te sluiten bij de clownactie.

foto2.JPG
Mensenketting op de brug
foto3.JPG
De activisten worden onthaalt door een politiekordon

Met een 150-tal activisten, vooral anarchisten komen we toe op de Europabrug. Aan de Duitse kant van de brug staat een mega politiekordon de activisten op te wachten. Het idee van de mensenketting en groenten doorgeven kunnen ze al vergeten. Dan maar een blokkade van de brug.

foto4.JPG

Het Legalteam (vrijwilligers met een juridische achtergrond die zich tijdens protestacties inzetten om de activisten juridisch bij te staan bij arrestaties. Ze zien er ook vooral op toe dat de politie haar boekje niet te buiten gaat) begint te onderhandelen met de politie om het keukenteam te laten passeren. Het worden moeilijke onderhandelingen. Het Legalteam loopt over en weer tussen politie en activisten. De Duitse politie wil enkel het busje doorlaten maar de inzittende mogen de grens niet over.

foto6.JPG
NAVO-vlag wordt in brand gestoken

De politie zou het busje zelf naar de andere kant van de brug brengen. De activisten willen niet wijken. “Het busje en de inzittende of we blijven de brug blokkeren,” zo luidde het. “We are hungry let the kitchen free,” roepen de activisten naar de politie. Enkele anarchisten haalden de NAVO-vlag op de brug naar beneden en staken die in brand. Nadien volgde ook de Franse en Duitse vlag. Er wordt over en weer onderhandeld maar er komt weinig schot in de zaak. Een Sambandje houdt de activisten ondertussen een beetje warm.

foto5.JPG

Het is al kwart na twee de andere actie is ondertussen al gestart in het centrum van Straatsburg. Een deel van de activisten vertrekt naar de clownactie. Ik en Nieves die een videoploeg vormen besluiten te blijven om ook de ontknoping te kunnen filmen.

Tegen 16h00 komt het Legalteam uiteindelijk met het nieuws dat het busje wordt doorgelaten met een paar inzittende. Een aantal inzittende mogen om onbekende redenen de grens niet over. Het voorstel werd uiteindelijk aanvaard. De Franse politie heeft zich ondertussen ook opgesteld aan de Franse kant van de brug. Een aantal van hen gaan naar de overkant om met de Duitse politie te onderhandelen.

Nadien laat het Legalteam weten dat de zeven inzittende van het keukenbusje allemaal zijn opgepakt door de Franse politie. Drie mensen mogen met het Legalteam het busje naar de overkant rijden op voorwaarde dat al de activisten zich van de brug verwijderen.

foto7.JPG
De activisten gaan de brug af

Iedereen is moe en verkleumd van vijf uur in de kou te staan en stemden in met het voorstel. Ze gaan van de brug af en wachten op de aangewezen plaats op het keukenbusje. Een halfuur later komt het Legalteam en de activisten die mee het busje gingen halen hen vertellen dat ze het busje toch niet hebben meegebracht. Een aantal inzittenden van het keukenbusje zijn ondertussen wel vrijgelaten en een aantal zitten nog vast. De vrijgelaten inzittenden van het busje besluiten om het busje niet zonder hen te laten vertrekken naar de overkant als symbolisch protest en ook omdat het busje fungeert als slaapplaats. Ze gaan het inzetten aan de acties aan Duitse kant. De activisten zijn teleurgesteld en voelen zich in de luren gelegd door de politie. Een groep anarchisten houdt een betoging richting binnenstad gevolgd door een politiekordon.

Wij nemen de tram naar het ontmoetingscentrum Molodoi in Straatsburg waar de tegentopconferenties plaatsvinden. Aan het ontmoetingscentrum wemelt het ook van de politiewagens. Binnen is er een conferentie aan de gang. We gaan op zoek naar de gaarkeuken maar helaas we zijn te laat het eten is op. Niets visueels voor op video. We besluiten ergens eerst te gaan eten, wat op te warmen en de tram en bus richting kamp te nemen.

Op de camping toegekomen vertelt Luc die de ganse dag in de camping is gebleven dat hij wat met de mensen heeft gesocialised en de kamper heeft schoongemaakt. Jan was voorzien met zo'n klein Italiaanse koffiekannetje en zette heerlijke koffie voor ons. Even later strompelen Marc Antoon en Habib binnen. Ze waren naar de clownactie geweest en een conferentie gaan volge. Hup aan de slag om ons materiaal te verwerken en online te zetten.

UPDATE: Bekijk hier de video van de dag

Bekijk hier alle reportages

Keltoum

Gepost door Keltoum
02.04.2009