Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Masta Exchange in Berlijn

Masta Exchange in Berlijn

Van 20 tot 28 maart zat ik samen met drie andere Indymedia- reporters in Berlijn. Reden was een Europese jongerenuitwisseling en workshopweek met als thema: creactief activisme. We konden proeven van workshops in oa streetart en streetperformance. Het uitgangspunt: 'Let more free speech live on the streets'.

DSCF0574.JPG

"Masta Exchange?" Qué? Uit pure onwetendheid besloot ik aanvankelijk dat dat wel een 'massale uitwisseling" zou zijn. Masta, masta! Als je net doet alsof het een Spaanse uitroep is, zoals 'olé' dan klinkt het als een feestje. En dat was het uiteindelijk ook. Alleen, die Masta Exchange vond plaats in Berlijn. En bovendien is 'masta' geen Spaans, maar Servo-Kroatisch. 'Masta', dat betekent 'whatever' en ook wel 'imagination'. Je kan het dus invullen zoals je wil. Maar een uitwisseling dus.. daar waren we gebleven.

Het recept: 'Loesje' schreef een mooie brief naar EVS (EuropeanVolunteerService), verzon enkele lucratieve workshops rond media-activisme en nodigde vervolgens 40, overwegend elkaar onbekende, jongeren over heel Europa uit. Resultaat: een hele hoop -30 jarigen uit Litouwen, Spanje, Schotland, Letland, Nederland en België staan op een koude, doch zonnige dag in maart voor een deur in de Karl Kungerstrasse in Berlijn.

In het hart van het 'alternatieve' Kreuzberg ligt het Duitse hoofdkwartier van 'Loesje'.
'Loesje' is gekend van spreuken zoals deze:.. “A thousand miles from here, another person is smiling”. Het is één van de kleine zinnetjes die in het heel groot in 'the office' hangen.
Met dit soort slogans wil Loesje je even aan het denken zetten. Elke realiteit kent vele waarheden en Loesje zoekt steevast naar deze met de optimistische noot.

Dit is niet het enige dat Loesje in petto heeft. Niet voor niets heeft deze uitwisseling als werktitel: 'Let more free speech live on the streets'. The streets, het publieke domein; dat is van iedereen en waarom dus niet de kans grijpen om dit gemeengoed te heroveren?

'Hoe?' hoor ik u vragen. Welzo: met stickers, stensils en wheatpasting kom je al snel tot 'streetart'.
Grafitti is dan weer een andere optie. En voor de dramakunstenaars zijn er ook de 'performances', waaronder de 'flashmob'. Als u het nu niet in Keulen hoort donderen bent u wellicht reeds een volleerde streetartist of -activist. Voor alle anderen: Wheatpasting, dat is een tekening tegen het beton plakken. Een stensil, dat is een patroon dat je met een verfspuit tegen de muren kalkt. En dan de Flash Mob. Dit is een performance/ actie, waarbij bijvoorbeeld 100 mensen 10 min lang stilstaan met de handen op de oren om in dit geval, laat ons zeggen, politieke hardhorendheid aan te kaarten.

En zo zijn er vele mogelijkheden. Zolang je maar creatief bent, kan je net zoveel acties uit je mouw schudden als er gelegenheden tot actie zijn. Wat vind je trouwens van deze: koop met een aantal mensen een parkeerbonnetje en ga vervolgens picknicken op de bijhorende parkeerplaats. Want wie heeft er ooit gezegd dat op een parkeerplaats enkel auto's mogen staan? Draai de werkelijkheid eens om. Dat is de boodschap van Loesje: Wees creatief, positief en actief!!