Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Politie verknalt vredesbetoging tegen de NAVO

Politie verknalt vredesbetoging tegen de NAVO

STRAATSBURG – De meeste vredesactivisten zijn in shock. De grootste mobilisatie ooit tegen de NAVO: 600 organisaties uit 33 landen riepen op. Maar wat een massabetoging voor vrede moest worden werd totaal verknald door de boycot, de provocaties en de repressie van de politie.

20090404_0619.jpg

(foto Jan Lietaert)

“Dit is echt een klap in het gezicht van de vredesbeweging. Om van te huilen, zeker met al dat traangas,” zegt Ellen. Het is 12u30, een half uur voor het geplande vertrek van de betoging. Op het vertrekpunt is nog bijna niemand. De politie heeft twee bruggen afgesloten, in tegenspraak met haar beloftes aan de organisatoren. Duizenden manifestanten staan stil. Daar komen natuurlijk relletjes van. “Toen het begon heeft de massa nog geprobeerd om dat te verhinderen,” getuigt Ellen. Maar de politie zette dadelijk traangas in. De toon was gezet: zo ging het het hele verdere verloop van de dag. Dat er gebouwen in brand zijn gestoken weet nu iedereen. Maar het begon dus met de politieblokkades, de cirkelende helicopters (die de sprekers bijna onverstaanbaar maakten) en de regen van traangas over honderden pacifistische activisten. Iedereen in ons team kreeg z'n deel. Hoeveel volk er had moeten optrekken zullen we nooit weten: teveel mensen zijn nooit aan betogen toegekomen.

De eigenlijke betoging – die langs een onmogelijk parcours gestuurd werd, mijlenver van het centrum, en hooguit 5.000 betogers haalde - heeft amper een half uur geduurd. We werden tot stilstand gebracht, opgehouden, ingesloten, samengedreven en uiteindelijk terug uit elkaar geschoten met traangas. Chaos en paniek alom: mensen vluchtten naar alle kanten maar zaten gevangen. Velen braakten omwille van het gas. Geen geïsoleerd incident: ook op andere plaatsen, waar honderden betogers – waaronder medewerkers van Indymedia.be – vastzaten, ging het er zo aan toe. Nochtans waren daar geen relschoppers in de buurt, alleen pacifisten en clowns.

Rondom ons is het wél oorlog tussen stenenwerpers en politie. Eerder kreeg het 'Black Block' vrij spel in de aanpalende wijk, nota bene de armste van Straatsburg (waar de betoging door moest). Het Ibis-hotel en de enige apotheek in de wijk gingen in vlammen op. De buurtbewoners reageren geschandaliseerd. “Gisteren was deze wijk nog volledig afgesloten. Vanmorgen was die controle plots opgeheven,” aldus een vrouw uit de buurt. Ook het feit dat de brandweer zo lang op zich liet wachten zet kwaad bloed. “We hebben zelf de aanpalende HLM moeten helpen ontruimen,” zegt ze. Hier overheerst het gevoel dat de politie de wijk bewust heeft overgeleverd aan het geweld.

Om toch ook plaats te maken voor de boodschap van de betogers, ziehier enkele van de meest gehoorde slogans op de korte, in de knop gebroken vredesmars: 'Welfare not warfare', 'Non, non, non/ les bombes de l'Otan/ n'ont pas libéré/ les femmes d'Afghanistan', het klassieke 'one two three four, we don't want your fucking war, five six seven eight, organize and demonstrate' (uiteraard), maar ook 'Belgium says no to nato' en natuurlijk 'Pas d'argent pour la guerre, mais pour combattre la misère'. Samengevat in de woorden van de organisatoren: '60 jaar Navo is genoeg'.

Altijd hetzelfde verhaal.

Nog maar eens(Seattle, Gotenborg, Genua,... Indymedia-servers in beslag genomen, Indymedia-websites een halve dag gedeconnecteerd vanwege o.a. foto's van politie-agenten in burger gekleed als relschoppende, gemaskerde betogers):

04.04.2009 20:16
[Strasbourg] om 16:20 U werden in Rue d'Algier twintig burgerwagens van de politie gezien. de politie was gekleed in uniform, de andere helft was in black block outfit
http://linksunten.indymedia.org/nl/ticker

En natuurlijk gaan mensen die banken enzo trashen dat niet doen met hun gezicht mooi, open en bloot naar de camera.

En natuurlijk treden de agent provocateurs op bij vredevolle manifestaties, om zo verdeeldheid te zaaien en om zo teniet te doen dat ze een Black Block van 3000 mensen of meer niet aankunnen tewaar ze ze neerschieten met echte kogels ipv rubber kogels.

United we stand :-)

En kijk ook eens naar Battle in Seattle, het merendeel van de flikken is ook maar slaaf, samen zijn slaven sterk ;-)

koers zetten naar vrede

Ik weet het niet. Er zullen altijd mensen zijn die willen betogen voor vrede. En onder de 'betogers' zullen er altijd enkelen zijn die dat niet per se op een vredevolle manier willen doen.

Misschien, dit is een voorlopige gedachte, moeten wij als vredesactivisten niet meer die grote toppen en wansmakelijke evenementen van gecorrumpeerde machthebbers achterna lopen. Laat ze stikken in hun eigen ijdelheid en praal. Laten we elders, ver weg van deze schijnvertoning samenkomen, met duizenden. Laten we het accent verschuiven. Laten wij het voortouw nemen en zélf de plek en de tijd kiezen waar we onze vredesboodschap willen uitdragen.

Laten we onze aandacht vestigen op lange fietstochten voor vrede, vredeslopen, concerten en picknicks voor vrede. Het is heel naïef van mij om te geloven dat we daarmee ooit iets gaan veranderen. Maar we vermijden dan gebruikt te worden in de propaganda-machine van de NAVO en de Grote Enkelen (G8, G20).

re:

Zo'n eigen initiatieven bestaan al. Denk aan het WSF in Porto Alegre. Duizenden mensen die een week lang samen komen om te betogen, te debatteren en na te denken. Alleen besteden de media daar geen enkele aandacht aan. Behalve voor de deelnemers zelf en de paar tienduizenden lezers van Indymedia.be (en een paar andere alternatieve nieuwsbronnen) heeft dat WSF niet eens bestaan.

Zolang de 'mensen van goede wil' geen eigen media hebben die kunnen wegen op de agenda, ben je afhankelijk van het beetje media-aandacht dat je krijgt in de rand van zo'n top.

Laten we alvast eens uitkijken hoeveel aandacht er zal zijn voor de Paasvredesmars van volgende week :-)

Paasvredesmars

De 7-de paasmars vindt dit jaar plaats op Paasmaandag 13 april.
Alle info vind je op de facebook-pagina van de LeCoTo, de Leuvense Coördinatie Tegen de oorlog. http://www.facebook.com/event.php?eid=53399047945 . Je mag zeker nog mensen uitnodigen.
Voor degenen die niet op facebook zijn aangesloten, geen paniek, je vindt de activiteit terug in tal van agenda's zoals deze van intal. (http://www.intal.be/nl/7-de-paasmars-leuven-brussel)

Getuigen over de brand van het hotel

Communiqué de la Legal Team de Strasbourg. Lundi 6 avril 2009 00h14

Incendie de l’hotel Ibis de Strasbourg : la version des faits donnée par la police remise en cause par de nombreux témoignages.

Plusieurs témoignages font état de l’impossibilité de l’origine de l’incendie de l’hotel Ibis par des manifestants. Les vitres et les portes ont été enfoncées par des manifestants, et le mobilier a été sorti de l’hotel pour alimenter la barricade qui se trouvait devant. La police provenant des rues adjacentes de l’hotel a évacué les alentours de l’établissement dans une charge, et a contrôlé l’ensemble de la place devant l’hotel. Il n’y avait à ce stade aucun incendie de l’Hotel Ibis.

Un autre témoignage publié sur internet déclare : "nous étions au 1er rang lorsque les flics ont lancé leur 1ère charge, et ce qui est sûr est qu’il n’y avait aucun signe d’incendie dans l’hôtel à ce moment. ce qui signifie : soit il y avait un petit début d’incendie donc on ne voyait rien de l’extérieur, et dans ce cas il était facilement maitrisable, mais d’après ce qu’on voyait rien de cela, car ni flamme ni fumée, soit la cause de l’incendie ne provient pas des manifestants."

Un groupe qui se situait "près de l’église taguée à 50 m des deux bâtiments" témoigne, concernant l’hotel Ibis, qu’ils ont été témoins de "tirs tendus des hélicoptères de fusées gaz lacrymogènes et de fusées incandescences" qui ont touchées ce bâtiment avant de s’embraser.

Sur une video publiée sur youtube, le cameramen déclare à la fin du film " ils les envoient de l’hélico" ( sous-entendu : les fusées lacrymogènes et incandescantes) (http://www.youtube.com/watch?v=PnfH...)

Deux autres témoignages que nous avons recueillis affirment que la police maitrisait l’espace autour de l’hotel Ibis lorsque l’incendie s’est déclaré, et que les manifestants étaient à distance.

Enfin d’après plusieurs témoignages la police française aurait renvoyé les pompiers allemands arrivés rapidement sur le site.

Au total au moins douze témoignages concordants remettent sérieusement en cause la version des faits avancée par la police, et relayée largement par les médias. Rappelons que la ministre de l’intérieur Mme Alliot-Marie, à propos de l’hotel Ibis a parlé dimanche d’ "incendie volontaire" et de "tentative d’homicide volontaire".