Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Reuzentunnel" opengesteld voor publiek

"Reuzentunnel" opengesteld voor publiek

(Antwerpen) De oostelijke premetrotunnel - die reeds gebouwd werd in de jaren tachtig - zal in 2014 dan toch in gebruik genomen worden. Deze tunnel onder de Turnhoutsebaan zal Deurne-zuid verbinden met het stadscentrum. Dit maakt deel uit van het Pegasusplan, waarbij op termijn de tramlijnen doorgetrokken worden naar de agglomeratie (in dit geval Wommelgem).
Dit weekend kon iedereen wandelen door deze tunnel en zich vergewissen van de staat ervan. Gratis pendeltrams brachten de bezoekers naar de halte Collegelaan, waar ze dan de twee kilometer konden terugwandelen naar het station Astrid.
Het info-evenement kon op een ruim publiek rekenen, hoewel de aanwezige dranghekken een significant grotere toestroom had voorzien.
De naam van de tunnel was het resultaat van een wedstrijd die De Lijn uitschreef. De naam verwijst naar de Borgerhoutse "Reuzen", een folklore die reeds stamt van 1712. (Op het traject van deze tramlijn zien we op de Turnhoutse baan bvb. ook de "Reuzenpoort")

DSC0509.jpg

Bezoekers op weg naar de ingang verdiepen zich in de infopakketten van GVA.

DSC0512.jpg

Entertainers gaven alvast een "preview" met dit schaalmodel.

DSC0514.jpg

De bouwput aan de Collegelaan, waar de wandeling begon, is maar liefst 23 meter diep omdat de spoorlijn onder de ring door gegraven moest worden.

DSC0524.jpg
DSC0527.jpg
DSC0529.jpg

In een nog ongebruikte tunnel, die het traject van lijn 10 volgt, staan de werktuigen nog/reeds te wachten.

DSC0532.jpg

Korte filmpjes boden onderweg een terugblik op de verkeerssituatie bovengronds voor de aanleg van de premetro, en van de werken tijdens het aanleggen ervan.

DSC0538.jpg

Merktekens. "Drink" is hier geen bevel, maar de benaming van het station en de straat erboven.

DSC_0547.jpg

Dertig jaar insijpeling laat interessante sporen na.

DSC0553.jpg

Ongebruikte trappen.

DSC0554.jpg

De tunnel is niet overal een koker, maar maakt deel uit van een complexer geheel.

DSC0556.jpg

De spookstations werden in het verleden vaak gebruikt als feestlocatie, om te skaten of als artistiek canvas.

DSC0562.jpg

Projectie van gestyleerde toekomstvisies. Realisme is soms ver te zoeken...

DSC0567.jpg

Eindpunt van de wandeling.

DSC0568.jpg

Suggesties en commentaren.

interssante reportage

interssante reportage Walter, voor iemand die de wandeling niet gemaakt heeft (ikke dus) is het toch duidelijk wat deze tunnel vandaag voorstelt !