Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Het nut van MNM

Het nut van MNM

MNM is een radiozender die gesponsord wordt door middel van belastinggeld. De totale VRT kost elke Vlaming, dus ook elke gehandicapte, elke werkloze, elke gepensioneerde, 48 euro per jaar. Wat krijgt men daar voor in de plaats?

In eerste instantie nieuws en feiten zoals het nieuws, terzake, reportages op canvas. Dit zijn zaken waar iedere Vlaming recht op heeft. Maar met het belastinggeld worden ook radiostations zoals MNM betaald. Dit is een voorbeeld van een radiostation dat gebruik maakt van overheidsgeld om de concurrenten, lees de commerciële radiostations, te bekampen. MNM biedt geen enkele meerwaarde aan de Vlaming. Er zijn voldoende radiostations waar men de muziek kan horen die op MNM gespeeld wordt. MNM heeft bijgevolg geen enkele toegevoegde waarde voor de Vlaming. Bovendien wordt de markt voor de echte vrije radio's veel moeilijker gemaakt, aangezien MNM door middel van oneerlijke concurrentie de markt van de radiostations vervalst. Een vrije radio moet alle gemaakte kosten recupereren door middel van reclame inkomsten. Deze reclame inkomsten worden beter naarmate de vrije radio in kwestie zijn werk beter doet. Als een vrije radio een aanbod heeft dat tegemoet komt aan een reële behoefte in de Vlaamse maatschappij, dan zal dit radiostation veel luisteraars hebben en bijgevolg veel reclame kunnen aantrekken. Bij MNM is dit niet het geval. MNM krijgt gewoon geld van de belastingbetaler en moet dus zijn kosten niet recupereren in de vorm van inkomsten. Ik stel dan ook voor dat MNM openbaar verkocht wordt. Hierbij kunnen potentiële kopers de radio MNM opkopen, saneren en levensvatbaar maken. De belastingbetaler wint hier ook bij want hij heeft geen nodeloze kosten. Johan Van Woensel. 4 april 2009.