Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vera Dua geridderd

Vera Dua geridderd

BRUGGE -- Op zondag 19 april werd in het Lappersfortbos een poëziewandeling gehouden naar aanleiding van de start van de "Week Van De Aarde". Alle aanwezigen binnen een straal van vijf meter (mezelf dus inbegrepen) werden samen met Groen!-voorzitter Vera Dua tot bosridder geslagen.

reddering (2).jpg
reddering (3).jpg
reddering (4).jpg
reddering (5).jpg
reddering (6).jpg
reddering (7).jpg
reddering (8).jpg
reddering.jpg

Achtergrond bij de riddering bomen en mensen

Wearing a green belt for Lappersfort : aux arbres citoyens !
http://www.stadsomroep.com/detail.asp?NUM=11452
Lappersfortbos en -beschermers geridderd met VBV 2005

Noëlla Elpers
Bomen zijn ridders

Op een mooie Pinkster(maan)dag 2005 op de trein met onze kapersdochter Anna en twee vriendinnetjes. We zijn met Het Kapersnest op weg naar Het Lappersfortbos om de bomen te ridderen samen met het Groene Gordel Front, de Lappersforters en The Lappersfort Poets Society.

‘Waarom moeten bomen geridderd worden, mama?’
Goede vraag. Onze dochter is gewoon mensen te ridderen die kost wat kost hun ding blijven doen, tegen de stroom in. Het ritueel is speels en ondertussen zijn de Ridders van Het Kapersnest een bont gezelschap. Eén ding blijft: Ridder van Het Kapersnest word je niet zomaar.

Als kaperskapiteine kan ik twee goede redenen aanvoeren om de bomen van Het Lappersfortbos te ridderen.

De eerste reden is persoonlijk. Ik herinner mij hoe ik na schooltijd thuiskwam. Het was voorjaar en ik was zeven. De twintig zomereiken die rond de weide voor ons huis stonden, waren allemaal omgezaagd. De machtige reuzen lagen tegen de grond. Weerloos. Met gebroken takken. Een slagveld dat mij voorgoed is bijgebleven. Mijn vraag - ‘Waarom?’ - is nooit echt beantwoord. Omdat bomen lastig zijn: ze verliezen hun bladeren en trekken beestjes aan? Omdat ze in de weg staan? Omdat kwajongens in hun kruin klimmen en er wel eens uit donderen? Omdat ze te veel schaduw werpen? Om het hout? Ik weet het nog altijd niet.

De tweede reden is historisch. Kijk naar Paaseiland. Een mysterieus eiland in de Stille Zuidzee met enorme beelden die met hun grote ogen als bewakers langs de kustlijn staan. De beelden zijn boomhoog. Sommige beelden zijn schijnbaar omgevallen. Maar schijn bedriegt: ze zijn neergehaald. Concurrerende stammen wilden kost wat kost het grootste standbeeld bouwen. Dat ze daarvoor de grote palmbomen moesten kappen om die beelden te vervoeren, was bijzaak. Bomen geven waterdamp af. Ze trekken wolken aan. Geen bomen. Geen regen. Geen gewassen. Geen eten. Geen kano’s. Toen de Paaseilanders honger kregen, haalden ze in blinde woede een aantal van die beelden neer. De neergang van Paaseiland begon met een ecologische crisis. De oorspronkelijke inwoners zijn later, door contact met onze ‘moderne’ maatschappij, zo goed als uitgestorven. Stel je de wereld eens even zo voor: een ontvolkte, kale plek waar alleen nog de machtige gebouwen overeind staan.

Mensen hebben bomen nodig. Hebben bomen een eigenaar? De ‘zonevreemde’ bomen in Het Lappersfortbos zijn pionnen die kunnen sneuvelen in een economisch spel. De bomen te Flobecq op het terrein van Marcel Fort worden geofferd voor een stort in het hart van het oude d’Hoppebos. Zijn er geen grenzen aan ‘eigendom’ wanneer het milieu vervuilt en de gezondheid van onze kinderen in het gedrang komt?

Bomen zijn wachters, bewakers, beschermers. Op plekken die door de mensen vergeten worden, kunnen zeldzame planten gedijen.
Bomen zijn ridders omdat ze kost wat kost hun ding blijven doen, tegen de stroom in. Maar bomen kunnen zich niet verdedigen. Wie voor de bomen opkomt, mag zich een Ridder van Het Kapersnest noemen.

www.kapersnest.be / www.ggf.be
GG-sites om ook eens te bekijken : www.guerillagardening.org http://edmontongg.blogspot.com www.rosarose-garten.net
http://brussels-farmer.blogspot.com

open bosgroet, Peter Theunynck, voorzitter Groene Gordel Front in Brugge en Ommeland (GGF) & woordvoerder Lappersfort Poets Society, 0486/737220 & Luc Vanneste, 050/390957, secretaris GGF, www.ggf.be http://www.regiobrugge.be/lappersfortpoets.php

Veel woede en onbegrip in de wereld

Er is veel woede in de wereld om wat er fout gaat en om wat er allemaal aan leven vernield wordt. De kloof tussen politiek en gewone mensen is reuzegroot geworden. Tussen bosbezetters en overheid die alle grote vernietigingsplannen een fiat geeft is de kloof zo mogelijk nog groter. Jonge mensen lijden pijn aan de grote mensenwereld die de aarde naar de vernieling helpt. En ze botsen op een politieke muur van onbegrip. Vandaar de dringende nood aan politici en mensen van goede wil die de broodnodige dialoog met deze verontruste jonge generatie aangaat. Zij liggen wakker van de grote harteloze anonieme machine die als een pletwals het leven op moeder aarde vernietigt. En van de grote poltieke machten die de genadeloze machine een hand boven het hoofd houden. Dat geeft een gevoel van onmacht. Bezoek hen virtueel en ook live : www.lappersfort.tk www.groenfront.be