Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Concentra vraagt werknemers om loon in te leveren

Concentra vraagt werknemers om loon in te leveren

BRUSSEL--Mediabedrijf Concentra moet besparen. De bedrijfleiders hebben daarom aan de werknemers gevraagd om gedurende 20 maanden 5% brutoloon in te leveren. In de praktijk komt dit neer op één dag per maand gratis werken. Onderhandelingen hierover moeten nog van start gaan maar de vakbonden willen wel al een ding duidelijk maken. “Het mag bij Concentra geen uitverkoop van werknemers worden,” zegt Frederik Scheys, vakbondsafgevaardigde van het ACV.

Dinsdagavond stuurde de VRT-redactie verkeerdelijk het bericht rond dat er een akkoord was over een looninlevering van 5% tussen werkgevers en vakbonden. “Ik heb die fout woensdagochtend dan ook zo snel mogelijk proberen recht te zetten. De onderhandelingen moeten zelf nog starten dus van een akkoord kan geen sprake zijn. De directie heeft dit voorstel gemaakt tijdens een ondernemingsraad in Hasselt, meer niet.”

Concentra moet 8 miljoen euro besparen omdat het volgens de directie net als zoveel bedrijven lijdt onder de economische crisis. Daarom deden de werkgevers het voorstel over loonvermindering.
Volgens Scheys valt het op dit moment nog niet in te schatten hoe de werknemers zullen reageren op dit voorstel. “Sinds deze ochtend zijn we begonnen met het inlichten van de militanten. Hun reactie kan ik dus nog niet voorspellen. De bedrijfstop heeft wel al tussen de lijnen door laten vallen dat als we deze maatregel aanvaarden, ontslagen kunnen vermeden worden.”

Het zou dus kunnen dat werknemers zich hierdoor laten overtuigen maar de vakbonden hopen toch op een andere manier te besparen. “Een overbruggingskrediet is een van de mogelijke oplossingen maar dit zal waarschijnlijk niet lukken omdat Concentra niet aan de voorwaarden voldoet. De omzet van een bedrijf moet daarvoor gedurende een aantal maanden tot een bepaald niveau dalen en dat is hier niet het geval.” Desondanks blijven er volgens Scheys genoeg opties open. “Wat wel altijd mogelijk is, en wat wij ook voorstellen, is tijdskrediet. Wij hopen dan ook dat er rekening wordt gehouden met onze voorstellen.”

De verschillende ideeën zullen in de loop van volgende week worden overlopen. “De directie drong natuurlijk aan op een zo snel mogelijke bijeenkomst maar wij moeten toch op zijn minst eerst de tijd krijgen om met onze achterban te praten.” Wanneer er een akkoord komt valt dus nog af te wachten. “Ik denk dat we over een maand pas echt meer zullen weten, maar je weet nooit, het kan altijd sneller gaan,” zegt Scheys. Voor de vakbonden is vooral één ding belangrijk. “Werkzekerheid is voor ons een sleutelbegrip. Als werknemers nu een deel van hun loon inleveren, willen we de garantie dat ze over vier maanden niet worden ontslagen. Anders krijgen die werknemers ook nog eens een lagere ontslagvergoeding en worden ze dus dubbel gestraft.” Volgens Scheys moeten de werknemers met respect behandeld worden. “De directie moet er geen solden van maken, wij staan niet in uitverkoop.”

toch raar, dat de omzet van

toch raar, dat de omzet van het bedrijf niet daalt, maar het toch nodig acht om een loonsverlaging te doen....

als ze duidelijk zouden aantonen dat het echt absoluut noodzakelijk is ok dan, maar hier is eigelijk geen enkele reden voor, behalve dan "de andere doen het ook".

Macht

Lijkt toch erg veel op machtsmisbruik en een beetje chantage.
Het schijnt een modegril te zijn, in de huidige stemming, besparingen door te voeren om straks nog meer winst te maken.