Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Ademloos op Antwerp 10 miles

Ademloos op Antwerp 10 miles

Vandaag heb ik mijn eigen 10 miles. Ademloos voert actie. Ik ga langs de actievoerders. Reeds maanden verzamelen ze handtekeningen voor het referendum. Het weer zit niet mee, maar dat houdt hen niet tegen. Ze staan er. Ademloos zit niet in Ademnood. Informatie geven over de ‘Lange Wapper’ en de alternatieven, handtekeningen verzamelen, daar gaat het om. Nieuw is de T-shirts verkoop om de kas te spijzen. In tegenstelling tot de BAM, die van de belastingbetaler miljoenen euros voor communicatie ontvangt moeten de actiegroepen zelf voor hun onkosten instaan. Noch Ademloos, noch stRaten-generaal ontvangen ook maar 1 eurocent, van de belastingen, voor hun werk.

_IGP5711.jpg

De meesten doen aan sport voor een gezonde geest in een gezond lichaam.

_IGP5675.jpg

De dag begon miezerig.

_IGP5679.jpg

De T-shirt zijn verkrijgbaar met ronde- of v-hals.

Om op linker oever te geraken neem ik de voetgangers tunnel. Ik heb het zo niet met poëzie maar het gedicht op de wand van de tunnel, van Joke van Leeuwen, bekoort me.

_IGP5716.jpg

'Behaagziek als een brug zijn tunnels niet'. Joke van Leeuwen

Het is toch onvoorstelbaar dat nog steeds het prestige project van het ‘Lange Wapper’ viaduct verdedigd wordt terwijl ondertussen duidelijk is dat het geen oplossing biedt voor het mobiliteits probleem en een grote aanslag is op de volksgezondheid. Karel Vinck mag dan wel eenzijdig stellen dat het fijn stof debat gesloten is, Ademloos denkt er anders over.

Schuldig verzuim.

Vlaanderen behoort op fijn stof gebied tot de top 3 van Europa. Een weinig benijdenswaardige positie. Studies tonen aan dat tegen 2020, Vlaanderen koploper is. Het is aangetoond dat kinderen die opgroeien in de nabijheid van een drukke verkeersader, minder longinhoud ontwikkelen dan kinderen die verder van druk verkeer wonen. Het helpt niet meer om later als volwassene in een gezonder gebied te gaan wonen, het kwaad is geschied. Je kan niemand verwijten dat hij in 2000 of zelfs in 2005, niet op de hoogte was van de fijn stof problematiek en daardoor voor het ‘Lange Wapper’ viaduct was. Vandaag weten we hoeveel Vlamingen jaarlijks vroegtijdig sterven door dit fijn stof. Er is een tijd geweest van sigaretten reclame met teksten als “Dokters roken *****’. Er ook een tijd geweest dat we niet wisten dat asbest schadelijk was. Vandaag het fijn stof probleem negeren is schuldig verzuim.

_IGP5689_2.JPG

Wapper viaduct. Roet en Lawaai over de stad. Steun Ademloos

_IGP5692.JPG

Hij Past. ;-)

Terug op weg naar ‘het stad’ kom ik nog een andere dame tegen met zo’n shirt.

_IGP5694.jpg

Mooi he.

Burgerparticipatie.

De burger is niet meer geïnteresseerd in politiek. 80% van de kiezers heeft geen vertrouwen meer in de politiek. Hoe zou dat nu komen? Minister Van Mechelen blaast hoog van de toren dat hij verkozen is en de actiegroepen niet. De 80.000 handtekeningen die Ademloos verzameld heeft, kan je minstens beschouwen als een duidelijke afkeuring van het beleid, waar hij mee voor verantwoordelijk is, door de kiezer. Sommige politici denken dan wel dat de burgers te stom zijn om te begrijpen waarover het gaat. De acties tonen het tegendeel. Wat de politici moet verontrusten is het feit dat de belangengroepen, door hun acties, aan politiek doen, buiten de partijen om. Gepasseerd worden is niet plezant, zeker niet als het je eigen schuld is.

_IGP5734.jpg

Aan het museum voor schone kunsten is er kinderanimatie

_IGP5733.JPG

En toffe muziek.

_IGP5744.jpg

Het doel is de burger te informeren over de BAM plannen.

_IGP5741.jpg

Ook jongeren willen wel eens weten waarover het nu eigenlijk gaat.

_IGP5753.jpg

Ook in de Hoogstraat wordt informatie gegeven.

_IGP5755.jpg

En t-shirts verkocht.

_IGP5764.jpg

Nog steeds tekenen mensen voor de volksraadpleging

Zolang de BAM het Algemeen belang niet dient, zullen de actievoerders aan hun vel blijven zitten.