Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Antwerpen: "Critical Mass"" loopt voort

Antwerpen: "Critical Mass"" loopt voort

Op de ijzige 30e januari verzamelden een 12-tal fietsers voor de eerste Critical Mass in Antwerpen. Een gezellig ritje tot in een gezellig cafeetje. Er werd een blog gemaakt, een prikkelend filmpje op internet gezet en de fiets ging aan het bollen. Elke laatste vrijdag van de maand. Een Fotoreportage van deze vrijdag 24 april 2009.

IMG_1531.JPG

Eén maand later waren ze met 60, nog één maand verder met 80 en eind april met 150! Maar waarvoor staat Critical Mass?

Het ontstond allemaal in 1992 in San Fransisco, VS. De beweging is zonder leiding, zonder structuur. Een aantal fietsers die samen op pad gaan. Er zijn er nu honderden, wereldwijd.

Een eenzame fietser glijdt onopgemerkt voorbij, is erg discreet, produceert nauwelijks decibels, geen fijn stof en neemt amper plaats in. Zo discreet dat hij/zij er soms het leven bij in schiet, bij wat cynisch dode-hoek ongevallen worden genoemd. Midden april nog één in Brussel en één in Oostende. Om op te vallen zijn fietsers dus verplicht om zich te groeperen. Bij een Critical Mass gebeurt dat automatisch, of liever "fietsomatisch".

De groep gaat op pad en respecteert de verkeersregels. Nooit agressief of offensief. Maar wel zelfverzekerd. Eén keer per maand. En waar de stoet passeert, komt het andere verkeer even tot rust. Want fietsers zijn geen hinder of last in het verkeer, de fietsers zijn zelf ook het verkeer!

Critical Mass zijn dus fietsers die zich willen laten zien. Die hopen dat er met hen rekening wordt gehouden. Want ze zijn met vele tienduizenden in Antwerpen, de fietsers, elke dag. Ga maar'ns na: als er zoveel auto's opdagen, staat de stad stil.

Volgende rit :op vrijdag 29 mei om 18 uur Theaterplein/Antwerpen(tot 19.30 uur)
Allen daarheen!

Bedankt aan Dirk Cornelis voor de 4 laatste foto's.

IMG_1463.JPG
IMG_1516.JPG
IMG_1453.JPG
IMG_1518.JPG
IMG_1466.JPG
IMG_1480.JPG
IMG_1482.JPG
IMG_1513.JPG
IMG_1539.JPG
IMG_1551.JPG
DS7_5723.jpg
DS7_5732.JPG
DS7_5740.JPG
DS7_5756.JPG

Autoloze zondag Antwerpen en fietsersbond

Beste,
Ik heb tevergeefs deze dag naar een standje van de fietsersbond gezocht om informatie over deze vereniging te bekomen. Kan u misschien achterhalen waarom deze, toch fietsgerichte organisatie, niet aanwezig was ?
Met vriendelijke groeten.