Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Leuven afgesloten, maar de burgeroorlog bleef uit

Leuven afgesloten, maar de burgeroorlog bleef uit

Naar aanleiding van de tiende verjaardag van het 'Bolognaprotocol' dat wenst het hoger onderwijs te verbeteren werd van omstreeks 16u op maandagavond de omgeving van de Grote Markt in Leuven hermetisch afgesloten. Binnengeraken lukte enkel door middel van een vooraf af te halen pasje of op toon van je identiteitskaart indien je in de buurt gedomiciliëerd bent. Dit alles gepaard met een indrukwekkende politiemacht en een arsenaal aan waterkanonnen uit vrees voor eventuele 'zware' rellen bij niet toegestane manifestaties. Een schermutseling met de politie was te vinden in de Blijde Inkomstraat tijdens een betoging van (volgens de poltie anarchistische) internationale studenten, maar de burgeroorlog bleef uit. Studenten voerden actie met de vraag tot extra aandacht naar goedkoper onderwijs.

bezleuf1 (Medium).jpg

Dat Leuven voorbereid was op het ergste tijdens deze onderwijstop, kunnen we zeker zijn. De vraag die blijft is echter of dit hele machtsvertoon wel nodig was. Meer nog, had het enigzins een nut? Voor degenen die de Duitse bezetting van Leuven meegemaakt hebben tijdens WO2 zal het tafereel aan de Grote Markt vreemde herinneringen bovengebracht hebben. Politie sloot alles hermetisch af en enkel met een bewonerspas of je identiteitskaart indien gedomiciliëerd in de 'veilige' (lees: afgezette) zone kwam je er in. Voor iedereen die aan de andere kant moest zijn was het omlopen geblazen. Een rondje wandelen rond de politieblokkades duurde niet minder dan een half uurtje.

De meningen van de horeca waren maandagavond nog verdeeld, vooral restaurantuitbaters voelden een sterke vermindering aan klanten, terwijl ze zich in de 'Irish Pub' helemaal geen zorgen maakten. Dit café lag vlak vòòr een politieblokkade en de uitbater vond dan ook eerder dat hij geluk had dat zijn café nog nét open mocht. Het openbaar vervoer was tijdens de sluiting in de binnenstad zo goed als afwezig, alle haltes rond de Grote Markt en in de Bondgenotenlaan werden afgeschaft.

Dit hele vertoon was volgens de stad Leuven en de politie noodzakelijk wegens (ik citeer een brief van de politie aan inwoners in de binnenstad) omdat "het mogelijk is dat er ook onaangekondigde acties zullen plaatsvinden van anarchistisch geïnspireerde organisaties uit verschillende Europese landen." In de brief wordt dit aangevuld met "Deze niet aangevraagde demonstraties worden niet getolereerd."

De enige niet aangevraagde - althans dit vermoed ik, noch manifestanten of politie verschaften me hier een duidelijk antwoord op - die op te merken viel was een betoging dinsdagochtend door een groep Belgische, maar ook internationale (vooral Franse en Spaanse) studenten. Of hier ook "anarchistisch geïnspireerde organisaties" aanwezig waren blijft de vraag. Deze is dan ook de manifestatie die in de media aan het bod kwam. De beelden die te zien waren op het nieuws van een politiecharge vonden plaats in de Blijde Inkomstraat toen een aantal betogers (ongeveer de helft) van de voorgeschreven weg afweken en richting een politieblokkade wandelden.

Wat exact gebeurd is in de Blijde Inkomstraat blijft een raadsel, uit getuigenissen heb ik wel vernomen dat enkele (een vijftal maximaal) betogers stenen wierpen naar de politie. Deze reageerde snel met het waterkanon en een gewelddadige charge. Toen de betogers uit de Blijde Inkomstraat verdreven waren zette de politie een tweede charge in richting het station, waar de pers (burgermedia) door middel van paarden en een handvol agenten van de betogers werd afgesloten.

Eén manifestant getuigde 3 'porren' en 2 slagen gekregen te hebben van agenten die eerst sloegen en vervolgens beveelden achteruit te gaan. Zelfs met de handen op het hoofd kreeg deze nog 2 slagen van de wapenstok, één zelfs terwijl de persoon in kwestie al omgedraaid was en zich uit de voeten maakte.

De schade die op te meten viel achteraf was één meisje die naar het ziekenhuis afgevoerd werd, met een vermoedelijke hersenschudding en enkele andere licht toegetakelde manifestanten. Het hele politievertoon was ongetwijfeld overdreven en misschien zelfs onnodig. Er is geen enkel geval van schade aan publiek of privaat eigendom te vinden doorheen de binnenstad en zelfs een politiecombi die op de route van deze betoging stond werd gespaard van enige beschadiging.

Wat de bedoeling van dit machtsvertoon was is enkel naar te raden, het begint er steeds meer op te gelijken dat men in Leuven het manifesteren wilt criminaliseren. Zoals deze journalist kan getuigen uit een vorige actie word je veiligheid als burgerjournalist op een dergelijke manifestatie allerminst verzekerd en dan is het alvast niet van de manifestanten waar je schrik van moet hebben.

Als laatste, de pers? Die bleef opvallend stil over de geslaagde en rustige, doch luidkeelse officiële betoging op diezelfde dinsdag van Respact, een koepel van verschillende studentenorganisaties die opkomt tegen het steeds duurder worden van het hoger onderwijs, ondanks de beloften van deze onderwijstop.

bezleuf2 (Medium).jpg
bezleuf3 (Medium).jpg
bezleuf4 (Medium).jpg

De respact betoging in Leuven op hetzelfde moment op dinsdag, die even van route moest afwijken omdat de internationale betoging halt hield aan een politieblokkade.

bezleuf5 (Medium).jpg
bezleuf6 (Medium).jpg
bezleuf7 (Medium).jpg
bezleuf8 (Medium).jpg
bezleuf9 (Medium).jpg
bezleuf10 (Medium).jpg
bezleuf11 (Medium).jpg
bezleuf12 (Medium).jpg
bezleuf13 (Medium).jpg
ziekenwagen (Medium).jpg

Geen goede foto, wel de illustratie van een manifestante die op de draagberrie wordt gehesen.

Anarchisten,waar,wie?

hoe zien ze er uit,wat drijft hen?
Zijn het die blauwe gehelmde ,of de veelkleurige groep?
Wat drijft hen is duidelijker!
Voor de ene is een andere wereld mogelijk,voor de andere niet.

Leo

Sommige hebben ook een witte

Sommige hebben ook een witte helm hoor :)

Kijk toch naar die betogers!

Kijk toch naar die betogers! zo agressief inhaken en stilstaan! Hoe durven ze?

Overdreven

De betoging van dinsdagochtend door de internationale studenten was wél aangekondigd (stond op de website van politie Leuven), dus zijn er bij mijn weten (ik was de dag zelf in Brussel) geen onaangekondigde betogingen geweest. Stom van die stenengooiers, maar zonder die extreme politie-aanwezigheid was dat waarschijnlijk niet gebeurd (naar wie hadden ze dan stenen moeten gooien?). Ik vond het ergens een beetje beangstigend om Leuven zo te zien, vooral omdat de politie-agenten nogal schamper lachend en neerbuigend antwoordden op de mensen die niet wisten dat het daar ging afgesloten worden. Het machtsvertoon van de politie doet me altijd een beetje aan Das Experiment denken, en dat kan niet de bedoeling zijn.