Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Warren Buffet ziet geen enkele toekomst voor kranten

Warren Buffet ziet geen enkele toekomst voor kranten

Überspeculant Warren Buffet is pessimistisch over de toekomst van kranten. Op de aandeelhoudersvergadering van zijn eigen beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway werd hem gevraagd aan welke prijs het interessant werd om te investeren in kranten. “We zouden ze voor geen enkele prijs kranten kopen. Zij maken kans op oneindige verliezen”, was zijn weinig hoopgevende antwoord.

Erger was dat Buffet er op wees dat de huidige crisis niet eens de voornaamste oorzaak is van de problemen waar kranten mee worstelen. “Kranten waren twintig jaar geleden essentieel voor het publiek. Die essentiële natuur zijn ze kwijt. De erosie versnelde dramatisch. Ze waren alleen maar essentieel voor de adverteerders zolang ze essentieel waren voor de lezers. Niemand kocht graag advertenties in de kranten. Maar ze werkten wel. Ik zie aan de horizon niets dat de erosie kan stoppen.”

Dat zegt de tweede rijkste man ter wereld en Wall Streets beroemdste belegger die ook wel eens het orakel van Omaha wordt genoemd. Warren Buffet is nochtans zelf een verknocht krantenlezer en eigenaar van de krant Buffalo News. Hij is ook lid van de raad van bestuur van de Washington Post Company.

Buffet verklaart het huidige business model van onze commerciële kranten dood. En dat is slecht nieuws voor al die noodlijdende krantenbedrijven die wanhopig op zoek zijn naar vers geld.

In de VS hangt de toekomst van The Boston Globe aan een zijden draadje. De krant die eigendom is van The New York Times Co. zou dit jaar 85 miljoen dollar verliezen. The New York Times Co. wil daarom snel een akkoord met de vakbonden over een besparing van 20 miljoen dollar. Maar het is niet duidelijk hoe zelfs zo'n omvangrijke besparing de prestigieuze krant van de ondergang kan redden terwijl ook The New York Times zelf hapt naar adem.

We hebben het hier al eens geschreven: kranten hebben dringend een nieuw 'business model' nodig als ze willen overleven. Alleen moet je niet verwachten dat mensen als Buffet of Van Thillo daar mee op de proppen zullen komen.

Kranten zijn inderdaad

Kranten zijn inderdaad gedoemd om te verdwijnen. Zolang de marketeerders kranten blijven leiden zullen ze het medium niet vernieuwen. De Morgen en De Standaard zijn vandaag bijna inwisselbaar, gelukkig zijn er nog de kleinere maar erg intressante maand - en weekbladen. Zij bestrijken het hele maatschappelijke spectrum en laten niet altijd de Desmet, Devos, De Wulf etc. aan het woord

christophe

Gepost door christophe
05.05.2009