Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vermoorde advocaat beschuldigt president Guatemala in postume video

Vermoorde advocaat beschuldigt president Guatemala in postume video

GUATEMALA -- Rodrigo Rosenberg, een bekende advocaat die zondag vermoord werd in Guatemala Stad, laat een videoboodschap achter die fel uithaalt naar de straffeloosheid en het geweld in het land.

Declaraciones de Rodrigo Rosenberg (Completo) from Prensa Libre on Vimeo.


‘Als u dit bekijkt, is dat omdat ze me vermoord hebben.’ Rodrigo Rosenberg (47) is duidelijk in de postume videoboodschap die hij enkele dagen voor zijn dood opnam. Daarin leest hij een afscheidsbrief voor die de verantwoordelijkheid voor zijn dood rechtstreeks bij verschillende hoge ambtenaren, een bankdirecteur, president Alvaro Colom en zijn echtgenote Sandra Colom legt.

Straffeloosheid regeert
Rosenberg was de advocaat van de ondernemer Khalil Musa, die op 14 maart samen met zijn dochter om het leven werd gebracht door huurmoordenaars in Guatemala Stad.

‘Ik wist dat de president en zijn echtgenote verantwoordelijk waren voor deze laffe moord, en dat heb ik hen laten weten en wie het maar wilde en kon horen,’ verklaart de advocaat. Musa werd vermoord omdat men bang was dat hij de ontelbare schandalen van de bank Banrural aan de grote klok zou hangen, aldus Rosenberg.

De boodschap vergroot de angstpsychose onder de Guatemalteekse bevolking. Het Centraal-Amerikaanse land heeft 13 jaar na de vredesakkoorden te kampen met een moordcijfer dat dit van Irak overstijgt en een enorme straffeloosheid. Volgens Amnesty International wordt 98 procent van de misdaden nooit opgelost. Om daar iets aan te doen, werd Cisig opgericht, een speciale VN-commissie die de strijd tegen de straffeloosheid moet aangaan.

Rosenberg eindigt met een oproep om de huidige regering af te zetten en ‘opnieuw te beginnen’.

De echte machtsgroepen
Het probleem is echter dat deze regering, zoals ook de twee vorige regeringen, de speelbal zijn in de handen van de reële machtsgroepen in Guatemala, die ook de rijkdom in handen hebben: politici van de oude oligarchie, grote nationale en transnationale bedrijven die werken met privépolitie, en groepen in het leger. In Guatemala is vijftig procent van de rijkdom in handen van vijf procent van de bevolking. En wie vandaag bij die vijf procent hoort, wil dat dit zo blijft.

(Dit artikel verscheen eerder vandaag op www.mo.be)