Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

150.000 op Europese vakbondsbetoging in Madrid

150.000 op Europese vakbondsbetoging in Madrid

MADRID – De eerste van vier Europese vakbondsbetogingen tegen het afwentelen van de crisis op de werknemers, vandaag in Madrid, lokte 150.000 betogers, aldus het Europees Vakverbond (EVV).

MAdrid.jpg

foto flickr

“De werknemers betalen de rekening voor de roekeloosheid en de excessen van de zakenwereld, in het bijzonder de banken: de werkloosheid stijgt, de armoede breidt uit, de koopkracht daalt, en de overheidsschuld neemt toe,” aldus het EVV.

'New Social Deal'
De betogers vragen een 'New Social Deal', met vijf pijlers:

- Een uitgebreid economisch herstelprogramma om te zorgen voor meer en betere jobs, o.m. door te investeren in nieuwe, duurzame technologieën en vitale openbare diensten.

- Betere lonen en pensioenen, een versterking van de welvaartstaat, hogere uitkeringen om de koopkracht te beschermen.

- De interne Europese markt moet sociale doelstellingen dienen, collectieve afspraken gerespecteerd.

- Een effectieve regulering van de financiële markten, een eerlijke verdeling van de rijkdom, geen herstel van het casinokapitalism en het ‘business as usual’ van de laatste 20 jaar.

- Een Europese Centrale Bank die zich niet alleen bekommert om prijsstabiliteit maar ook om groei en volledige werkgelegenheid.

De Europese vakbonden trekken vrijdag door Brussel, zaterdag door Berlijn en Praag.

www.etuc.org