Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Filip Watteeuw (Groen!): “Ons verhaal blijft relevant”

Filip Watteeuw (Groen!): “Ons verhaal blijft relevant”

BRUSSEL – “Op termijn zal ons verhaal wel lonen,” reageert Watteeuw op het matige verkiezingsresultaat van zijn partij.

watteeuw.jpg

Filip Watteeuw trok de Oost-Vlaamse lijst van Groen! (bron foto)

De ecologische bezorgdheid neemt overal toe, maar toch winnen jullie geen stemmen. Is dat niet vreemd?

“Dat is inderdaad zo, voorlopig komt het niet. Ik denk dat er bij een aantal mensen ook andere zaken hebben meegespeeld, zoals het communautaire. Maar wat mij hoopvol stemt is dat we in Oost-Vlaanderen een aantal jonge mensen hebben die keihard hebben meegewerkt en die het in de toekomst gaan maken. Ik ben niet pessimistisch ingesteld. We hebben de lat voor onszelf trouwens erg hoog gelegd. Maar als je vergelijkt met de federale verkiezingen, denk ik dat we goed stand houden. Ik ben er zeker van dat als we verder gaan met deze nieuwe generatie en met ons verhaal, dat op termijn wel zal lonen.”

Was jullie groene Big Bang te gedurfd?

“Dat weet ik niet. De groene Big Bang is maar een woord... Veel belangrijker is het idee erachter, de groene New Deal. Ik denk dat dat verhaal zeer relevant is en blijft. De ecologie kan winnen als we de economie goed organiseren, en de economie zal winnen als we ook rekening houden met het ecologische. Dat is de essentie. Misschien zal dat pas later duidelijk worden en zullen we daar pas later de vruchten van plukken. Maar het verhaal is relevant. Ecolo bewijst dat ook.”

Is het te gedurfd voor Vlaanderen?

“Ik vind dat zeer moeilijk om te beoordelen. Het politieke landschap in Wallonië en Vlaanderen is helemaal anders. Het is misschien iets eenvoudiger om dat verhaal te brengen in Wallonië dan in Vlaanderen, met haar versplintering en verrechtsing.”

Eigenlijk heeft geen enkel links verhaal – groen, klassiek of radicaal - het goed gedaan...

“Dat is inderdaad een vaststelling. Dat betekent dat we nog meer moeten investeren in de juiste vertaling. Dat is een gezamelijk opdracht voor links.”

Ik heb nooit echt goed

Ik heb nooit echt goed begrepen waarom Groen! met zo’n positief, optimistisch op de economie geënt verhaal – de Groene New Deal, 100.000 nieuwe jobs ! – uitpakte bij de verkiezingen. De economie zal winnen als we ook rekening houden met het ecologische … Sorry, met zo’n verhaal kun je je nooit onderscheiden van de Thomas Leysens van deze wereld. Ik hoorde gisteren tijdens het traditionele kopstukkendebat op de VRT niet één keer het woord ecologische crisis of klimaatverandering vallen... We hebben, denk ik, nood aan (1) meer groen populisme, (2) aan meer groene “Apocalypsfilosofen” (genre de Low Impact Man & Nic Balthazar) onder groene politici en (3) een veel explicieter pleidooi voor globale sociale rechtvaardigheid.

niet mee

Ik denk dat veel mensen niet mee zijn met het idee van een alternatieve economie. Bij economie denken mensen aan beurzen, industrie, banken en bedrijven. De link tussen economie en ecologie is voor velen onbestaande.
De gedachte van 'meer winst en meer concurrentie op de klassieke domeinen van de economie' wordt erin gedramd door andere partijen (maar ook door economen en media) en blijft zo erg dominant. Ik denk dat Groen! meer moet communiceren op het niveau van 'gewone' mensen en hun sociale plannen veel concreter moet maken. Bijvoorbeeld ook door voorbeelden uit andere landen te brengen door bestaande initiatieven te promoten, enz. Misschien helpt het ook als 'groene economen' aan bod kunnen komen. Noels bijvoorbeeld heeft die klik gemaakt en ook Verbruggen is erg belangrijk daarin.