Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Erik De Bruyn (sp.a rood): “Radicaal voor oppositie kiezen”

Erik De Bruyn (sp.a rood): “Radicaal voor oppositie kiezen”

BRUSSEL -- Vlaanderen heeft conservatief gekozen en dat stemt Erik De Bruyn (sp.a Rood), allerminst vrolijk. “Dit is een links dieptepunt, rechts is overduidelijk aan zet”. De Bruyn haalde in Antwerpen een mooie score met 8355 voorkeurstemmen. Hij wil hiermee de druk op de partijtop opvoeren. “Ik zal mij blijven inzetten om de linkervleugel binnen de partij gestalte te geven, in de toekomst moeten we nog harder op tafel durven kloppen.”

debruyn.jpeg

Hoe kijkt u naar de verkiezingsuitslag in Vlaanderen?
“Het is een uitslag waar ik niet vrolijk van word. De rechterzijde is duidelijk aan zet. Zoals Herman De Croo gisteravond zei, “Vlaanderen stemt liberaler dan ooit”. Ook al gaat Open Vld er op achteruit, Lijst Dedecker, Vlaams Belang en ook CD&V, zij hebben allemaal een liberaal tot zeer liberaal programma. Dit is een links dieptepunt! Rechts is overduidelijk aan zet.”

Het linkse verhaal slaat duidelijk niet aan, sp.a, PVDA, Groen!, geen van allen gaat er echt op vooruit. Hoe verklaart u dit?
“Wij hebben binnen de sp.a een durfplan opgesteld. Daar staan enkele mooie dingen in, zoals het extra inzetten op hernieuwbare energie, zoals gratis kinderopvang voor iederen, maar dit plan biedt helemaal geen socialistisch alternatief op de crisis.”

“Groen! blijft voor de mensen een echte eco-partij. Ze doen hun best om sociale thema's in hun programma op te nemen maar die worden duidelijk niet erkend door de bevolking.”

“PVDA heeft een inhoudelijk goed programma, toch blijven mensen hen als klein grut aanschouwen en hebben ze blijkbaar de indruk dat stemmen op PVDA niets verandert.”

Welk alternatief had sp.a dan moeten bieden voor de crisis?
“Met Sp.a Rood hebben we duidelijke eisen naar voren geschoven. Wij willen een openbare bank oprichten waar iedereen bij terecht kan. We zouden sterk inzetten op het aanpakken van fiscale fraude en een vermogensbelasting invoeren. Jammer genoeg is dit niet aan bod gekomen in de campagne van sp.a.”

Wat zijn de opties voor u partij op dit moment? Toch maar een regeringsdeelname?
“Voor mij is dat volledig uit den boze. Ook al stappen we in een regering, de facto zitten we altijd in de oppositie. Ideologisch gezien zijn we duidelijk in de minderheid. We zouden enkel als een vijfde wiel aan de wagen kunnen fungeren en geen eigen accenten kunnen leggen. Daar bedank ik voor.”

“Wij moeten als partij radicaal voor de oppostie kiezen. Samen met de sociale partners, met de vakbonden, moeten we op het beleid wegen. We moeten het idee achterwege laten dat je alleen in de regering het beleid mee kan bepalen. Kijk naar Vlaams Belang, zij hebben op negatieve wijze bewezen dat je ook vanuit de oppositie mee de regeringsagenda kan bepalen.”

Zelf doet u het wel goed, 8355 voorkeurstemmen in Antwerpen, tevreden?
“Ik ben blij met de stemmen maar eigenlijk blijft het een overwinningsnederlaag. Dankzij de kopstemmen wordt de partijtop natuurlijk afgeschermd en kom ik niet in het parlement terecht. Deze uitslag is wel een grote morele overwinning. Er werd altijd gezegd vanuit de parijtop dat onze manier van campagne voeren niet zou aanslaan, zij waren tegen onze actieve campagne, toch zijn we erin geslaagd een goed resultaat neer te zetten. Dat doet mij plezier.”

U zegt het zelf, het blijft een overwinningsnederlaag. Uw kritische sp.a-kiezers hebben nu wel Patrick Janssens mee vooruit geholpen, toch niet de meest rode sp.a'er. Had u niet beter voor een andere weg gekozen?
“Welke weg had ik dan moeten kiezen? Wie had ik dan wel vooruit moeten helpen? Ik zie gewoon geen enkel ander alternatief. Zelf al was ik met de PVDA in zee gegaan dan nog zouden we de kiesdrempel in Antwerpen niet gehaald hebben. Er is gewoonweg geen andere optie. Ik kan alleen maar vaststellen dat alle pogingen links van de sp.a niet van de grond komen. Ik had heel graag gehad dat PVDA in Antwerpen de kiesdrempel haalde, maar ik merk dat ze na de verkiezingen nog verder staan dan wij met sp.a Rood.”

Hoe ziet de toekomst voor sp.a er uit?
“Tot nu toe heeft de sp.a-leiding de ene na de andere onverstandige beslissing genomen, nu zouden ze er nog een aan kunnen toevoegen door in de regering te stappen. Ik wil er dus alles aan blijven doen om de linkervleugel binnen de sp.a gestalte te geven. We zullen ons binnen sp.a Rood nog beter moeten structureren, nog harder op tafel moeten kloppen.”

Kan dat, harder op tafel kloppen, binnen de sp.a?
“Voor mij is er geen ander links alternatief. Dus blijf ik vechten binnen mijn partij voor een sterke linkervleugel. Ik verwacht wel dat er intern een hevige strijd zal geleverd worden. Caroline Gennez heeft al verklaard dat het na 7 juni gedaan moet zijn met afwijkende meningen en dat we op een lijn moeten staan. Hier kan ik natuurlijk niet mee akkoord gaan.”

Als er een regeringsdeelname komt, blijft u dan nog bij sp.a?
“Als die er komt dan zal ik die deelname zo goed als ik kan intern bestrijden.”

Geloofwaardig

Van binneuit zaken trachten te veranderen kan goed werken. Maar als het allemaal niet helpt hoe lang blijf je dan geloofwaardig als je steeds weer je trouw aan de partij beloofd?

Bravo aan SPA- rood en Eric

Bravo aan SPA- rood en Eric in het speciaal
Er is nog hoop!

Wat een rechtse bende die vlamingen
verontrustend!

Mischien moeten we toch alles op de vernieuwing van de democratie gooien en vollen bak pleiten voor het bindend referendum op volksinitiatief.

De dynamiek van ademloos is een verademing in de politiek!

Geloofwaardigheid of populistisch?

Ik heb bij mij thuis een folder van Erik De Bruyn in de bus gehad én gelezen. Zijn vier sleuteleisen zijn zo vaag gesteld, dat je je automatisch de vraag stelt: leuk gezegd en geschreven, maar hoe vermijd je afdankingen als je 32 uur ga werken in 4 dagen mét loonbehoud ?
Hoe betaal je leefbare pensioenen, minimumlonen en uitkeringen aan iedereen als je mede daardoor de arbeid niet in eigen land kan houden?
Geen flattax, wel een vermogensbelasting van 2% op vermogens boven 1,5 miljoen euro (opbrengst = 7 miljard euro per jaar)stelt De Bruyn voor.
Nadien 2,5 dan 3 enzovoort ? tot er geen vermogen meer aanwezig is (opbrengst =0 euro)?
Geen cadeaus voor de banken. Wel een openbare bank in dienst van de gemeenschap. Zijn strenge internationale reglementeringen en strikt toezicht erop dan niet voldoende om een volgende financiële crisis te voorkomen?
Sorry, dit zijn voor mij slogans die in populisme niks onderdoen van diegene aan wie je het gewoonlijk verwijt.

een samenwerking tussen

een samenwerking tussen pvda+ en spa-rood en sap lijkt mij het meest geloofwaardige alternatief als we socialisme op de kaart willen plaatsen terug.
ondanks een mooie score zie ik de spa nu niet bepaald een andere weg inslaan op gebied van partijtop. En dan is een stem op Erik de Bruyn even zinvol als een stem op de pvda+. Erik zou hier ook geen rol in de marge krijgen maar daadwerkelijk mee kunnen werken en richting geven aan die nieuwe partij die daar uit zou ontstaan.
Help je het socialistisch gedachtegoed vooruit door actief bij te dragen aan het monopoliseren van de linkse stem ten koste van je eigen agenda of ga je voor een ambitieus nieuw project waarbinnen je echt je gedachtegoed kan vormgeven en waarvoor zeker en vast een publiek bestaat.
Het zou jammer zijn om deze kan te laten liggen op het moment dat het socialistische gedachtegoed meer dan ooit nodig is.

Vreemd

Klein-links scoort opnieuw niet in de verkiezingen. Ook de PVDA+ zegt zelf wat ontgoocheld te zijn en het is inderdaad spijtig dat ze na zo'n mooie campagne niet meer beloond worden. Maar het is wel een feit waarover we in de linkerzijde moeten nadenken. Anderzijds haalt Erik De Bruyn een opmerkelijke score: hij springt in aantal voorkeurstemmen over de nummer 3 en 4 op de lijst. De Gazet van Antwerpen kopte op zijn website: 'De Bruyn en Luyckx doen het goed, Verstrepen en PVDA+ ontgoochelen'. De sterke score van Erik versterkt zijn positie in de partij, bv. t.o.v. de komende federale verkiezingen.
Als je alles objectief beschouwt, spreken de huidige verkiezingen sterk in het voordeel van spa rood en tegen de strategie van klein-links. En toch vragen sommigen opnieuw aan Erik om klein-links te vervoegen. Ik blijf die irrationaliteit vreemd vinden.

ik blijf het irrationeel

ik blijf het irrationeel vinden dat mensen een score van 8000 stemmen goed vinden als je daar niets mee bereikt. Is er een echte linkse stem in het parlement? nee toch?
Bovendien 8000 stemmen is een mooi resultaat maar ach Anne de Baatselier haalt een soortgelijke score op haar eentje op een ldd lijst... Dus sorry hoor zo een goede score is dat nu ook weer niet.
Bovendien wil ik er de leden van spa-rood ook op wijzen dat zij nu misschien nog wel het voordeel van de twijfel krijgen van de meer linkse stemmen binnen SP-a maar hoeveel keer kan je die mensen blijven overtuigen als het partijbureau er compleet geen rekening mee houdt?
Want laat ons wezen, wie heeft Erik die onverkiesbare positie aangewezen? Toch diezelfde SP-a die laat ons eerlijk blijven het ene historische dieptepunt na het andere aan elkaar rijgt? In de omringende landen is een samenwerking tussen misnoegde socialisten en kleinlinks kunnen uitgroeien tot grote sociale oppositiebewegingen die hun eigen koers kunnen varen. Iets dergelijks zal Caroline Gennez niet snel doen.
Het is waar dat de sleutel voor een echte linkse oppositiestem in handen ligt van Erik maar evenzeer van de PVDA+ die haar doorbrak bevestigde en waarvan geweten is dat ze graag met SPA-rood zou samenwerken.
Nuja het zij zo, mijn stem is de sp-a al lang kwijt en vele jongeren rondom mij moeten ook niets meer hebben van de sp-a. De toekomst voor geloofwaardig links zit hem niet in de SP-a maar naast de SP-a.

wiskunde

Even wat wiskunde dan. De LDD kreeg met meer dan 56.000 stemmen in Antwerpen net 1 zetel, ze hadden er bijna naast gegrepen. De PVDA (ik wil nogmaals mijn respect voor hun inzet en mooie campagne benadrukken) haalde een kleine 15.000 stemmen. De 8.355 stemmen van Erik zouden hen nog steeds niet in de buurt van de kiesdrempel brengen, zelfs nog niet in de helft. Bovendien zouden die 8.500 stemmen Erik mogelijk niet volgen in een avontuur buiten de sp.a.
Conclusie: laat SP.a Rood zo voortdoen.

bij een kiesdrempel van vijf

bij een kiesdrempel van vijf procent heb je gelijk, maar bij een gemeenteraadsverkiezing bijvoorbeeld is dit percentage lager. Een lijst in antwerpen met Erik en Mie Branders of Peter Mertens zou zeker en vast verkozen geraken in Antwerpen stad. Wat dan een mooi punt is om op verder te bouwen.

het eeuwige dilemma

De officiële lijn van de sp.a wordt dan wel uitgezet door de partijtop (en niet op zo'n schitterende wijze zoals Erik De Bruyn dudelijk maakt), maar deze partij behoort tot haar leden en haar sympathisanten en niet tot de enkele tientallen kopstukken, die de laatste jaren er alles aan gedaan hebben om de traditionele en brede socialitsische basis te ontwijken en af te stoten. De de kern van de strategie van sp.a Rood is dat de sympathisanten ervan zich vooral richten op die basis. Men associeert de sp.a te automatisch met de pazrtijleiding en blijkbaar nooit met de brede basis die zij heeft (als lid van de partij) of die zij potentieel heeft (als niet-lid of ex-lid, vakbondsmlilitant, enz...). Het is nooit de bedoeling geweest om dde boegbeelden te overtuigen, maar om de partij als het ware te heroveren voor een werkelijk socialistisch alternatief op onze huidige klassensamenleving. Dat is een strijd met ups en downs die standvastigheid en blijvende doelgerichtheid vereist. Niemand heeft ooit gezegd dat dit een eenvoudige oefening is en dat de doelstellingen in een handomdraai "overnight" kunnen gerealiseerd worden, maar als iemand kan op een positieve wijze kan aantonen dat het nu en hier op een andere manier sneller en doeltreffender kan, dat hij of zij dan opstaat en spreekt.

s-p-a. Rood

Vlaanderen stemt nu eenmaal rechts. En niemand vindt daar momenteel een antwoord op.
Er is maar één afdoend middel en dat is dat links zich verenigt. Onder één grote noemer. Hoe moeilijk dat ook mag liggen.

Ik ben het eens met de stelling van Erik De Bruyne dat al die verwarrende nepwoorden als "progressief" en "anders" mensen geen houvast bieden. Er moet duidelijkheid zijn.
"Socialist" is géén vloekwoord. Integendeel.
Dat het Marx socialisme in onze huidige samenleving voorbijgestreefd is zal ook s-p-a. Rood (hopelijk) willen toegeven.

8355 Voorkeurstemmen zijn zeker een signaal dat een groep mensen andere verwachtingen koestert en waar s-p-a. rekening moet mee houden.
Positief is dat relaties tussen zusterorganisaties en middenveldorganisaties opnieuw aangehaald worden. Het is wel eens anders geweest.
Zij vormen een belangrijk deel van het kiezerspotentieel.

Links mag zich vooral niet fragmenteren door té dogmatieke posities in te nemen. Hét grote gelijk bestaat niet!

Er moet naar positieve aanknopingspunten gezocht worden.
De rest volgt vanzelf.

Het spreekwoord zegt dat een volk de verkozenen krijgt die het verdient.
Welaan, dan moeten vanaf nu "alle knappe linkse koppen" de hoofden bij elkaar steken, en naar oplossingen streven eerder dan naar tegenstellingen te zoeken.

Met het huidige s-p-a. resultaat van 15%, kunnen wij, als overtuigde s-p-a. kiezers, ervoor zorgen dit resultaat te verdubbelen indien we er in slagen om voor de volgende verkiezingen tenminste één familielid, of vriend, of kennis, of collega over de rode streep te trekken.
Met 30% van de stemmen zijn we "incontournable"
Wij, als kiezers, moeten de partij de middelen geven om te roeien en de rivier over te stukken.
Aan de kant naar elkaar blijven roepen zal niet baten. Integendeel.

Of we dat nu graag horen of niet, maar onze Waalse vrienden zijn op dat vlak "samenhoriger" en blijven vooral voor "hún PS" kiezen, ondanks de scandalitis sfeer die daar heerst.

Dus op naar de volgende verkiezing in gezamelijk slagorde.