Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De IAO en gender in de praktijk…

De IAO en gender in de praktijk…

DSC00446.JPG
Het Gender Committee met Gitta Vanpeborg (genderverantwoordelijke ABVV)

Hoewel de IAO wereldwijd een lans breekt voor waardige werkomstandigheden en de eerste internationale conventie gaat over arbeidsduur, zijn lange werkdagen voor de conferentiedeelnemers geen uitzondering. Alles voor het goede doel!

Daar waar het comité voor gendergelijkheid hoofdzakelijk vrouwelijke deelneemsters telt, blijkt net het omgekeerde voor het comité dat zich ontfermt over de financiële en economische crisis. In z’n geheel telt de conferentie nog geen 30% vrouwen. De regeringen doen het met hun 33,3% vrouwen beter dan de vakbonden (24% vrouwen) en de werkgevers (22% vrouwen). Genderkampioenen op het vlak van een evenwichtige afvaardiging zijn: Kroatië (11V/3M), Barbados (6V/2M), Canada (16V/7M) en Frankrijk (14V/14M). Iran voorzag in z’n 22-kopige delegatie geen enkele vrouw. Verrassend? Niet echt! Spijtig? Dat wel!

Sommige regeringen gebruiken of misbruiken het IAO-forum wel eens om de public relations (PR) van hun land te verzorgen. Zo nam de woordvoerster van de 7 Arabische golfstaten in het comité voor gendergelijkheid naar aanleiding van een televisieopname het woord. Wat volgde was een ware PR-voorstelling die alle waarheid geweld aandeed en de golfstaten voorstelde als een ‘genderparadise’. Het incident werd allerminst gewaardeerd.

Wie denkt dat België steeds een genderleerling is binnen de IAO, heeft het mis. Onze delegatie is meestal – en ook dit jaar - niet evenwichtig uit V en M samengesteld. Bovendien hebben we een aantal belangrijk internationale conventies (o.a. IAO conventie 183 over moederschapbescherming en de conventie 156 over werknemers met familiale verantwoordelijkheid) nog steeds niet onderschreven.
In de IAO leer je hoe belangrijk de betekenis van woorden is. De keuze bijvoorbeeld tussen de woorden can (kunnen), could (zouden kunnen), should (zouden moeten) of must (moeten) kan aanleiding geven tot heel wat discussie en het al dan niet aanvaarden van de tekst.

Gitta Vanpeborgh , ABVV-vertegenwoordigster in het Gender Committee

ABVV-delegatie-IAO

Gepost door ABVV-delegatie-IAO
09.06.2009

Tags