Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Betoging voor het herstel van de democratie in Honduras

Betoging voor het herstel van de democratie in Honduras

BRUSSEL – Maandagavond was er voor de Amerikaanse ambassade een kleine betoging tegen de staatsgreep in Honduras. Het initiatief kwam van de ngo's ARLAC, Intal en ICS. De betogers spraken hun steun uit aan de verdreven president Zelaya en aan de ALBA, het progressieve samenwerkingsverband van negen Latijns-Amerikaanse landen waar Honduras lid van is. Ze zien in de staatsgreep de hand van de VS en eisen het herstel van de democratie in Honduras.

001.jpg

Voor Ringo Guzman (ARLAC) is het duidelijk dat de VS achter deze staatsgreep zitten. Maar Obama heeft de coup toch veroordeeld?

“Om de evolutie van het Amerikaanse standpunt te begrijpen moet je naar de tijdslijn kijken,” aldus Guzman. “Om te beginnen heeft de Amerikaanse ambassadeur in Honduras de regering voortdurend gesaboteerd. Woensdagavond heeft hij het land verlaten met de mededeling dat Honduras aan de rand van een burgeroorlog stond, een signaal aan de andere internationale vertegenwoordigers om het land eveneens te verlaten. Van geweld of burgeroorlog was toen nochtans geen sprake. Het is dus de Amerikaanse ambassadeur zelf die met zijn vertrek een klimaat heeft gecreëerd van politieke crisis.”

Geïsoleerd

Toen kwam de staatsgreep. Guzman vervolgt: “Tijdens de eerste uren na de staatsgreep hebben de VS zich in stilzwijgen gehuld. Tegen de middag heeft Obama verklaard: 'Wij zullen samenwerken met de democraten onder de nieuwe machthebbers'. Tegen 18 uur heeft de Amerikaanse verantwoordelijke voor de regio, Shanon, verklaard dat deze staatsgreep niet de juiste methode was. Het is pas veel later dat Obama duidelijk afstand heeft genomen van de coup.”

“En wanneer heeft hij dat gedaan?”, vraagt Guzman. “Nadat alle landen van de regio én de Europese Unie de staatsgreep al hadden veroordeeld. Een staatsgreep, dat moet je doen zoals in Chili in 1973: de president vermoorden en binnen de 24 uur de bevolking beginnen terroriseren. In Honduras heeft men even geaarzeld en de bevolking is op straat gekomen. De regering is internationaal geïsoleerd geraakt, en de VS hebben hun handen van deze staatsgreep afgetrokken.”

Onderhandelen?

De komende dagen moeten uitwijzen hoe de toestand evolueert. “Opvallend is dat de VS niet de terugkeer naar de democratische orde eisen,” aldus nog Guzman. “Ze veroordelen de staatsgreep, maar ze vragen niet dat de verkozen president onvoorwaardelijk zou terugkeren. We zijn bang dat ze er nu een politieke putsh van zullen maken door het idee te lanceren dat er onderhandelingen moeten komen tussen de verkozen president en de nieuwe machthebbers.”

003.jpg
004.jpg
005.jpg