Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Mensen zonder papieren weigeren gebouw van 'Groep S' te verlaten

Mensen zonder papieren weigeren gebouw van 'Groep S' te verlaten

Enkele honderden mensen zonder papieren bezetten sinds woensdag 1 juli een leegstaand gebouw van Groep S, gelegen aan Kappelekerk in Brussel. In alle vroegte waren ze woensdag door een politie-interventie verdreven uit een gebouw in de Brusselse Dansaertstraat, waar ze drie weken verbleven.

00_indymedia_sans-papiers__03072009_001.JPG

De directie van Groep S kondigde onmiddellijk aan een klacht te zullen indienen. Donderdagnamiddag besliste een rechter in kort geding dat de sans-papiers het gebouw moeten verlaten. Het gerechtelijk bevel werd vrijdag door een deurwaarder betekend. Dat gebeurde om 9.30 uur 's morgens. Vanaf dan hebben de mensen zonder papieren nog 24 uur de tijd om het gebouw te verlaten.

00_indymedia_sans-papiers__03072009_002.JPG

De mensen zonder papieren zijn niet van plan vrijwillig te vertrekken. Ze vertellen dat ze nergens anders naartoe kunnen en dat ze ten einde raad zijn. Zonder papieren kunnen ze niet waardig werken en leven. Nu werken velen van hen illegaal, zonder dat hun werkgevers hiervoor sociale bijdrage betalen en zonder enige vorm van sociale bescherming voor de werknemers. Hoewel het weinig opbrengt en uitbuiting in de hand werkt, is de enige manier voor de mensen zonder papieren om te kunnen overleven.

00_indymedia_sans-papiers__03072009_003.JPG

Het is niet duidelijk of deze mensen allemaal deelnamen aan de bezetting van de Leonidasfabriek in de Dansaertstraat. Een aantal van hen vertellen dat ze van een andere bezetting in de buurt van het Sint-Katelijne-plein komen. Wel zeggen ze dat ze verbonden zijn met de organisatie voor mensen zonder papieren UDEP.

00_indymedia_sans-papiers__03072009_004.JPG

Opvallend veel van de mensen zonder papieren klampen me aan om te vragen wie ik ben en wat ik doe. Ze willen graag dat hun verhaal in de media komt en blijft. Er moeten dringend oplossingen komen voor hun problemen. Maar ze benadrukken dat het om een gemeenschappelijke actie gaat. Ze willen geen individuele oplossingen.

00_indymedia_sans-papiers__03072009_005.JPG

Ten laatste morgen, zaterdag 4 juli om 9u30 's morgens moeten de mensen zonder papieren het gebouw van Groep S verlaten hebben. Het wordt afwachten wat er dan zal gebeuren. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de mensen zonder papieren zonder veel verzet zullen vertrekken en dan opnieuw op zoek gaan naar een leegstaand pand dat ze zullen bezetten.

Update

Gisteren, zaterdag dus, om 16u waren de mensen zonder papieren nog steeds in het gebouw van Groep S. Ook de bezetting van het oude Fortis-gebouw aan het Noord station gaat verder.