Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Festivals met een boodschap zijn terug cool

Festivals met een boodschap zijn terug cool

Festivals met een boodschap zijn weer helemaal in. En dat merk je aan de marketing van sommige festivals. In de jaren '80 en '90 was engagement in de kunst en cultuur een vies woord. Het stond gelijk aan geitenwollensokken en deed afbreuk aan het artistieke. Nu ecologische bezorgdheid hoog op de agenda staat en vrijwilligerswerk terug in is, verdringen ook de festivals elkaar om van de daken te schreeuwen hoe ecologisch, duurzaam en ngo-minded ze allemaal wel niet zijn.

De sociaal-artistieke slingerbeweging

Het Sfinksfestival was in de beginperiode - in de jaren '70 een folkfestival en evolueerde later naar een festival met volksmuziek uit de ganse wereld. "Sfinks werd opgericht door een aantal geëngageerde mensen die authentieker wilden gaan leven", zegt Leen Nonneman van Sfinks. "Naast het festival was er toen ook een bredere werking met alfabetiserings- en assertiviteitscursussen, alternatieve kinderopvang, kaartavonden en schrijfavonden voor Amnesty International. Door het subsidiebeleid moest het festival gescheiden worden van de sociale werking”, aldus Leen Nonneman. Sfinks moest toen de keuze maken tussen sociaal of cultureel. "Het is een slingerbeweging", zegt Patrick De Groote van Sfinks. "De laatste jaren legt men vanuit de overheid terug de nadruk op het sociaal-artistieke. Sfinks is altijd wel een festival met een boodschap gebleven", aldus Patrick De Groote.

Muziek, circus en expo met een boodschap

Op het Sfinks-festival strijken elk jaar tientallen groepen neer uit alle uithoeken van de wereld. De meeste groepen zijn hier totaal onbekend maar grote sterren in hun landen of regio's. De artiesten nemen niet alleen mooie muziek mee uit hun thuisland, maar proberen ook het verhaal te brengen achter die muziek, hun cultuur, ideeën en gebruiken. Soms vertellen de artiesten tijdens het optreden wat meer over de betekenis van hun muziek. Maar als je echt meer wil weten over hun achtergrond en over hun engagement kan je terecht in de Parlatent waar ze op verschillende momenten van de dag uitgebreid geïnterviewd worden.

Dit jaar kunnen we onder andere kennismaken met de Palestijnse groep Ramallah Underground, een collectief uit Ramallah die rappen over de bezetting en de gevolgen voor de Palestijnen. Les Espoirs de Coronthie komt uit de armste wijk van Conacry in Guinée en zijn daar razend populair. Een 'from zero to hero'-groep die hun roots niet verloochenen en in hun opzwepende dansmuziek teksten brengen over armoede, aids,.... Niet enkel de muziek op Sfinks heeft linken met actuele thema's. Ook de circussen en expo hebben dat. Zo is er het Ethiopisch circuscollectief Afrisinia, dat bestaat uit vluchtelingen, het Cambodjaans circus Phare Ponleu Selpak ontstaan uit een straatkinderenproject. Dit jaar zal er ook een echte vluchtelingenboot op het festival staan en een expo om het thema bootvluchtelingen in de kijker te zetten. Je kan er luisteren naar getuigenissen van vluchtelingen die in zo'n gammel bootje de oversteek hebben gewaagd.

Je ecologische voetafdruk op de wereldculturenmarkt

Op de populaire wereldculturenmarkt kan je naast exotische gerechten en producten kennismaken met een waaier aan ngo's en organisaties actief in Vlaanderen en daarbuiten. Zowel grote als klein ngo's stellen hun campagnes voor, informeren en proberen nieuwe leden te werven. Zo zal Oxfam het publiek proberen warm maken voor de "Werknemers zijn geen gereedschap"-campagne. Bij de WWF-stand kan je je ecologische voetafdruk laten opmeten. Artsen Zonder Grenzen, Greenpeace, Gaia,... ze hebben allemaal een plek op de markt.

De vrijwilligers als drijvende kracht

Het vrijwilligersnetwerk is de drijvende kracht van het festival. Sfinks zou niet kunnen bestaan zonder de meer dan duizend vrijwilligers die elk jaar opnieuw zorgen voor het goede verloop van het festival. Ze staan in voor de opbouw, de catering, de security, de afbraak, ... De meeste vrijwilligers komen uit de buurt en Sfinks is voor hen een hoogtepunt van de vakantieperiode. Sommigen nemen zelfs verlof om er bij te kunnen zijn.

Het Sfinksfestival loopt van vrijdag 24 juli tot en met zondag 26 juli. Meer info: http://www.sfinks.be

boodschap terug

Heb niets tegen Sfinx, en zeker niet tegen de ngo's; maar er staan 2 fouten in de inleiding.
1 vrijwilligerswerk is terug. Hallo, welke ngo of vrijwilligersvereniging vind nog makkelijk jonge vrijwilligers, ik denk dat oxfam zowat de enige is. Jonge mensen willen nog wel vrijwilligerswerk doen, als ze er voor betaald worden; dat is de harde commerciële realiteit.
2. De boodschap is terug, ja de commerciële boodschap. Groepen op Sfinx stellen internationaal niets voor, de artiesten die internationaal nog een boodschap verspreiden zijn Eddie Vedder, Bruce Springsteen en Bono, juist de artiesten uit de jaren 80-90, waar zijn hun opvolgers in het 3e millenium, sorry maar ik zie ze niet, een geitenwollensok als Chris Martin reken ik niet mee. En dan hebben we het nog niet over de echte politieke groepen als Public Enemy, Rage against the machine, Living Colour en veel punkgroepen. In de ketnetpunk van Green Day zit ook niet al te vaak boodschap.