Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Update Klimaatactivisten bezetten Antwerpse kolenoverslag ABT

Update Klimaatactivisten bezetten Antwerpse kolenoverslag ABT

Zandvliet -- Vanmorgen hebben 15 activisten van het Klimaatactiekamp een grote steenkoolopslagplaats in de Antwerpse haven bezet.

Om 5h30 hebben 5 klimaatactivsten zich met lockons vasgeketend aan de kolentransportband. Drie activisten klommen in een verlichtingsmast aan de ingang van het bedrijf ABT (Antwerp Bulk Terminal).

Om 7h00 slaagden ze er in om een eerste steenkooltransport per boot te verhinderen.

Sinds 7h30 werd via kortgeding een dwangsom geeïst van 20000 euro per activist per uur die zich had vastgeketend en 10000euro per activist per uur die op het terrein is.

Om 8h30 staakten de 12 de actie vanwege het dreigement.

Rond 8h00 hebben vier andere activisten zich vastgeketend aan de spoorweg om de kolentransport per trein te verhinderen.

Update

Vanochtend zijn dus zowel een kolentrein geblokkeerd, als ook voorkomen dat een binnenvaartschip geladen kon worden met kolen. Deze laatste is zelfs al weer (leeg!!) vertrokken.

Rond 10:00 zijn er drie groepen vertrokken richten ATB, waarvan 1 groep de ouders+kinderen-groep is.

Het terrein werd vrij snel bereikt. Aan de transportband voor steenkolen werd een spandoek opgehangen met 'Clean energy now'. Ondertussen was er weer een nieuwe groep lockers aangekomen en zij blokkeerde de rails opnieuw. De samba-band en 50 activisten ondersteunen deze lock-groep.

Het kids-block is via het dorp naar de hoofdpoort gelopen. Hier staan zij nu en hebben een goed uitzicht op de actie van de lockers en sambaband op het spoor verderop.

Tot nu toe zijn er -voor zover wij weten- negen arrestaties gevallen.

Ook is er een waterwerper gezien. Deze is (gelukkig) nog niet ingezet. Verder is er natuurlijk ook een politie-heli en politie-boot bezig alles in de gaten te houden. Er is veel Belgische riotcops (federale) in de buurt.

In totaal zijn er ongeveer 200 mensen via verschillende wegen naar de kolenoverslag getrokken.

Zodra we meer weten, gooien we het op internet.

Hieronder een omgevingskaartje, zodat het misschien allemaal iets beter te volgens is.

Kaartje lukt hier niet.

update

Alle groepen die vanochtend richting het terrein van ABT (Antwerpen Bulk Terminal) vertrokken zijn succesvol op het terrein gekomen. Er liepen tientallen activisten over het terein die spandoeken ophingen, in kranen zijn geklommen, zich vast ketende of samba speelde.

Ondertussen zijn de 12 lockers gearresteerd, er is vanuit de politie geweld gebruikt tijdens de arrestaties. Enkele zijn tegen de treinrails aangeduwd of geslagen. Er zijn hierbij geen gewonden gevallen. Ondanks het geweld was het moraal van de arrestanten hoog.

Volgens de politie zullen de arrestanten naar Ekeren gebracht worden. Ze hebben gezegd dat ze ze niet lang verwachten vast te houden.
De arrestanten hebben het vonnis met daarin de dwangsom na hun arrestatie ontvangen, het is nog onduidelijk wat daarvan de juridische consequenties zullen zijn.

Er staan op dit moment staan er zo'n 50 activisten bij de poort en de sfeer lijkt ontspannen.

Updates

Updates plaatsen op IMC Oost-Vlaanderen en IMC Antwerpen blijkbaar tijdelijk niet mogelijk,...serverproblemen,.. :-(

Vervolg:

Zowel Indymedia Luik en Indymedia Rijsel -Lille liggen ook plat,...

Updates op deze verschillende sites dus ook niet mogelijk, probleem ligt bij de domeinnaam, ..er wordt aan gewerkt,...

Vervolg:

Zowel Indymedia Luik en Indymedia Rijsel -Lille liggen ook plat,...

Updates op deze verschillende sites dus ook niet mogelijk, probleem ligt bij de domeinnaam, ..er wordt aan gewerkt,...