Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

YEFF! 2009 Zweden: verslag van een deelnemer

YEFF! 2009 Zweden: verslag van een deelnemer

Van 14 tot 29 juli verzamelden in Zweden een 80-tal jongeren voor de derde editie van YEFF! Het Young European Film Forum for Cultural Diversity is een tweejaarlijkse ontmoeting tussen jonge en professionele filmmakers uit gans Europa. Getbasic, als nederlandstalig Belgische parter van YEFF!, stuurde eveneens drie jonge filmmakers voor deelname.

habiba en filmcrew.jpg

[Habiba (midden) tijdens de opnames van een YEFF! workshopfilm]

Een van de deelnemers voor Getbasic was de jonge filmmaakster Habiba Boumaâza. Zij nam deel aan YEFF! met haar experimentele kortfilm "Ode aan het Leven" (zie http://www.indymedia.be/en/node/33562).

Habiba, kan je oons eens kort vertellen hoe jij je deelname aan YEFF 2009 ervaren hebt?

habiba en filmcrew 3 .jpg

"Ik heb deelgenomen aan YEFF! 2009 nadat een filmpje van me werd geselecteerd om tijdens dit evenement vertoond te worden. Vier a vijf afgevaardigden per land uit 14 verschillende Europese landen zouden in Zweden samenkomen en er werken rond film en diversiteit."

"Ik heb de kans gekregen om met mensen te praten die heel gepassioneerd bezig zijn met beeld, in alle stijlen. Het publiek tijdens deze trip bleek een mengelmoes van filmliefhebbers en getalenteerde jongeren te zijn.
Het was een sociaal erg uitputtende reis, omdat je voortdurend met mensen in contact bent: samen eten, slapen en filmpjes maken. Maar het loonde zeker de moeite."

"Vooroordelen tegenover verschillende landen werden genuanceerd en onze begeleider in Zweden, Johan, bleek een 'Sammy Tangen lookalike' die rechtstreeks was overgekomen uit Nevermindland. Ik was vooral onder de indruk over het gegeven dat zoveel mensen samen met eenzelfde passie een magisch en uniek geheel kunnen vormen. De organisatie liep soms wat stroef, maar dat zorgde gelukkig niet voor te veel ergernis."

"En Zweden... het smaakte me wel. Het bier is duur, de tabak ook, de SevenElevens (supermarkten) sieren bijna elke straathoek en ze hebben er speciale dranksupermarkten waar je je plots zo weg als een huis voelt. Het is een heel gestructureerd land, met veel natuur en parken waar standaard barbequestellen staan."

"Ik heb er contacten gelegd om verder samen te werken aan projecten en ben mensen tegengekomen waarvan ik blij ben te ontdekken dat ze bestaan. YEFF! heeft een glimlach op mijn lippen getoverd, en telkens ik terugdenk aan de ervaring, hoop ik dat er ergens in Europa ook net iemand is die even terugblikt op deze trip en meelacht.
Ik ben er zeker van dat dat zo is."

habibda rikash en worst.jpeg

Worst

De symboliek is geweldig: hoe de vrouw in die worst wil bijten.

Tags