Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vliegtuig dat Hondurese president ontvoerde landde op Amerikaanse legerbasis

Vliegtuig dat Hondurese president ontvoerde landde op Amerikaanse legerbasis

Meer dan anderhalve maand na de coup tegen de Hondurese president Manuel Zelaya, wordt nog altijd dagelijks geprotesteerd in de straten van Tegucipalga, de hoofdstad van Honduras. Medestanders van Zelaya maken nieuwe aanwijzingen bekend waaruit zou blijken dat de VS betrokken waren bij de coup.

golpehond.jpg

Beatriz Valle, de vice-minister van Buitenlandse Zaken in de regering-Zelaya, wijst met een beschuldigende vinger in de richting van de VS. Het vliegtuig waarmee Zelaya het land werd uitgezet, maakte een tussenstop in Soto Cano. Dat is een militaire basis in Honduras die een 500-tal Amerikaanse soldaten huisvest.

Een woordvoerder van het Pentagon beweert dat het vliegtuig in Soto Cano landde om te tanken. Soto Cano ligt op amper 100 kilometer van de hoofdstad Tegucigalpa. Het is onduidelijk waarom het vliegtuig met Zelaya aan boord na zo'n korte vlucht al moet bijtanken. De Venezolaanse president Chavez pikte het bericht op in zijn wekelijks tv-programma. Hij riep Obama op om de militaire basissen in Honduras en Guantanamo op Cuba te sluiten.

Soto Cano werd in de jaren '80 gebruikt om de Contra's in Nicaragua te bevoorraden. Die vochten toen met de steun van de VS een bloedige oorlog uit met de Sandinistische regering. President Zelaya probeert al jaren de militaire basis om te vormen tot een commerciële luchthaven die een alternatief kan zijn voor de huidige nationale luchthaven Toncontí nabij de hoofdstad Tegucigalpa. Die is omgeven door heuvels en heeft een te korte landingsbaan.

Negroponte
De zaak kwam in een stroomversnelling na een ongeval met een Airbus in Tonconti in mei van vorig jaar. Zelaya beloofde toen dat de nieuwe luchthaven er zou komen binnen de zestig dagen. Hoewel de regering-Bush aanvankelijk wel bereid leek om Soto Cano in te ruilen voor een nieuwe basis in Mosquitia langs de kust van Honduras, groeide het Amerikaanse verzet tegen de plannen.

Toenmalig onderminister van Buitenlandse Zaken John Negroponte liet weten dat Soto Cano niet van de éne op de andere dag in een civiele luchthaven kon worden omgeturnd. Zijn bezoek aan Honduras lokte protest uit bij mensenrechtenbewegingen en andere progressieve organisaties. Negroponte was in het begin van de jaren '80 Amerikaans ambassadeur in Honduras. Het land was toen een bruggenhoofd in de strijd tegen de Sandinisten in Nicaragua. Negroponte was op de hoogte van grove mensenrechtenschendingen door de regering van Honduras, maar dat belette niet dat de militaire steun aan het land elk jaar bleef stijgen.

In 2009 kondigde Zelaya aan dat het Hondurese leger de verbouwingswerken aan Soto Cano zou leiden. Bij gebrek aan interesse van internationale investeerders zou het geld ondermeer komen van Alba (voluit het Bolivariaans Alternatief voor de Amerika's), het samenwerkingsverband tussen verschillende Latijns-Amerikaanse en Caribische landen dat een alternatief wil zijn voor de vrijhandelszone die de VS voorstelt. Amper enkele weken nadat Zelaya die plannen onthulde, werd hij door een coup aan de kant gezet.

Protest
Na een pauze van twee dagen kwamen er maandag opnieuw betogers op straat ondanks de bedreigingen van de coupregering tegen de organisatoren van de protesten. Maandag begon ook het bezoek van de mensenrechtencommissie van de OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten) aan Honduras. De mensenrechtencommissie wil zich vergewissen van de toestand in het land maar wil de coupleiders niet ontmoeten. De OAS heeft zich hevig verzet tegen de coup.

Bron:
http://www.counterpunch.org/kozloff07222009.html

Op http://chiapas.indymedia.org/honduras/ zijn dagelijkse updates te vinden (met foto's!) over de toestand in Honduras.