Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Bright Green Youth

Bright Green Youth

Jongeren zijn zich niet voldoende bewust van de klimaatproblematiek. Ze denken te vaak dat het allemaal nog veraf is en dat zij toch er toch niks aan kunnen veranderen. Niets is minder waar uiteraard, en dat beseffen ook Rémy Bonny (14) en Ina Paredis (15). Deze twee jongeren zijn wél met het klimaat bezig en proberen er wél iets aan te doen. Ze zijn net terug van een internationaal congres in Denemarken.

090818_klimaatjongeren_500.jpg

‘Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in Aardrijkskunde en tijdens die les stonden we stil bij het klimaat. Zo is de bal aan het rollen gegaan en ben ik meer beginnen opzoeken over de problematiek.’ zegt Rémy Bonny uit Leffinge. ‘Mijn leerkrachten zagen dat ik er zo mee bezig was en samen met de leerlingenraad organiseerden we een milieuavond op school. Daar waren wel 150 mensen aanwezig!’ Rémy probeerde zoveel mogelijk mensen te informeren en te overtuigen van de problematiek. Hij gaat zelfs zo ver dat hij het niet zal toelaten dat iemand voor zijn ogen een papiertje op de grond gooit. Ina Paredis probeert er thuis zoveel mogelijk rekening mee te houden en is veel bezig met het klimaat. ‘Het is eigenlijk erg, mensen zien veel te weinig hoe andere mensen eronder lijden’ klinkt het. ‘Het is ook erg moeilijk andere mensen te overtuigen.’

Toch doen ze hun best om dit zoveel mogelijk te doen. Zo waren ze onlangs op bezoek in Technopolis en daar waren ook de mensen van Bright Green Youth aanwezig. ‘Bright Green Youth is een project dat 500 jongeren van over de hele wereld samenbrengt om aan een vierdaags jongerencongres deel te nemen. Dit ging door in Denemarken’ aldus Rémy. Technopolis en Bright Green Youth riepen zoveel mogelijk jongeren op om een filmpje te maken over wat zij doen voor het klimaat. De winnaars mochten naar het congres. De filmpjes werden gejureerd door een vakjury met daarin weerman Frank Deboosere, Vlaams Minister Hilde Crevits van Leefmilieu en het wetenschappelijk comité van Technopolis. De winnaars werden op TMF bekend gemaakt. Rémy maakte het filmpje samen met zijn leerkrachten Aardrijkskunde en werd als winnaar uitgekozen.

‘Ik was heel erg blij aan dit congres te kunnen deelnemen’ glimlacht Rémy. Voor hem was de reis en het verblijf bij een gastgezin al een hele ervaring op zich, maar op het congres was het nog leuker. ‘We hebben veel tips gekregen over hoe we andere jongeren kunnen overtuigen, zo is bijvoorbeeld visualisatie heel erg belangrijk.’ Ina maakte ook een filmpje en mocht ook naar het congres gaan. Zij werkte er samen met een jongen uit Afrika en jongeren uit Denemarken. ‘Het is heel leuk om met mensen van 41 landen over heel de wereld samen te zitten en te discussiëren over zo’n thema.’ Het communiceren gebeurde vooral in het Engels en het was een geweldige ervaring. Ook was er veel media-aandacht, zelfs de BBC is komen filmen. Kroonprins Frederik van Denemarken is komen speechen. ‘Ik wil graag nog wetenschappen studeren en daarna zeker en vast verdergaan met het klimaat.’

Bekijk hier het filmpje van Rémy...

© 2009 – De Overname/Stampmedia – Joren Carels

foto aktie red noordpool

Succesje voor het Wereld Natuur Fonds: 15% meer zeeijs op de Noordpool

Ik geef het niet graag toe, maar het Wereld Natuur Fonds doet soms heel goed werk.
In september 2007 startte de natuurbeschermers een actie om de "Noordpool wit te houden".
In de zomer van 2007 smolt er zoveel zeeijs in de Noordelijke IJszee, dat sommige professionele paniekzaaiers voorspelden dat voor 2015 de Noordpool in de zomer geheel vrij zou zijn van ijs. Omdat die ontwikkeling een grote bedreiging voor flora en fauna in het gebied is, startte het WNF een grootschalige campagne.

Het is ze gelukt: het tij is gekeerd.
Op 15 augustus 2007 was er nog maar 5,31 miljoen km2 zeeijs over rond de Noordpool.
Vorig jaar was dat al weer 5,98 miljoen km2. En op 15 augustus 2009 berkende men dat er 6,18 miljoen km2 ijsoppervlak is in de Noordelijke IJszee. Dat is een toename van 15% t.o.v. het rampjaar 2007.

http://www.wnf.nl/nl/wat_wnf_doet/campagnes_wnf/draag_bij_aan_een_witte_...

meer zeeijs dankzij WNF

sorry nog een link vergeten...
met dank aan Hans
http://zaplog.nl/zaplog/article/succesje_voor_het_wereld_natuur_fonds_15...