Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

“Let’s talk about sex, baby!”

“Let’s talk about sex, baby!”

De tijd dat seks een taboe was voor jongeren is al lang voorbij. Tegenwoordig pakt iedereen te pas en te onpas uit met zijn wildste bedverhalen, maar doen ze het ook veilig? Uit een onderzoek van Sensoa (het Vlaamse expertisecentrum voor seksualiteit) blijkt dat tieners en jongvolwassenen zich onvoldoende beschermen tegen soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen).

condooms.jpg

“Meestal beschermen jongeren zich goed tijdens de eerste seksuele contacten. Daarna worden ze echter nonchalanter: hoe langer de relatie standhoudt, hoe minder aandacht er wordt geschonken aan bescherming”, vertelt Lies Verhetsel van Sensoa ons.

“Na een paar keer seks met dezelfde partner veronderstellen jongeren dat het gevaar geweken is. We merken ook dat de onvoorzichtigheid toeneemt naarmate ze ouder worden. In sommige gevallen denken ze dat het nemen van de pil het gebruik van een condoom overbodig maakt. ”

Wel is het aantal jongeren dat zich liet testen op geslachtziekten meer dan verdubbeld in een tijdspanne van vijf jaar. Op de informatieve website allesoverseks.be raden ze aan om een- à tweemaal per jaar op controle te gaan. Toch blijven de jongeren die zich laten testen in de minderheid. Voor jongeren is de drempel om naar de dokter te stappen groot. Zeker bij de huisarts want heel de familie gaat daar op consultatie. Een uitzondering is Dominique (19 jaar), hij laat zich om de vier maanden testen op soa’s: “Ik vrij altijd veilig, maar toch speel ik liever op zeker.”

De meest voorkomende soa bij jongeren is Chlamydia: een bacteriële infectie van de baarmoedermond (bij vrouwen) of urineleider (bij mannen). “Als je echt geen soa’s wil, kan je best geen seks hebben, maar voor de meesten is dat natuurlijk totaal niet aan de orde”, zegt Verhetsel nog. Het aantal Vlaamse jongeren die aan een soa lijden zijn niet bekend, Sensoa is wel vragende partij voor een grootschalige enquête over soa-testen.

“De beste manier om soa’s te vermijden, is een condoom gebruiken, maar zelfs dat is niet 100% betrouwbaar. Een soa kan immers ook door huidcontact worden overgedragen en daar staan velen niet bij stil.”

© 2009 – De Overname/StampMedia – Marie Joosen