Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

“Niemand kan juist Nederlands schrijven!”

“Niemand kan juist Nederlands schrijven!”

We herinneren ons allemaal vurig de taaloefeningen van de lagere school. Ze liggen ver achter ons en we hebben het gevoel dat we de regels van de Nederlandse taal onder de knie hebben. Na onderzoek is echter gebleken dat 3/4 van de Vlaamse studenten niet in staat is foutloos Nederlands neer te pennen.

Leo Jacops is over het probleem gaan nadenken en zijn besluit was duidelijk: ‘Als er zo weinig mensen foutloos Nederlands kunnen schrijven ligt het probleem bij de spellingregels en niet bij diegene die ze tracht uit te voeren.’ Wij spraken met de man die pleit voor fonetische spelling.

Hoe bent u op het idee gekomen een nieuw taalmodel te ontwikkelen?

Er worden zoveel schrijffouten gemaakt en de spellingregels zijn zo moeilijk. Ik kocht onlangs een woordenboek waarin de uitzonderingen van de Nederlansde taal staan. Het is zomaar even een boekje met 10.000 uitzonderingen . Dat is veel te veel. Om nog maar te zwijgen over het ‘Groene boekje’. Bij wijze van inleiding vind je eerst 127 pagina’s spellingsregels. Niemand kan dat aan hoor.

Hoe bent u eraan begonnen?

Ik heb kinderen en kleinkinderen. Ik zag hoeveel moeite ze hadden met het Nederlands. Dat is toch niet normaal. ik wilde er iets aan doen. Zelfs op het ‘Groot dictee der Nederlandse taal’ maken de experts nog 3,6 tot 8 fouten. Dat vind ik absurd. We moeten een punt durven zetten achter die spookregels. Het is tijd voor een drastische verandering. Mijn basis is: ‘Schrijf zoals je het hoort!’

Is dat dan niet zoals de nieuwe spelling van vroeger?

Die nieuwe spelling is er toen nooit gekomen. Dat heeft te maken met het feit dat de Nederlandse taal om de 3 jaar wordt herzien. Het gaat zelfs zo ver dat broertjes en zusjes niet op dezelfde manier spellen omdat na 3 jaar enkele regels weer veranderd zijn. We moeten nu gewoon een drastisch signaal geven en ervoor zorgen dat er duidelijkheid komt. Daar is de nieuwe spelling van vroeger niet in geslaagd.

© 2009 – De Overname/StampMedia - Niels Boutsen