Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vrijwilligers van één miljoen Euro

Vrijwilligers van één miljoen Euro

Binnen vijf weken heeft het Lange Wapper referendum plaats. De inzet is de Antwerpse verkeer’s bottleneck op een efficiënte en voor de Sinjoren op een verantwoorde manier oplossen. Dat lijkt logisch, maar de plannen van de BAM voldoen noch aan de gewenste efficiëntie, noch beperken zij op een aanvaarbaar niveau, de overlast die het verkeer met zich meebrengt.

_IGP6136.jpg

Niemand staat graag in de file.

Bovenstaand stukje ring met hier 8 baanvakken lijkt druk maar als de BAM haar zin krijgt zitten we straks aan het Sportpaleis met 18 baanvakken naast elkaar. Alleen al de lawaai- en milieuhinder voor de omwonenden is voldoende om NEE tegen het BAM project te stemmen.

Architecten van BAM beseffen dat ze geen goede oplossing bieden, maar na 10 jaar hebben ze niets beters gevonden. Nu vragen ze hulp voor een betere oplossing. stRaten-generaal bood reeds in september 2005 een betere oplossing aan met zijn tunneltraject. BAM werkt 10 jaar aan dit project en na al die tijd zeggen ze dat hun werk niet voldoet. Hoelang hebben ze dan nodig om tot een goede oplossing te komen? Wat heb je meer nodig om NEE tegen de Lange Wapper te stemmen.

_IGP2014.jpg

Stofmaskers op de districtsraad in Deurne

BAM heeft nooit open gecommuniceerd over de Lange Wapper plannen. Iedereen zal zich nog de miljoenen voor Bureau Slangen herinneren. Stilletjes zwijgen en hopen dat de Lange Wapper er ligt vóór de burger beseft wat er gebeurt. De districtsraad in Deurne was niet opgezet met de ontwijkende antwoorden van BAM. Zou je stemmen voor een bedrijf dat steeds rond de pot draait. NEE.

_IGP5192_2.jpg

Manu Claeys toont plannen die ze eindelijk verkregen hebben.

stRaten-generaal heeft steeds gecommuniceerd over de inhoud, onderbouwd door feiten. Als ze zich baseren op van BAM verkregen plannen, antwoordt BAM dat de plannen die ze gegeven hebben niet de juiste plannen zijn. Absurdistan in het kwadraat. Nog meer nodig om NEE te stemmen?

_IGP3532.jpg

Wim van Hees van Ademloos in gesprek met oud burgemeester BoB Cools

Ademloos vuurt zijn pijlen af op de gezondheids risico’s die de Lange Wapper brengt. Er zijn voldoende studies die aantonen hoe schadelijk geluidsoverlast is. Je hoeft geen IQ van 150 te hebben om te weten dat de geluidsoverlast bij een viaduct veel groter is dan bij een tunnel. Weer een reden om NEE te stemmen.

_IGP3445.jpg

Dirk van Duppen van Geneeskunde voor het volk

De schadelijke gezondheids risico’s van wonen bij een verkeersader zijn aangetoond tot op 1,5km van die verkeersweg. Weeral een reden om NEE te stemmen.

_IGP2138.jpg

De opgemerkte betoging van de leerlingen van het Sint-Jozef instituut

Ook de artsen van het instituut ageerden tegen de Lange Wapper boven hun school. Ze vonden de risico’s voor hun patiënten onverantwoord. Nog redenen nodig om NEE te stemmen?

K267_01A.jpg

Actie tijdens het Klimaatactie kamp

Het is geen geheim dat bomen de lucht zuiveren. Antwerpen heeft niet veel bomen en dan worden als BAM gelijk krijgt, 100 hectaren gekapt. Dat kan toch niet. Stem NEE.

K264_04.jpg

Wandelaars langs het Sint-Annabos

Het bos ligt als buffer tussen de industrie en de woonwijken op Linker Oever. Bij het tunnelproject kunnen de bomen blijven staan. Dit onnodig kappen is nog een reden om NEE te stemmen.

K265_09tekst.jpg

Links de oorspronkelijke bomen van het Sint-Annabos, rechts de voet van de aarden wal. Net daarboven zijn de drie jarige bomen zichtbaar.

Volgens BAM moeten de bomen bomen gekapt worden om slib uit de Schelde te drogen. Daarna komen er terug bomen. Ga zelf in het Sint Annabos kijken, hier zijn reeds bomen voor de Lange Wapper gerooid en 3 jaar geleden hebben ze een strook herpland. Na drie jaar staan er alleen wat sprietjes van bomen. Weeral een reden om NEE tegen BAM te stemmen.

Vrijwilligers

_IGP0860.jpg

Handtekeningen verzamelen

De vrijwilligers van Ademloos zijn in ‘t Stad een vast gegeven. Niemand die zich inzet, noch voor stRaten-generaal noch voor Ademloos krijgt 1 € voor zijn werk.

_IGP3442.jpg

Handtekeningen verzamelen

Het vereiste aantal handtekeningen om het referendum af te dwingen kost inzet. Maar steeds waren ze weer daar, de vrijwilligers.

_IGP5755.jpg

T-shirts verkopen

Het referendum kont eraan en campagne voeren kost geld en weer zijn de vrijwilligers daar. Nu verkopen ze T-shirts om fondsen te verzamelen.

Ik hoor steeds weer dat Noriant de door de BAM gekozen aannemer één miljoen euro (1.000.000 €) heeft klaarliggen voor hun campagne of is het de campagne van de Vlaamse regering? 1 Miljoen Euro is meer dan eender welke partij wettelijk gezien màg uitgeven voor al haar kandidaten en heel haar verkiezingscampagne. Hier gaat het om 1 stad. Antwerpenaren hebben de naam een groot bakkes te hebben. Als ze met zo’n bedragen afkomen om je te overtuigen is dat begrijpelijk.

_IGP5692.jpg

Vrijwilligers van 1.000.000€

Elk nadeel heb ze voordeel

Het toont:

* hoe hoog ze het werk van al die vrijwilligers van stRaten-generaal en Ademloos inschatten en dat die een reeël gevaar vormen voor de plannen van de BAM
* dat er voor bepaalde groepen wel heel grote winsten op kosten van de gebruiker en belastingsbetaler te rapen zijn
* dat de overheid niet begaan is met het algemeen belang maar met het halen van hun grote gelijk. Juridisch zal het wel kloppen maar volgens het boerenverstand van veel medeburgers klopt het als ne zwerende vinger.
* dat ze weten dat het niet eenvoudig zal zijn, dat viaduct in de strot van Antwerpen te duwen. De Antwerpenaars voelen zich steeds meer vereenzelvigd met de eenden tijdens de Kerstperiode en vrezen weldra te eindigen als Foie gras op een feestmaaltijd.