Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Militairen in Guinee schieten meer dan 50 manifestanten dood

Militairen in Guinee schieten meer dan 50 manifestanten dood

Bij een manifestatie tegen de militaire machthebbers in de Guinese hoofdstad Conakry zijn maandagmiddag naar schatting minstens 50 mensen omgekomen. De manifestanten hadden zich na een protestmars door de straten verzameld in het stadion van de hoofdstad. Daar begonnen militairen in het wilde weg op de verzamelde menigte te schieten. Naar verluidt zouden ook een aantal aanwezige oppositieleiders gewond zijn. Er is sprake van minstens 50 doden en honderden gewonden.

In Guinee heerst al een aantal maanden grote politieke onzekerheid. Kapitein Dadis Camara nam er in december geweldloos de macht over, na de dood van dictator Lansana Conté. De bevolking stond de eerste maanden afwachtend en zelfs positief tegenover die verandering, maar de laatste maanden klinkt steeds meer protest tegen het militaire bewind. Camara vocht intensief tegen de drughandel die het land vernielt en tegen de machthebbers van het vorige totalitaire beleid, maar ondertussen kwam de economie nog meer in het slop en stegen de voedselprijzen tot ongekende hoogten.

Camara beloofde bij zijn aantreden democratische verkiezingen te organiseren, maar de datum daarvan werd al verschillende keren uitgesteld. Bovendien beloofde hij de bevolking dat hij zichzelf bij die verkiezingen niet kandidaat zou stellen voor het presidentschap. Op die belofte is Camara recent teruggekomen, en daarom organiseerde de bevolking maandag een grote protestmars.

Maandagochtend om 8 uur verzamelden de eerste manifestanten al in de straten van Conakry, terwijl de leiders van de oppositiepartijen bijeenkwamen in de buurt van het stadion van de stad. In de stad ontstonden al enkele kleine opstootjes tussen manifestanten en soldaten. De militaire machthebbers probeerden de manifestatie nog te verhinderen door haar te verbieden en door de toegang tot het stadion af te sluiten. Rond 10.30 uur gingen dan toch de deuren van het stadion open en kon de manifesterende massa -van naar verluidt 'tienduizenden mensen'- het stadion binnenstromen en verzamelen. Het publiek riep slogans als 'Wij willen echte democratie'.

De talrijk aanwezige militairen, die de situatie niet meer in de hand hadden, openden het vuur op het 50.000-koppige publiek in het stadion. Vooral de presidentiële garde, herkenbaar aan de rode baretten, wordt daarbij als schuldige aangewezen. Vele aanwezige getuigen konden bevestigen dat de militairen niet in de lucht schoten, maar recht in de mensenmassa, en dat ze duidelijk de bedoeling hadden de manifestanten te kwetsen en zelfs te doden. De aanwezigen vluchtten in paniek weg en probeerden over de hekken te klimmen.

Hoeveel doden en gewonden er zijn gevallen, is op dit moment nog niet duidelijk. Sommige bronnen spreken van 'minstens tien dodelijke slachtoffers', anderen spreken van vijftig of zestig doden. Waar de lichamen van de overledenen zich bevinden, is ook niet duidelijk. In een lijkhuis in Conakry zouden vijftig lijken opgeborgen liggen, in een ziekenhuis in de stad nog eens tien. Het Rode Kruis Guinee probeert zo snel mogelijk een overzicht te krijgen van het aantal slachtoffers.

Daarnaast zou er sprake zijn van honderden gewonden, waaronder ook oppositieleider en voormalig minister Sidya Touré. Ook oppositieleiders Celou Dallein Diallo, François Fall, Jean-Marie Doré en Mouctar Diallo zijn gewond, enkele onder hen door klappen van militairen. Ze bevinden zich naar verluidt in een ziekenhuis in Conakry, onder strenge bewaking van militairen. De politici is streng verboden om enig contact te hebben met de media. Twee politici zouden verder gearresteerd zijn door de militairen.

Ondertussen circuleren geruchten dat de militairen overal in de stad post vatten aan checkpoints en dat de komende dagen een heksenjacht georganiseerd zal worden op de organisatoren en deelnemers van de manifestatie. Ook aanwezige journalisten worden geviseerd door de presidentiële garde. Internationale waarnemers en buitenlandse journalisten in de regio verwachten echter dat deze manifestatie niet het laatste protest tegen militair machthebber Camara zal zijn.

Update

Een update: ondertussen spreken verschillende, betrouwbare bronnen van 87 doden.

Meer dan 160...

Meer dan 160...