Er beweegt iets links van de sp.a
Er beweegt iets links van de sp.a
christophe15 augustus 2006 – 21:10
BRUSSEL -- Heeft België er binnenkort een nieuwe linkse partij bij? Feit is dat er in ieder geval iets beweegt sinds het generatiepact. Een overzicht.

Jef Sleeckx trekt de boer op (foto raf)
Eind vorig jaar zei Jef Sleeckx dat hij nog één keer aan de boom wou schudden binnen de sp.a. “Maar als er niets verandert en als men blijft weigeren om naar de basis te luisteren, is de enige optie met iets anders te beginnen.” Zo klonk het dus half november in de laatste dagen van de vakbondsstrijd tegen het Generatiepact. Sleeckx zag toen dat heel wat trouwe socialistische kiezers verweesd achterbleven. Hij wordt er nu, een dik half later, nog altijd emotioneel van. “In de betoging kwamen veel mensen mij zeggen: Jef, nu ga ik die politiekers toch ook eens een kloot afdraaien, ik stem op het VB. Dat heeft mij tot tranen toe bewogen. Maar geef toe: voor wie moeten zij nog stemmen? Wie houdt nog rekening met hun verzuchtingen?”
De strijd binnen de socialistische partij heeft hij opgegeven. “Binnen de sp.a kunt ge niks meer doen. Ze zijn definitief naar het centrum opgeschoven. De sp.a is niet meer met de kleine man bezig: de arbeider, de bediende. De partij heeft ook te weinig ideologie. Het zijn roze liberalen. Op 1 mei kunt ge nog wel eens iets horen over solidariteit, maar in de realiteit is daar weinig van te merken. Veel mensen stappen er in om carrière te maken. Het is ook een familiebedrijf, hé. Ge moet al zoon of dochter zijn om het te maken”, zegt Jef Sleeckx aan Indymedia.be.
Daarom richtte hij met een aantal medestanders een Comité voor een andere Politiek op dat zich op 28 oktober beraadt over een eventuele deelname aan de federale verkiezingen van 2007. Indymedia.be polste nu al naar enkele reacties.
Jef Sleeckx en het Comité voor een Andere Politiek
Sleeckx, bijna 70, was jarenlang de Kempense stemmentrekker van de – toen nog – SP. Van 1978 tot 1999 zat hij onafgebroken in het parlement. In 1999 stemde hij tegen Patrick Janssens als partijvoorzitter. “De laatste socialist gaat met pensioen”, schreef De Standaard toen.
“Sleeckx werkt aan een nieuwe partij met radicaal links, lees ik overal. Dat is dus niet waar, hé. Ik ben overal gaan spreken. Iedereen is welkom. Het verzet tegen de neoliberale politiek is veel breder, gaat veel dieper. En een partij, ... dat weet ik dus niet, hé. Wat het gaat worden, heb ik niet in de hand. Dat zullen we zien op 28 oktober. De PVDA wil niet meedoen. Sp.a-rood wil in de partij blijven werken. Ik denk dat ze niet aan bod gaan komen. En ook Vera Dua is welkom, hé. Van Groen! heb ik lang geleden al gezegd dat ze progressiever zijn dan de sp.a. Ik doe mijn klak af voor alle militanten, voor die van Groen! en ook voor die van de PVDA. Maar waarom niet samenwerken rond concrete punten en enkele grote krachtlijnen?”
“Binnen de sp.a zijn ze natuurlijk razend op mij. Maar ik heb hen niet verlaten. Het is de sp.a die mij verlaat. Ik verdedig nog altijd hetzelfde als 50 jaar geleden. Er zijn 1,5 miljoen armen in België. Betekent socialisme niet dat we die mensen proberen omhoog te trekken? De sp.a toont zich niet meer in de probleemwijken. Wat zouden ze daar ook te vertellen hebben aan een werkloze terwijl ze zelf drie, vier jobs cumuleren?”
Het Generatiepact zette kwaad bloed bij heel wat syndicalisten (foto han soete)
De 15 december beweging
Jef Sleeckx hoopt een stem te geven aan de misnoegde vakbondsmilitanten. Een aantal van die vakbondsleden heeft zich ondertussen verenigd in de 15 december beweging. Maar een electoraal initiatief zien zij niet meteen zitten. Woordvoerster Gaby Jaenen (vakbondssecretaris ABVV) legt uit. “Vorig jaar keerden vakbondsmilitanten de sp.a de rug toe tijdens het congres in Limburg. De 15 december beweging is voor een stuk gegroeid uit die actie. We willen een beweging vormen met mensen uit de vakbonden en andere sociale bewegingen. In het najaar komen we naar buiten met een eerste actie. Op dit moment lijkt het ons niet haalbaar om een partij op te richten. Men verwijst wel eens naar de Linke Partei in Duitsland of de SP in Nederland. Maar je kan de politieke situatie in Duitsland en Nederland niet vergelijken met België. Ik vrees dat een nieuwe linkse partij zonder enkele stevige stemmenkanonnen gedoemd is om marginaal te zijn. Een partij moet zich ook al meteen uitspreken over een maatschappijproject. Wij willen concreter werken en langzaam bouwen aan een beweging die vrij en ongebonden concrete acties op touw kan zetten.”
Groen!
Op 28 oktober betoogde Groen! zij aan zij met de twee vakbonden tegen het Generatiepact, maar sinds 2003 heeft de groene partij geen enkel federaal parlementslid meer. Zo kon het dat er aan Vlaamse kant van de 100.000 betogers niets te horen was op de banken van het federale parlement. “Een drama voor de democratie”, meent Jos Stassen, fractievoorzitter van Groen! In het Vlams parlement.
“Het is een drama dat een aantal maatschappelijke stemmen geen politieke vertaling krijgen in het parlement. Je zag dat tijdens het Generatiepact en je ziet het ook bij de hele beweging rond mensen zonder papieren. Geen enkele politieke partij in het parlement vertolkt hun verzuchtingen. Zeker het Vlaams Belang niet, de paarse partijen staan achter Patrick Dewael en bij CD&V overweegt de strekking De Crem die nog strenger wil optreden. Daardoor krijg je debatten in de Zevende Dag waar je enkel rechts, rechtser en extreemrechts hoort. Je krijgt de verkeerde indruk dat Vlaanderen hoofdzakelijk rechts denkt terwijl die bewegingen aantonen dat er wel degelijk een draagvlak bestaat voor links. ”
“In 2007 willen we weer een politieke factor van belang worden: progressief, groen en links. Een politieke partij wordt pas voor vol aangezien als je in alle parlementen vertegenwoordigd wordt. Door onze buitenparlementaire initiatieven tegen het Generatiepact merk je wel een kentering in de houding van de vakbonden tegenover ons. Niet dat we ooit een structurele relatie gaan hebben zoals dat vroeger het geval was bij CD&V of sp.a. Het is ook niet onze ambitie om een vakbondspartij te worden. Op een aantal vlakken verschillen we van mening.”
“Jef Sleeckx heb ik leren kennen als een authentieke man. Hij verandert niet als er plots een camera op hem gericht wordt. Al jaren loopt hij ontevreden rond over de koers van de sp.a. Het Generatiepact was blijkbaar de druppel. De laatste keer dat ik hem sprak, wou hij nog binnen de partij druk uitoefenen. Ik zou van hem wel eens willen weten waarom hij die strijd nu opgeeft.”
“Ik weet niet of er in Vlaanderen snel een linkse protestpartij kan uit de rond gestampt worden zoals die in Duitsland of Nederland bestaan. Ik zie hoe moeilijk het voor ons al is om die progressieve boodschap over bijvoorbeeld de multiculturele samenleving te verspreiden. Is er een draagvlak voor een nog linksere boodschap? Maar als Jef er mee door gaat wens ik hem natuurlijk wel alle succes.”
PVDA
Ook de PVDA – met dik 2700 leden met voorsprong de grootste van de radicaal linkse partijen – was nadrukkelijk aanwezig in de beweging tegen het Generatiepact en kon het voorbije jaar eindelijk ook eens rekenen op wat media-aandacht dankzij het kiwimodel van dokter Dirk Van Duppen. Het leverde hen naar eigen zeggen liefst 600 nieuwe leden op. “Geef ons de tijd om dat verder uit te bouwen”, zegt woordvoerder Peter Mertens. “Er waait een nieuwe wind door onze partij en de komende maanden willen we verder werken aan die vernieuwing. Tegen de verkiezingen van 2007 gaan we in de eerste plaats Dirk Van Duppen en zijn kiwimodel verder bekend maken.”
“We willen ook de tijd nemen om te zien hoe de andere initiatieven evolueren. Blijven de mensen van sp.a-rood in de sp.a? Wat wordt er van de 15 december beweging? Het electoraal initiatief van Sleeckx lijkt ons daarom prematuur. Het risico op een zwak resultaat is te groot. De verbreding is nog niet voldoende. De PVDA doet dus niet mee. Maar wat niet is, kan later – na 2007 - nog altijd komen. Wij onderhouden met iedereen goede contacten. Het is hoe dan ook positief dat er van alles beweegt links van de sp.a. En als Jef meedoet aan de verkiezingen in 2007 hopen we dat hij samen met Van Duppen een goed resultaat behaalt.”
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
respect
vanglabeke noel, 16/08/2006 – 15:05
Ik denk dat Jef het respect heeft of toch zou moeten hebben van iedere syndicalist ,arbeider en bediende.Een echte politieker voor de kleine man,wat een verschil met o.a Oxfordboy Frankske Vandenbroucke,die zich zo belangrijk waant als minister en probeert ook altijd over te komen als oh zo verstandig en slim.Dat is hij natuurlijk wel maar voor de rest een triestige anti-kleine man politieker.
Une Autre Gauche est possible
Liliane De Gussem, 17/08/2006 – 10:33
Que les francophones ne se desolent pas!
Il y a la même initiative au Sud du pays... mais la nouveauté c'est que tant le Nord comme le Sud travaillent ensemble pour créer ce nouveau "parti", "mouvement" de gauche alternative pour cela le rendez-vous est pris pour le 28 octobre de cette année, qu'on se le dise ! D'autres informations sur le site www.uneautregauche.be
Sabotage
Anonymous, 18/08/2006 – 09:50
Weer gaat de PVDA niet meedoen! Sinds 1974 zijn ze al iedere keer opgekomen bij de verkiezingen, ik schat nu al een 20 à 25 keer, en nooit heeft dat resultaat gegeven. Iedere keer heb ik hetzelfde gehoord: 'De PvdA moet zich als alternatief profileren, ze moet zich structureren...' en steeds ging deze partij de verkiezingen in als concurrent van een eenheidsinitiatief. Gevolg was dat geen van beiden erin slaagden een zetel te veroveren of een radikaal intiatief van de grond te krijgen. In onze buurlanden was er niet zo'n partij zoals de PvdA, en het gevolg is dat daar wel een levensvatbaar radikaal intiatief van de grond gekomen is. De verantwoordelijkheid van de PvdA in deze is verpletterend. Een paar generaties actieve en competente mensen zijn ontgoocheld afgedropen richting socialisten of niemandsland.
Hoe dikwijls heb ik ook niet gehoord dat er een nieuwe wind waait door de PVDA? Ik laat me daar niet meer door vangen.
een beetje nuance aub
Luc Vdk, 18/08/2006 – 15:50
anonymous heeft blijkbaar weinig zin voor nuance:
De PVDA doet elke keer mee aan de verkiezingen. Dat is waar. Maar er zijn wel degelijk een aantal successen: 13 % in Zelzate en twee verkozenen, 7 % in Hoboken en één verkozene in de districtsraad, twee verkozenen in Herstal.
In Antwerpen blijkt uit opiniepeilingen dat de PVDA wel eens stokken in de wielen van het Vlaams Belang zou kunnen steken door met één of meerdere verkozenen in de disctrictsraden een absolute meerderheid van het Vlaams Belang te verhinderen.
Waar haalt anonymous dit? Ik heb de laatste 20 jaar langs Vlaamse kant geen eenheidsinitiatieven gezien.
Hier wordt alles wel op zijn kop gezet. De PVDA is de enige partij, links van SPA die standhoudt. Op zich is dat een verdienste. Wil anonymous zeggen dat er zonder de PVDA niets mogelijk is? Waarom dan niet een eersterangsrol geven aan de PVDA? Zou het kunnen dat de haat van anonymous voor de PVDA alles overheerst? In Duitsland en Nederland zijn er initiatieven, links van de sociaal-democraten. In Nederland op basis van een partij die al 35 jaar intensief aan de basis werkt. In Duitsland op basis van een grote dissidentie in de vakbond. Die kontekst is wel wat anders dunkt mij.
idd, nuance
natan hertogen, 18/08/2006 – 19:05
Al bij al is het begrijpelijk dat de PVDA zich na het falicant afgelopen verhaal van Resist niet zomaar in samenwerkingsverbanden stort. Die lijst heeft naar men zegt intern voor heel wat verwarring gezorgd.
Nu al uithalen naar het feit dat men niet zomaar geneigd is mee te stappen in het initiatief van Sleeckx, Van Outrive en Debunne, is dus wat voorbarig.
Anderzijds is het te hopen dat de vernieuwing van de PVDA zich echt doorzet. Want als het de PVDA menens is en men er echt wil werken aan een soort van Belgische SP, zal samenwerken met de hele grote groep ter linkerzijde die niet tot de PVDA behoort noodzakelijk zijn.
Ergens lijken de oprichting van CAP en Une Autre Gauche in Wallonië dan ook cruciaal te zijn voor de Belgische linkerzijde. Omdat zij samen de rol van kathalysator kunnen vervullen in een totnogtoe vastgeroeste situatie. Een situatie die de PVDA naar mijn aanvoelen niet zomaar in haar eentje zou kunnen doorbreken hebben.
Het is dan ook aan iedereen links van de SP.A/PS en Groen!/Ecolo om zich ofwel in te zetten voor de CAP/UAG of voor een echt vernieuwde PVDA. Dat engagement zal ons op termijn de echte linkse partij opleveren waar we al zo lang op wachten.
Ondertussen is het spijtig dat de 15 decemberbeweging vast houdt aan de politieke verkaveling zoals ze vandaag voorligt.
Het succes van de Duitse WASG-Linkspartij is juist voor een groot deel te danken aan de dynamiek die door de WASG teweeg is gebracht vanuit de vakbond.
Je kan ook té voorzichtig zijn.
Overigens, de geschiedenis wijst uit dat het intern verlinksen van de vakbonden zonder de steun van een politiek relais onbegonnen werk is.
Het is dan ook hopen dat de PVDA en CAP militanten binnen de 15 decemberbeweging het debat daarover zullen blijven voeren.
Want een 15 decemberbeweging zonder politiek relais houdt het gevaar in dat ter linkerzijde alles blijft zoals het is.
* Een oppermachtige en liberale SP.A,
* tienduizenden en zelfs honderdduizenden stemmen die verloren gaan aan het VB,
* Groen! dat door de samenstelling van haar electoraat en ledenbestand nooit zal kunnen kiezen tussen links of averrechts
* en de PVDA klein en dapper,
maar afgesneden van de grote massa mensen die wel iets echt links willen, maar afgeschrikt worden door het stalinistisch en maoïstisch verleden dat de partij altijd zal blijven meezeulen (al is het maar in de ogen van de mensen).
30 jaar sabotage
Anonymous, 19/08/2006 – 10:04
Inderdaad, in geen enkele verkiezing was er geen eenheisinitiatief waar de PvdA niet tegen ten stijde trok, men wou niet samenwerken omdat er trotskisten, communisten.. bij waren, ze waren dus niet rood genoeg.. Denk aan Regenboog en andere opvolgers, denk ook aan de manier waarop de lijst Resist door de strot geduwd is : alles lag al vast toen de rest van radikaal links erover geïnformeerd werd. Maar dat is maar geschiedenis die aantoont dat alleen de PvdA de enige echte juiste weg naar het succes kent. Na 30 jaar zou men beter wat realistischer zijn. En kijken waarom die 30 jaar hard werken aan de basis haast niets opgeleverd heeft.
De Pvda gaat het VB tegenhouden? Ook daar heeft de Pvda al dikwijls de kans toe gehad, met het gekende resultaat: VB is de grootste partij geworden.
Twee verkozenen in Zelzate..: met alle respect, maar dat is nog geen alternatief voor iemand die elders in België woont.
Is er buiten de PvdA niets mogelijk? De PvdA steekt stokken in de wielen door naast Sleeckx en Co met een eigen lijst op te komen. Bijzonder cynisch is dat de PvdA hem veel succes toewenst. Wat doe je als radikaal in Vlaanderen als je moet kiezen tussen 2 of 3 concurrerende linkse lijsten? Inderdaad, dan denk je dat geen van hen levensvatbaar is, een weggegooide stem dus
Anonymous kent nog altijd geen nuance
Luc Vdk, 19/08/2006 – 10:06
1. Bij mijn weten heeft de PVDA nooit ten strijde getrokken tegen een eenheidsinitiatief om de simpele reden dat er nooit geen was.
Regenboog? Nooit van gehoord.
2. Niet samenwerken? Ik meen mij te herinneren dat er in 2000 leden van LSP op de lijst van de PVDA stonden.
3. Dat het VB de grootste partij geworden is, is de schuld van de PVDA. Kom zeg, haat je de PVDA nu zo erg? Dat je naar links stampt ipv naar rechts?
4. 30 jaar werken aan de basis heeft niets opgeleverd? Wat bedoel je: geen verkozenen? Is dat het ultieme doel? Ik dacht dat de krachtsverhouding op het terrein belangrijker was?
5. Ik weet niet of Resist door de strot geduwd is. Ik weet wel dat de PVDA daar een dikke blunder begaan heeft... en dat achteraf heeft toegegeven.
6. Denk je nu werkelijk dat Sleeckx en Co meer dan 0,2 % gaan halen. Dat de gouden kippen uit de lucht vallen. Een partij die nu nog niet bestaat, die alleen door LSP en SAP gesteund wordt (samen 200 personen) gaan over heel Vlaanderen meer halen dan de 0,8 % van de PVDA met zijn 2600 leden? Dromen is niet verboden en af en toe zelfs gezond. Zijn dromen voor werkelijkheid nemen is iets anders: zelfbegoocheling.
7. De PVDA steekt stokken in de wielen? Door niet mee te doen? Het feit dat ze niet mee doen aan een avontuur dat slecht zal aflopen getuigt van realiteitszin.
Tenslotte, je hebt niet geantwoord op mijn vraag: als de participatie van de PVDA zo vitaal is, waarom heeft men die partij dan geen eersterangsrol? Is het misschien omdat anonymous liever zelf die rol speelt? Ik heb eerder de indruk dat anonymous zat te wachten op een kans om de PVDa aan te vallen.
het Comité
natan, 19/08/2006 – 13:43
De eersterangsrol zal wel gespeeld worden door de vele arbeiders, bedienden, jongeren, ouderen, steuntrekkers etc etc die een andere politiek willen in België.
Het is daar dat Sleeckx voor gaat. Dat is ongezien in België en tevens altijd het grote zwakke punt van kleinlinks geweest.
Het Comité voor een Andere Politiek is mee tot hier geraakt dankzij steun van SAP en LSP en zal die fase nu ontgroeien en uitbreiden.
CAP staat aan het begin van haar politiek verhaal, nu al een bilan van de werking willen opmaken is dan ook niet geheel correct.
anderepolitiek.be heeft ondertussen al een paar tienduizend bezoekers gehad in een drietal weken tijd en vele tientallen reacties van nieuwe mensen die mee willen bouwen een open echt linkse politieke formatie. Bijzonder levensvatbaar dus.
Beste Luc, ik hoop dat je het de Belgische linkerzijde - maar vooral de vele jongere en oudere werklozen en de vele mensen die te lijden hebben onder paars en oranje en zwart en zelfs groen - gunt, dat CAP uitgroeit tot een dynamisch en sterk initiatief.
En - voortgaand op m'n vorige tussenkomst - hopelijk behoren discussies als deze dan over vijf jaar eindelijk tot het verleden.
wat zal lsp doen?
Dirk, 19/08/2006 – 16:39
Une autre gauche spatte na enkele maanden al bijna uit elkaar.
LSP had een poging gedaan om de leiding te grijpen.
Uiteindelijk zijn ze afgedropen.
Wie garandeert dat ze nu niet hetzelfde zullen doen bij CAP?
Verslag van het optreden van lsp (in het frans):
http://uneautregauche.be/forums/messages/281.html
Hoi,ik vind het net OK dat
Eva Willems, 20/08/2006 – 01:13
Hoi,
ik vind het net OK dat de PVDA Sleeckx veel succes wenst,
dat is alvast een groot verschil met voorheen
voor de 'anonymussen' is het nooit goed,
voor hen telt alleen dat de PVDA van het toneel 'verdwijnt' omdat '30 jaar werk' 'niets heeft opgeleverd'
meer nog de groepspraktijken van Geneeskunde Voor Het Volk, waar ik toevallig de grootste sympathie voor heb, het vakbondswerk, de informatie ivm het generatiepact in het weekblad Solidair, het uitwerken van het UDEP-wetsvoorstel door de PVDA-advocaten, wordt gemakshalve onder de titel '30 jaar sabotage ' gebracht
het toppunt van sectarisme voor 'anonymussen' is het bestaan van de PVDA zelf
dat de PVDA verantwoordelijk is voor de opgang van extreem-rechts vind ik bijzonder wansmakelijk,
binnenkort wordt ze nog verantwoordelijk geacht voor het bestaan van Big Farma, dit hele systeem van multinationals en mensen als Bush,
ik weet dat hier in Deurne heel wat mensen in de netten van het Vlaams Belang zouden lopen als de PVDA hier niét zou zijn
ik heb met de kiwi-campagne meegewerkt en ik weet dat men al heel lang van plan was met Dirk Van Duppen op te komen in 2007,
daar is heel lang aan gewerkt,
en dat is door Dirk Van Duppen en Peter Mertens vanaf het begin aan Jef Sleeckx gezegd
en dan nemen Sleeckx en CAP de beslissing met een andere lijst op te komen,
dat is hun goed recht, maar het is wel niet erg ernstig nu te komen vertellen dat Dirk Van Duppen in concurrentie treedt met Sleeckx en dus 'stokken in de wielen steekt'
voor sommigen staat het blijkbaar bij voorbaat vast dat de Kiwi-vernieuwing in de PVDA niet kan (of mag?)lukken,
ik ben niet zo'n doemdenker en ik hoop dat de vernieuwing die ik zelf heb kunnen meemaken echt slaagt, ik wens in ieder geval Dirk Van Duppen en Peter Mertens veel succes
en als Peter zegt dat er geen enkel probleem is om na 2007 samen te zitten en alles verder te bekijken, heb ik geen enkele reden om daar aan te twijfelen
ik hoop alleen dat er de discussie precies niet in termen verloopt van 'stokken in de wielen', '30 jaar sabotage', 'niets opgeleverd', 'weggegooide stem'
veel succes dus zowel voor Dirk Van Duppen als Jef Sleeckx in 2007, en dat meen ik,
groetjes vanuit Deurne,
Eva Willems
steun
vanglabeke noel, 20/08/2006 – 12:48
En niet vergeten ,het kiwi-model van Dirk VanDuppen waar ieder sociaal denkend mens zou moeten achter staan kreeg en krijgt de steun van o.a de ziekenbonden en de KWB en terecht.En iedere stem voor hem is een stem tegen de sociale afbraak en tegen de anti-arbeiderspartij bij uitstek,de zwarte blokkers.
Vergeten
Raf Verbeke, 20/08/2006 – 16:41
Bedankt Christophe voor dit overzicht.
Toch graag een bemerking. De 2 belangrijkste punten uit de boodschap van Sleeckx/Van Outrive/Debunne worden in het overzicht vergeten.
1° De ervaring met de EU-grondwet die vooral op conto te schrijven is van Georges Debunne (oprichter van het EVV) en van Lode Van Outrive als voormalig euro-parlementslid. De politieke commentaren in de media en de reacties op deze site vermelden deze ervaring zelfs niet omdat de wet van de stilte over deze kwestie zijn werk gedaan heeft, ook binnen links.
2° De politieke analyse waarop de ronde van België van Jef Sleeckx en het Comité voor een Andere Politiek gestoelt is :de traditionele partijen zijn niet meer in staat stemmen af te pakken van het VB.Vele politieke commentaren (behalve Knack) en vele sindicale en politieke militanten contesteren deze analyse maar ze gaan met een grote boog om het debat heen. Nochtans is de eenvoudige conclusie die er uit vloortvloeit (" een politiek alternatief is niet mogelijk als wij de opgang van het VB niet stoppen") de enige maar originele bijdrage van Jef Sleeckx in de nasleep van de het NEE aan de EU-grondwet en het generatiepact.
Christophe had beter deze twee kernpuntenin de verf moeten zetten. Dat is nodig om het politiek debat dat opengebloeid is sinds een jaar tot zijn echte proporties te herleiden. Indymedia heeft hierin een belangrijke taak op te nemen om haar programma "don't hate the media, be the media" waar te maken.
Het valt immers op dat net de media een belangrijke motor zijn van het debat en dat de kranten net die twee punten ofwel niet vermelden ofwel sceptisch behandelen. Joernalisten hebben niet liever dan het politiek initiatief van Sleeckx/Debunne/Van Outrive voor te stellen als een "klein links gedoe". Lees de uitreksels van de bijna 1000 reacties de eenvoudige start van www.anderepolitiek.be en je ziet dat het bestaan van het Comité voor een Andere Politie op zich al een diepere politiek stroom blootlegt zelfs zonder dat het een uitgewerkt porgramma en een begin van structurering heeft.
En ere wie ere toekomt, net dat aspect is iets wat het joernalistengild goed beseft. Het is de linkerflank die de kern van het politiek probleem is van paars. Wie vanuit de linkerflank het VB kan aanpakken heeft niet alleen de toekomst voor zich, maar vormt een levensbedreigend gevaar voor gelijk welke coalitie die uit de kiesstrijd van 2007 zal gevormd worden.
De politiek herstructurerende werking van het ideologisch debat rond de verworpen neoliberale EU-grondwet dat door Georges Debunne is op gang gebracht kan niet alleen niet ontbreken in de perspectieven voor links in België en zal prominent aanwezig zijn op 28/10.(meer info op www.neentegendeeuropesegrondwet.be) Het is gewoon onmogelijk het actuele debat zelfs maar te begrijpen zonder begrip van de nederlaag van de Europese leiders op het volk van Frankrijk en Nederland. Het project dat Guy Verhofstadt tijdens het Belgisch voorzitterschap van de EU in Laken op gang bracht om het neoliberale beleid in de instellingen te constitutionaliseren en dat een kern van het paarsgroene beield vormde, is niet geimplodeerd door de tradiitonele achterkamerpolitiek, maar door een unieke zelfwerkzame volksbeweging in Frankrijk en Nederland. Voor het eerst vond de EU de burger op zijn weg en wie de geschiedenis van het franse NON zal schrijven zal wellicht tot de conclusie moeten komen dat de invloed van "le petit belge" op het syndicale NON en op de linkerzijde binnen de PS wellicht doorslaggevend is geweest. Op Debunnes open brief van eind 2004 kwamen niet minder dan 1300 antwoorden van franse syndicale en politieke leiders, militanten en structuren (zie voor meer info het intervieuw met Debunne in Contradictions n° 109) Terwijl zijn opvolger Mia De Vits (SP.a), zijn voormalig adviseur An Van Lancker (SP.a) actief campanje voerden voor de EU-grondwet en tegen ATTAC
(in België gesteund door Vera Dua) mag met reden de vraag gesteld worden of het congres van de CGT begin 2005 de EU-grondwet zou afgekeurd hebben zonderde ideologische tussenkomst van le "petit belge".
Veel van de verwarring binne links vandaag heeft ondermeer daarmee te maken dat de bestaande sociale organisaties en politieke stromingen het dit europees sleutelmoment niet hebben weten om te zetten een in concrete volksopvoedingswerk tegen het neoliberale Europa. Altijd kwam de schrik van het VB naar voor als argument om uiteindelijk niets te doen om onze zeg te hebben in die grondwet en de volksopvoeding over te laten aan de tegenstaander. Waardoor het VB inderdaad het monopolie op de oppositie tegen de EU in de schoot kreg geworpen en Verhofstadt zich zonder enige steun van de bevolking kon opwerpen als Mister Europe.
Indymedia heeft een orignele rol te spelen door ook dit soort feiten kenbaar te maken en analyses te stimuleen die niet aan bod komen in de media zodat de een veel bredre laag aan lezers aan het politiek debat deelnemen. Het debat dat vandaag openbloeit onder duizenden wakkere burgers is meer dan een debat over een politiek verlengstuk voor de strijd tegen het generatiepact. Het gaat over het hoe en waarom van een nieuwe politiek formatie tegen het neoliberalisme in staat het monopolie van het VB op de politieke oppositie in dit land af te pakken.
Reken voor dit debat niet op de media ! Maak eigen media,eigen onafhankelijke kanalen, open fora om hier toe te komen want zonder onafhankelijke kanalen waar dwars door alle bestaande politieke structuren heen de burgers, de werkers, de jongeren, intellectuelen, menen en vrouwen jong en oud het politiek debat voert zal de politieke vooruitgang inzake bewustwording die vandaag onmiskenbaar bezig is als een pudding ineenzakken en terug vallen op zijn aloude verzuurde ideologische schemas en kleine politieke belangen zoals we dat sinds de val van de muur en de eerste zwarte zondag meemaken in dit land .
Ik betreur daarom een beetje dat pas na de mediastorm rond de start van de website van het Comité voor een Andere Politiek het debat op Indymedia op gang komt. Nochtans is er de laatste weken geen enkel nieuw element opgedoken dat 6 maand geleden niet gekend was. Op 8 februari, de dag dat het Vlaams Parlement zonder enige raadpleging van het volk de EU-grondwet stemde , maakte Jef Sleeckx bekend dat hij met Georges Debunne en Lode Van Outrvie besloten had een initatiefcomité voor een Andere Politiek te vormen om het terrein af te tasten (http://www.indymedia.be/nl/node/1281) op basis van deze stemming en van de reacties op hun steun aan het ABVV om de rug te keren naar de SP.a. Het is merkwaardig dat deze boodschap nauwelijks commentaar opleverde op een paar kleine artikels in de officiële media na.
Indymedia mag in dit debat niet in het klein de rol van de "neutrale partijoverstijgende" commentator nabootsen. Ik doe daarom een oproep aan alle medewerkers, redacteuren en lezers van deze site om naar vormen te zoeken en initiatieven te nemen om ook op deze site de dag voor een Andere Politiek actief voor te bereiden en het debat te voeren.
Dat debat gaat NIET over de vraag wie wat waar "links van de SP.a" vernieuwt,groepeert,propageert,organiseert enz. Maar hoe wij NU op 8 oktober en in 2007 rechts kunnen verslaan en Verhofstadt de prijs laten betalen voor zijn europees en sociaal beleid. Geen enkel voorbeeld uit het buitenland gaat ons daar soelaas brengen en geen enkel uitstel gaat ons daar meer tijd geven om te antwoorden op het signaal van roodgroene vrijdag 28 oktober 2005 en van het franse en Nederlandse NEE.
De tijd staat immers NIET aan onze kant. Het is immers niet de eerste keer dat dit soort politiek debat opduikt.Geen van de bestaande linkse krachten was in staat op zichzelf de signalen van zwarten zondagen, roodgroene vrijdagen, witte marsen en multicolore marsen om te zetten in zelfstandige politieke zelfwerkzaamheid buiten de structuren van middenveld en de bestaande politieek compromissen. Het is nochtans dat en niet haar interne samenstelling dat het succes uitmaakt van het Comité voor een Andere Politiek: dat de man en vrouw van de vloer, de man en vrouw in de straat, de delegee en animator in bedrijf en wijk,
de intellectueel eindelijk een "tergend haalbare" verantwoordelijkheid krijgt opgedrongen (om Steve Stevaert te citeren): kiezen wij partij voor een andere politiek en zetten wij ons op 28 oktober samen mensen uit het noorden en het zuiden om die vorm te geven met al onze verschillen en mogelijkheden en wat de besluiten van 28 oktober ook zullen zijn. Of blijven wij aan de kant staan omdat de tijd nog niet rijp is omdat wij eerst tijd moeten nemen om het verleden te verwerken elk in zijn eigen hoekje vooraleer wij de toekomst kunnen voorbereiden.
De Belgische politiek staat op een keerpunt. Het project Verhofstadt om via blufpolitiek over partijvernieuwing in de jaren '90 de politiek duurzaam te herstructureren op neoliberale leest is maar zeer gedeeltelijk gelukt. Herhaaldelijk stak de bevolking en de arbeidersbeweging door haar kracht en haar waakzaamheid een stokje voor de uitvoering van het neoliberaal beleid. Daardoor kon paarsgroen aan de macht komen.En ontstond een schijnbaar progressieve sociaal liberale politieke cultuur actief gedragen door allerlei midenvelden voor een rechts beleid waar de werkende bevolking slachtoffer van was zonder eigen alzijdige anders-globalistische middelen waarin zij zich kon herkennen en partij voor kon kiezen. Misbruik makend van het cordon sanitaire heeft deze situatie slechts 1 politieke overwinnaar opgelevert die de Belgische politiek én links in zijn greep houdt: het VB, de echte verniewer van de Belgische politiek waar gelijk welke partijvernieuwing van links of van rechts bij verbleekt.
Het patronaat vraagt discipline in de bedrijven. Het wil meer politieke stabiliteit. De leidende politieke kringen in het land willen die opleggen via een volgende communautaire ronde om een nieuw recht beleid op poten te zetten. Zoals Martens deed voor zijn volmachtentreinen. Zoals Dehaene deed voor zijn globaal plan.
Het patronaat is niet geheel kontent over Verhofstadt. Een rechtser beleid tegen de burger en de werknemers is wenselijk.De vraag is dan ook wie in 2007 de rekening voor de politieke mislukking van Verhofstadt gaat betalen: de werkende mensen en de bevolking of de partijen die hun vingers verbrand hebben aan zijn beleid ?
Als wij deze vraag NU niet stellen zal het VB ze beantwoorden in ons plaats. Dat is de keuze die Sleeckx/Debunne/Van Outrive ons opdringen ! Niet meer niet minder ! En net omdat de tijd niet alleen rijp is voor een zelfstandig "tergend concreet" politiek antwoord vanuit de basis, maar al ROT begint te worden, zou ik willen voorstellen dat we met geinteresseerde Indymedia-activisten en lezers eens face to face bijeenkomen om ook inzake de kwaliteit van het politiek debat onze verantwoordleijkheid te nemen. Misschien een thema voor en werkgroep op 28 oktober ? Of voor iets anders ? Wie heeft interesse ?
Raf Verbeke
voorheen afgevaardigde Carnoy
actief in het CAP.
re:
christophe, 20/08/2006 – 17:41
Interessante opmerkingen.
Klopt dat links stemmen moet terugpakken van VB. Sleeckx heeft dat die keer wel zelf niet vermeldt in het interview dat ik met hem had. Hij was toen vooral heel kwaad over de voorstelling van feiten door de andere media ("kleinlinks richt nieuwe partij op").
Dat Indymedia.be geen aandacht besteedde aan linkse alternatieven klopt niet helemaal. We waren de eerste die Sleeckx ontevredenheid capteerden: Interview Sleeckx. En we woonden ook al een congres van sp.a-rood bij: verslag congres. Eerder kon je hier ook al de foto's zien van de bewuste acties bij het sp.a-congres in Hasselt en het bezoek van Vande Lanotte aan Antwerpen. Van de kiwi-campagne van PVDA'er Van Duppen kon je hier ook wel al eens iets lezen.
Maar berichtgeving over sociale bewegingen blijft de core-business van Indymedia.be. En in zoverre CAP en alle andere initiatieven er in slagen mensen op de been te krijgen, zullen we daar fair en goed over berichten. Voor de rest staan wij natuurlijk open voor alle suggesties.
Dirk Van Duppen
Danny, 20/08/2006 – 21:23
Dirk Van Duppen heeft inderdaad bergen verzet in de strijd tegen de farmamaffia. Dat de PVDA hem in 2007 wil uitspelen is niet meer dan logisch. Het is trouwens geweten dat Jef Sleeckx al tijdens meerdere debatten stelde dat Dirk Van Duppen voor hem een ideale lijstrekker zou kunnen zijn voor CAP in Antwerpen. Daarom een éénvoudige overpeinzing: zou Dirk Van Duppen niet méér kans hebben om verkozen te geraken indien hij de lijst van CAP in Antwerpen zou trekken, met Jef Sleeckx als lijstduwer en een pak delegees uit Antwerpen ertussenin? In andere provicncies zouden mensen van andere strekkingen dan de kop kunnen nemen. Wat één zaak staat vast: mochten we erin slagen om een eenheid tot stand te brengen tussen de strijdbare syndicale linkerzijde, misnoegde ex-sociaal-democraten zoals Sleeckx en Van Outrive en de ganse radicale linkerzijde, dan hebben we meer kans dan ooit op een politieke doorbraak...
26 Août 2006 Journée d'Atelier thématiques d'Une Autre Gauche
Une Autre Gauche, 21/08/2006 – 14:35
par le secrétariat fédéral d’UAG
Accueil à partir de 9 heures
ADRESSE du jour : Maison des Syndicats Place Saint Paul 9-11 à 4000 Liège (* voir plan en http://uneautregauche.be/IMG/jpg/plan_liege.jpg)
Les différents ateliers prévus figurent dans le tableau ci-dessous, à chaque atelier sont affectés plusieurs noms : celui de l’animateur (trice)/présentateur (trice) du GT et celui du membre du SF chargé de veiller à ce que tout soit prêt à la date prévue. Ce tableau est provisoire, des personnes ressources supplémentaires pourraient venir s’y ajouter en cours de préparation.
(voir le programme : http://uneautregauche.be/IMG/jpg/prg_26A.jpg)
N.B. le travail des ces ateliers sera également une préparation pour la journée du 28/10 qui devraient être coorganisée avec "Een andre Politiek".
Texte(s) d’introduction, de support, de débat, de lancement, etc. pour les ateliers :
* Agriculture et Questions paysannes : Texte d’introduction http://uneautregauche.be/32.html
- Agriculture & questions paysannes : Texte complémentaire http://uneautregauche.be/24.html
* Services-publics : Texte d’introduction http://uneautregauche.be/25.html
* Enseignement :
- 1) QUELLE ECOLE POUR DEMAIN ? http://uneautregauche.be/26.html ;
- 2) Aujourd’hui, que devient l’école ? http://uneautregauche.be/27.html ;
- 3) Réflexion complémentaire : la publicité à l’école http://uneautregauche.be/28.html
* Environnement, énergie, climat : Texte d’introduction http://uneautregauche.be/29.html
- contribution supplémentaire au débat : Pourquoi il faut sortir du lobby nucléaire http://uneautregauche.be/31.html
- Marxisme et écologie : une rencontre nécessaire mais pas toujours évidente http://uneautregauche.be/30.html
* « Pacte » de Compétitivité & AIP : Texte d’introduction http://uneautregauche.be/33.html
Vu le nombre de thèmes proposés lors de la dernière AG, il nous est impossible de proposer tous les sujets en une seule journée, dès lors le Secrétariat Fédéral d’Une Autre Gauche vous propose d’organiser, au moins, une journée supplémentaire soit en novembre soit en décembre 2006.
Que les animateurs (trices) qui s’étaient proposés pour tel ou tel sujet se rassurent : ils pourront les présenter prochainement. Notre choix s’est porté en fonction à la fois des délais, de l’état d’avancement des sujets signalé par leurs animateurs, des limites de temps et des salles pour la journée...
Si vous souhaitez participer à l’organisation d’un ou plusieurs ateliers, prenez contact avec nous (uneautregauche@agora.eu.org) ou nous téléphonez au 0498/66.57.60, afin que nous vous mettions en rapport avec le(la) responsable de l’atelier.
----------------------------------------------------------------------
Bulletin d’inscription pour la journée du 26 août
- (à nous renvoyer au plus tard pour le 23 août) :
- Nom – Prénom :………………………………......…………………
- Adresse : …………………………………........………….N°………
- Localité : …………………………………Code postal : ……….
- Tél/GSM : …………………………………...........…………………..
- E-mail : ………………………………@…...........……………………
— - (SVP - Cocher la case utile)
- ( ) Membre d’UAG / ( ) Sympathisant
Numérotez, de 1 à 8, les ateliers en commençant par celui qui vous intéresse le plus parmi les 8 propositions (afin de nous permettre a) le choix de la salle la plus appropriée en fonction du nombre d’inscrits et b) afin de vous proposer un autre atelier, si un de vos quatre premiers choix est déjà complet –merci) (SVP - numéroter les cases par ordre de préférence)
- ( ) Compétitivité, AIP.....-( ) Enseignement
- ( ) Services Publics.......-( ) Sans Papiers
- ( ) Mondialisat° et guerre.-( ) Agriculture et questions paysannes
- ( ) Sécurité sociale.......-( ) Environnement, énergies, climat
— - (SVP - Cocher la case utile)
- ( ) Réservation d’un lunch à prix modique pour la pause midi
PAF libre :
Bulletin à renvoyer électroniquement à : uneautregauche@agora.eu.org
Ou
Par courrier à « Une Autre Gauche » C/O :
- Une Autre Gauche - rue des Fabriques, 30 - 1000 Bruxelles ou
- Une Autre Gauche-Liège - rue St. Léonard, 35 - 4000 Liège
-----------------
*plan d’accès au lieu des ateliers
Maison des syndicats, 9-11 Place St. Paul, 4000 Liège, ainsi que les parkings les plus proches. Pour les personnes venant en train : Depuis la gare des guillemins : 15 minutes à pied ou 5 minutes en bus (lignes 1, 4, 48, 25 vers "centre-ville", arrêt "pont d’Avroy")
uitnodiging voor 26 augustus
Anonymous, 22/08/2006 – 12:40
Op te merken dat vlamingen natuurlijk welkom zijn, en dat onderwijsspecialist Lode van outrive bv. ook van de partij zal zijn. Anderzijds zijn ook al heel wat voorbereidende teksten beschikbaar.
Maar tweetalig wordt het pas op 28 oktober, waar het resultaat van de samenwerking zal blijken.
Nog geen partijstandpunten, en die komen er wellicht niet op korte termijn. Maar het laat toch al voelen waar het schoentje wringt.
Wat Leterme niet kan,dan kan een andere politiek blijkbaar wel, samenwerken met franstaligen (niet per se exclusief met uneautregauche).
Over de gozers van het LSP
Tony Vranckx, 23/08/2006 – 05:09
Amai Dirk, wat vertel jij hier allemaal zeg? Ik vind het toch wel een beetje raar dat je stelt dat het LSP de boel wil overnemen. Iedere keer als ik na m'n afdelingsvergadering ga, dan zijn de overgrote meerderheid van de mensen partij-ongebonden. Der zitten der wel altijd een paar LSP'ertjes tussen, maar die zijn toch veruit in de minderheid, en naar ik hoor is dat in al onze afdelingen zo.
Over welke afdeling gaat het ?
Jos Van Doninck, 23/08/2006 – 18:48
Tony, over welke afdeling gaat het? Ik wist niet dat die kleine vergaderingen op café in Aalst, Antwerpen, Gent, Kortrijk, Mechelen, en Sint Niklaas nu ook 'afdelingen' werden genoemd. Voor Antwerpen wordt de uitnodiging ook gewoon door Micha Teller van het bestuur van de LSP verstuurd. Op al die kleine vergaderingen zijn LSP-leden in de volstrekte meerderheid. Meer nog, meestal is er niet veel volk buiten de studenten van de LSP. Ook op de meetings die Jef in al die regio's hield was minstens 75% van het publiek lid van de LSP (uitgenomen de meetings in de Vooruit in Gent en in het Zuiderpershuis Antwerpen wellicht). En zelfs daar, zoals Wim Benda over de samenkomst in Antwerpen schreef: "En laten we nuchter zijn, bij het huidige debat waren verscheidene onafhankelijke vakbondsmensen aanwezig, maar de meerderheid in de zaal kwam van klein-links: SAP, KP, LSP, Sta Op en PVDA. Zoals een van de organisatoren achteraf zei: “Ik kende alle aanwezigen. En dat is geen goed teken.” In de tussenkomsten van mensen van die diverse groepen bleek – naast hun gedeelde afschuw voor SP.a en PS – onmiskenbaar een verschillende visie op het initiatief rond Sleeckx."
Het is goed te horen dat er een uitzondering bestaat en er een regio is waar de LSP niet de volstrekte meerderheid heeft. Maar ik ben wel nieuwsgierig over welke streek en over hoeveel volk het dan gaat. Want zoals onze federaal secretaris Van Lancker in Knack zegt "Ik ben zelf ook naar zo'n bijeenkomst geweest. Dat Sleeckx altijd voor volle zalen spreekt is een fabeltje. Toen was daar ten hoogste 15 man. De helft van hen waren dan nog mensen uit Sleeckx persoonlijke entourage." Kameraadschappellijk, Jos.
Beste Jos
Steven Catrijn, 24/08/2006 – 01:55
Beste Jos,
Er is een verschil tussen het soort van vergadering dat Eddy Van Lacker en consorten een half jaar geleden meemaakten - toen enkel klein-links nog maar op de hoogte was van het initiatief - en de situatie die zich nu aan het ontwikkelen is.
Ik hoor van de webmaster van anderepolitiek.be dat er inmiddels 1000 mensen ingeschreven zijn op de nieuwsbrief. Trekken we daar goedwillend honderd kabinetards, geïnteresseerde Nederlanders en bange Belangers van af, zijn dat er nog steeds een heel pak.
Op 28 oktober zullen we zien hoeveel mensen er aanwezig zijn. Ik voor mijn part hoop op veel mensen. Het Comité voor een Andere Politiek en Un Autre Gauche kunnen de vastgeroeste situatie van de Belgische linkerzijde nieuw leven inblazen. Zou dat geen goede zaak zijn? Of blijft u liever bij de kleinlinkse vetes van de laatste dertig jaar? Met nog een paar competitiviteitspacten erbovenop...
kameraadschappelijke groeten en tot 28 oktober!
Beste Jos
Tony Vranckx, 24/08/2006 – 17:45
Beste Jos,
Er is nog nooit door geen enkele afdeling in een café vergaderd. Vergaderen doe je in een apart zaaltje, net zoals pakweg de KWB of de duivenbond dit doen.
Dat de uitnodiging voor de Antwerpse vergadering door Micha Teller wordt verstuurd, wat is door het probleem van? Dat ie een LSP'er is? Hoe kun je nu iets duurzaam uitbouwen als je meteen mensen begint te discrimineren en uit te sluiten?
Er zijn welgeteld twee (2!) afdelingen waar een LSP'er als contactpersoon fungeert, en dat is Antwerpen en Aalst. In Gent, Sint-Niklaas, Brugge, Hasselt, Kortrijk, Lanaken, Deinze, Leuven, Mechelen, Turnhout, Oudenaarde, Tervuren, Zaventem, Genk,...zijn het anderen die fungeren als contactpersoon.
Om terug te komen op Eddy Van Lancker en Wim Benda, refereer ik ook graag terug naar de vorige post. Los van het feit dat Eddy Van Lancker ondertussen in het partijbureau van de SP.a zit, wens ik deze kritiek te pareren met een stuk uit hetzelfde artikel in de Knack dat jij hebt gequoted : "Bruno Verlaeckt (Secretaris AC Antwerpen-Waasland en lid van het federaal bureau van het ABVV) denkt niet dat Sleeckx’ medestanders, de trotskisten van de LSP en de SAP, veel militanten zullen afschrikken. ‘Daarvoor zijn die partijtjes iets te marginaal.'"
regenboog
Anonymous, 25/08/2006 – 14:27
regenboog: begin jaren 90, met o.a. een voormalig Humo-journalist (ben zijn naam kwijt)
lang geduurd
Luc Vdk, 25/08/2006 – 18:10
Dat antwoord heeft lang geduurd.
Blijkbaar was die lijst zo obscuur dat de PVDA snel ingezien heeft dat het de moeit niet waard was