Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Soedanees deelt geldprijs uit aan Afrikaanse presidenten

Soedanees deelt geldprijs uit aan Afrikaanse presidenten

De Soedanees Mo Ibrahim deelde begin oktober een geldprijs uit, zo’n half miljoen euro, aan de twee Afrikaanse presidenten die het volgens zijn Ibrahim-index verdienden. Ibrahim, die zelf welgesteld is, probeert zo aan te kaarten dat het “rijke continent zichzelf ook wel uit de benarde situatie zou kunnen halen”. Dat schrijft het Zuid-Afrikaanse dagblad Beeld.

Presidenten Chissano van Mozambique en Mugabe van Botswana waren de eersten die de prijs in ontvangst mochten nemen. De Soedanees, die zijn geld verdiende in een Brits telefoonbedrijf, wil met de prijs aantonen dat de Afrikaanse leiders “de beste bijdrage hebben geleverd aan de Afrikaanse economie en politieke heil.”

De Ibrahim-index is een ranglijst waarop de 53 Afrikaanse landen in volgorde worden gezet volgens een aantal thema’s zoals politieke standvastigheid. De index zou ondertussen ook gebruikt worden door de wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds schrijft Beeld.

Mo Ibrahim pleit voor een onderlinge samenwerking tussen de Afrikaanse economieën zodat ze een macro-economie op zich kunnen vormen. “We moeten ons economieën integreren, wij kunnen het niet veroorloven om 53 mini-economieën te hebben. Handel tussen Afrikaanse staten onderling is slechts 4%. Het is een aanklacht tegen onszelf”, vindt Ibrahim.

je bedoelt zeker president

je bedoelt zeker president Mogae van Botswana en niet Mugabe ;)