Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

11 november in Kortrijk

11 november in Kortrijk

Normaal gezien had ik dit jaar opnieuw de 11-novemberviering bijgewoond te Stasegem. De leerlingen van de gemeenteschool verzorgen er elk jaar een stukje van de viering in hun dorp. Zie http://www.indymedia.be/nl/node/30385. Maar de griep slaat toe in Stasegem. Mijn vriendin, juf Hilde, blijft in bed. Dan maar naar Kortrijk.

DSC_0488 [].JPG

We zijn dus in Kortrijk! In tegenstelling tot het kleine Stasegem zijn er bijna geen kids aanwezig. Er zijn hier ook geen gemeentescholen meer! Zelfs de website van Kortrijk maakt geen reclame voor 11 november.

Aan het stadhuis vertrekt de stoet naar de kerk en na de dienst worden er bloemen neergelegd aan het monument van de gevallenen voor het Vaderland en de verzetstrijders. Het brandweerkorps is er, de harmonie brengt het volkslied. Het doet wat.

Op de receptie, aangeboden door de stad Kortrijk, zit ik te praten met Frieda Laverge, een jonge dame van 92.

Ze zat te wenen tijdens de kerkdienst. Haar gedachten zaten bij de verloren kameraden van de Tweede Wereldoorlog, de kameraden van het verzet, van het Onafhankelijkheids Front. Tijdens de nazibezetting zorgde Frieda voor de verspreiding van de pamfletten van de Rode Vaan, de toenmalige krant van de communisten.

DSC_0494 [].JPG
DSC_0469 [].JPG
DSC_0467 [].JPG
DSC_0461 [].JPG
DSC_0459 [].JPG
DSC_0454 [].JPG