Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Fabiola is dood! (x3)

Fabiola is dood! (x3)

Voor de derde keer dit jaar werd koningin Fabiola door de media dood verklaard. Twee weken geleden schreef Walter Pauli op de website van De Morgen dat een zoveelste longontsteking de koningin fataal werd. Sindsdien kunnen abonnees de krant niet meer online raadplegen (http://www.demorgen.be/krant/). Ook een oplossing om te vermijden dat je onzin de wereld instuurt.

Maandag was het de beurt aan Belga om mee te surfen op de 'Fabiola is dood'-hype. Op alle krantenredacties kwam het bericht binnen dat Fabiola “stierf bij het horen van de scheiding van Laurent en Claire”. Samen met dat overlijdensbericht had ook éne ‘Dardinaal Kanneels' via Belga de kreet 'tetten' verspreid aan alle media.

Het bleek het resultaat van een “commercieel initiatief van de hiërarchie”, liet de misnoegde redactie van Belga even later weten. Die hiërarchie had de website www.ihavenews.be gelanceerd zonder medeweten van de redactie. Burgers kunnen via die website breaking news melden, een beetje zoals het 4040-project van VTM.

Maar in tegenstelling tot 4040 belandt het nieuws rauw en ongecontroleerd bij de klanten van Belga.

Zowel de redactie als de journalistenbond reageerden boos op de miskleun. “Met het project ihavenews.be heeft de Belga-directie op een onvergefelijke wijze de circuits van tips en nieuws in elkaar laten overlopen”, schrijft de Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België (AVBB).

De AVBB rakelt in één beweging een frustratie op die al langer leeft bij de medewerkers van Belga: “De AVBB roept tot slot de aandeelhouders-mediahuizen op om Belga niet langer onder ongepaste druk te zetten om diensten te leveren die niets met journalistiek te maken hebben. Belga verdient het terug het pure persagentschap te worden dat het vele decennia tot grote voldoening van iedereen is geweest.”

De Ihavenews-stunt is een mooi voorbeeld van hoe (veel) traditionele media omgaan met participatieve journalistiek (ook wel eens burgerjournalistiek genoemd). Elders in de wereld hebben experimenten met participatieve journalistiek al geleid tot uitmuntende verslaggeving.

In België komen we niet verder dan de VRT die burgerpaparazzi zoekt en dan verbaasd is dat mensen foto's van BV's in compromiterende situaties opsturen. Of De Morgen die elke week een bloemlezing van de meest achterlijke lezersreacties op krantensites publiceert. En nu dus Belga dat ongefilterd anoniem geroddel verheft tot breaking news.

Vraagje

Kan dit zomaar? >>>Sindsdien kunnen abonnees de krant niet meer online raadplegen (http://www.demorgen.be/krant/).

Die zijn toch abonnee en hebben toch vr die online krant meebetaald?

het werkt

Na twee weken panne werkt het weer!

err.. wachts eens even..

Als journalisten het nieuws van Belga zo maar overnemen, zonder te checken... (of zomaar aggregeren) wie is dan juist met de vinger te wijzen?

Ok, foutje, maar alle schuld op belga afschuiven is wel heel lame (imho).

Fabiola ??

Die is immers al jaaaren dood :-D, en zoniet dan mag ze een helpend handje krijgen. Weg met de parasieten ! Que la Belgique creve !

Toegegeven, ik moest wel

Toegegeven, ik moest wel lachen toen ik vernam dat Fabiola voor de zoveelste keer was gestorven. Ik denk dat er op den duur geen kat gaat opdagen op haar begrafenis als het echt zover is. Het is inderdaad straf dat ze dergelijk nieuws zomaar doorsturen naar alle Belga-klanten zonder even zelf te checken. Langs de andere kant ligt de eindverantwoordelijkheid ook wel bij de journalisten van de respectievelijke kranten. Als wij op ons werk een persbericht verzenden wordt het bijna integraal gekopieerd zonder enige aanpassing. Wat is de definitie van een journalist op den duur?

HM Fabiola reeds 3 maal gestorven in de media

Het nieuwe jeunisme : oudere mensen beledigen door het enige goede dat ze kunnen doen voor "de mensen" feitelijk gewoon sterven is (of meer spectaculair via euthanasie).

Ik ben een republikein in hart en nieren : maar eerder uit overweging dat het tegenwoordig vreselijk is om geboren te worden
in een functie als staatshoofd of familie van.. Men moest de monarchie alleen daarvoor al afschaffen zodat deze mensen "zichzelf" kunnen zijn en met rust gelaten worden.

Halleluia

Journalistiek is dood! Leve de journalistiek!

christophe

Gepost door christophe
17.11.2009

Tags