Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

L-Day 2009

L-Day 2009

Gent-- Meer dan duizend bezoekers op de 23ste editie van de Lday in de Gentse Vooruit. De L-day is een dag van en voor lesbische en biseksuele vrouwen.

Lday221109_010.jpg

Meer dan duizend bezoekers van divers pluimage genieten in een rustige sfeer. Verhalen vanuit een eigen invalshoeken, de voorstelling van twee nieuwe boeken, dansinitiaties Tango en Salsa, een debat rond lesbische vrouwen in de media met o.a. Minister Pascal Smet (sp.a) en Truus Druyts in het panel vullen het programma. Tussendoor infostanden en mogelijkheden tot het inwinnen van advies over de knelpunten rond juridisch volwaardig ouderschap voor lesbische moeders. Als afsluiter fuif !

Lday211109_001.jpg

Pascale Platel zit op een bok. Op haar eigenzinnige manier vertelt ze een grappig Jezusverhaal. Luisterend kijken we mee door de ogen van de moeder van Johannes De Doper.

Lday211109_002.jpg

Rebecca Stradiot (foto) brengt onbekende sprookjes voor jonge en grote mensen. Met korte maar warm bezielde intermezzo's op accordeon.

Lday211109_003.jpg

Energieke, snelle bewegingen, hevige gezichten. Nieuw verzonnen verhalen en overgeleverde vertelsels door Hilde Rogge.

Lday211109_004.jpg

Dansinitiatie Tango en Salsa

Lday211109_005.jpg

Emma Donoghue (Ierse) stelt in de theaterzaal haar nieuwe boek 'Landen' voor. Het boek neemt je mee in de gevoelens en gedachten rond lange afstandsrelaties.

Lday211109_006.jpg

Aan de hand van enkele stellingen debatteren Pascal Smet (Vlaams minister van gelijke kansen), Alexcis Dewaele, (socioloog) Truus Druyts (omroepster) Anne Ganzevooort (Queercat) , Tine De Boosere (senarioschrijfster) en Sarah d'Haese (journaliste) over het thema "lesbiennes in de media".

Moeten de media altijd het stereotype beeld laten zien van een lesbienne, de lesbienne met de juiste maten en een tof karakter ? Waarom nooit een les' met een slecht karakter, op een chopper,... Is er nood aan een rolmodel ? Een rolmodel word je, dat kan je niet studeren,...

De invloed van het outen op de carriere, ...Pascal Smet, eveneens minister van onderwijs, vertelt waarom hij zich bewust outte als homo, op 1 september .

Als slotwoord heeft Pascal Smet het over wat je nu nog kan doen ? Hij verwijst hierbij naar de positieve invloed die de serie Flikken had op Gent, meldt dat België koploper is inzake 'gelijke kansen voor holebi's', maar wat het juridische aspect betreft kunnen nog stapjes gezet worden. Volgens Pascal Smet ligt het voornaamste en moeilijkste werk nu nog bij het wegwerken van de onbewuste vooroordelen bij de bevolking. Minister Smet zou liever een integratiefeest zien in plaats van de gaypride, die hij persoonlijk -met een sorry voor het hardheid van zijn woord- afschuwelijk vindt.

Gay Pride 2009
Eisenplatform Folia

Lday211109_007.jpg

Tussendoor optredens Eva De Roovere (foto) , Slowscan, Betty en Room 4a pony.

Lday211109_008.jpg

'Oud = out'. Een boek over authentieke ervaringen van les' en bi vrouwen geboren voor 1945. Wijsheden, opmerkingen en getuigenissen van 14 les'bi vrouwen in moeilijkere, andere tijden.

Meer op boekhandel: 't Verschil

Lday211109_009.jpg

Slowscan

Hey Jan, Top reportage!

Hey Jan,

Top reportage! Volgens mij heb je in je stukje over het debat wel de naam 'Yves Desmet' gebruikt waar het 'Pascal' moet zijn.

Greets!

Pascal

Oeps, een foutje tijdens de late uren ;) aangepast, thanks voor de info

Jan Lietaert

-----------------
http://www.lietaert.eu
-----------------

Minister Pascal Smet

Minister Smet wil een 'integratiefeest'. Klinkt als de typische angst voor wat net niet helemaal in het plaatje past. Alles en iedereen moet nog steeds integreren, lees, vol liefde tot elkaar komen, terwijl er altijd verschillen en vragen zullen zijn. Er is trouwens nog steeds discriminatie in België en het leven van een holebi is nog steeds minder gemakkelijk dan dat van een hetero. Om dat aan te klagen is de pride net ontstaan en ze bestaat nog steeds om eisen en probleempunten onder de aandacht te brengen.

En wat is er "afschuwelijk" aan de gay pride? Dat er een héél diverse groep mensen in meestapt? Lesbo's, homo's en bi's van piepjong tot behoorlijk oud, ouders (van), getrouwde koppels, feestbeesten, asielzoekers, transgender mensen, ... Is dat afschuwelijk? Voor een minister is dat echt een enorm foute uitspraak.

robin: totally agree 110% &

robin: totally agree 110% & als minister smet dan toch bezig is, dan ineens ook een "i i i ntegratiefeest" vr de "vuil jeanetten" van aalst & nu globalisering zo'n hot topic is: ineens ook een feestje vr carnaval de brazil he! :-)
the more, the merrier zou ik zo zeggen!
ps: kleine voetnoot: meneer de minister heeft precies ook wel extra lang gewacht om uit de integratie-kast te komen, maar dan waren wij al lang aan het genieten op de 1 of andere pride tesamen met onze "afschuwelijke" vriendjes & vriendinnekes, dus hebben we nipt zijn uit-de-kast-feestje gemist (als we al uitgenodigd zouden zijn & dit niet vanwege ons rood kapsel, maar waarschijnlijk vanwege onze totale holebi'ge wanstaltige afschuwelijke afschuwelijkheid.........d*mn!:-)