Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Eerste inloophuis voor dakloze vrouwen en kinderen geopend

Eerste inloophuis voor dakloze vrouwen en kinderen geopend

Brussel 28/11- Vrijdagnacht drongen een 15-tal vrouwen een leegstaand pand binnen op de Vlaamsesteenweg. In deze ruimte willen ze een plek creëren waar dakloze vrouwen en hun kinderen opgevangen kunnen worden. Het gebouw is eigendom van het OCMW, maar wordt al 12 jaar niet door hen benut.

inloophuis_gevel.jpg

« Het aantal dakloze vrouwen is de afgelopen vijf jaren gevoelig gestegen, en vertegenwoordigt momenteel 30% van de daklozenpopulatie. Toch bestaan er geen structuren die zich exclusief tot vrouwen richten en zijn aangepast aan hun specifieke noden. » Aldus Rim Id Miloud, één van de initiatiefneemsters van deze actie.

inloophuis_groep.jpg

« Dit is de reden waarom gisterenavond een vijftiental vrouwen het initiatief nam om een plek te creëren, enkel voor vrouwen en hun kinderen. Een plaats waar ze vrijuit kunnen praten over hun noden, en tot oplossingen kunnen komen die aangepast zijn aan hun realiteit. De vijftien vrouwen bezetten een gebouw dat eigendom is van het OCMW van de stad Brussel en dat sinds meer dan 12 jaar leeg staat. Deze plek zal de vrouwen de kans bieden om even tot rust te komen, zich te wassen en te verzorgen, met respect voor hun intimiteit. Ze kunnen zich er in een veilige omgeving opnieuw mens voelen. »

inloophuis_moeder.jpg

« Een dakloze vrouw zijn, wat betekent dat? Het is een dagelijkse realiteit van overleven, zich aanpassen aan erbarmelijke hygiënische omstandigheden. Geen enkele organisatie in Brussel biedt bv. de mogelijkheid tot gescheiden doucheruimtes. Bovendien worden dakloze vrouwen geconfronteerd met agressie, diefstal, verkrachting en allerlei ziektes. Ze leveren een dagelijkse strijd in een wereldje dat door mannen wordt gedomineerd. »

inloophuis_kids.jpg

Zaterdag werd een eerste groep families opgevangen in het pand, zodat ze konden douchen en even opwarmen. Het betrof een groep Roma, die momenteel verblijven in de omgeving van het Brusselse Noord station. Onder hen vele kinderen en zelfs peuters die reeds maanden op straat staan.

inloophuis_miss dakloos solidair.jpg

(Marie-Therese Van Belle, net verkozen tot ambassadrice van Miss Dakloos, komt haar steun betuigen aan dit project.)

Deze actie wordt ondersteund door verschillende Brusselse organisaties die werken met thuislozen, en door de organisatrice en de deelneemsters van de 'Miss dakloos' verkiezing. Het gebouw zelf kwam reeds eerder onder de aandacht: Jeroen Peeters onderhield er een buurthuis en kunstgalerie, tot hij recent uit het pand werd gezet. De initiatiefneemsters hopen dat het OCMW dit project wel een kans geeft.

fotos artikel inloophuis_845 - kopie.jpg
inloophuis_melk.jpg

De schaamte

van de armen is evenredig aan de grofheid van de rijken.

Chez Elle ontruimd

Bonjour,

Ce matin, le centre d'accueil pour femmes "chez elle" a été fermé, et le collectif de femmes a été mis dehors par les forces de l'ordre à 6h du matin sans jugement ni même avis d'expulsion.
Nous vous invitons à un rassemblement devant le bâtiment (100, Rue de Flandre) ... (de politie leest mee! Hey, de mannen!!) afin de continuer le combat pour créer un centre d'accueil pour femmes.

Merci de venir nombreux