Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Palestina: waardig werk is onmogelijk onder Israëlische bezetting

Palestina: waardig werk is onmogelijk onder Israëlische bezetting

Sedert drie jaar bestaat er een solidariteitsproject tussen de Algemene Centrale ABVV en de petrochemische vakbond PGFTU in Palestina. Begin december was een delegatie van de Algemene Centrale ter plaatse om een beeld te krijgen van de arbeidsomstandigheden van de Palestijnen, om aan den lijve te ondervinden wat de impact is van de Israëlische bezetting op het dagelijkse leven en om meer te weten over de verschillende aspecten van het conflict (vluchtelingenkwestie, politieke gevangenen, de Apartheidsmuur,…

DSC_0523.JPG

Tijdens de syndicale inleefreis bezocht de delegatie Jeruzalem/Al-Quds, Hebron, Ramamllah, Nablus en Qalqilya. Stuk voor stuk zijn deze steden verschillend, maar één ding hebben ze gemeen: ze gaan gebukt onder de Israëlische bezetting die diverse vormen aanneemt : militaire checkpoints, een torenhoge betonmuur dwars door de stad, Joodse nederzettingen of gewoonweg alle drie. Israël voert er een waar Apartheidsbeleid.

De politiek van Israël is er op gericht is om zoveel mogelijk Palestijnen op een zo klein mogelijk stuk land te houden (via demografische maatregelen, door mensen uit hun huizen te zetten,…. De oorlogseconomie draait er ook op volle toeren. Enkele rijke families, wapenfabrikanten en beveiligingsfirma’s profiteren optimaal van dit conflict.

Syndicaal werk is in Palestina nog pionierswerk; het gaat erom de meest elementaire rechten van de werknemers te verdedigen. Maar er is weinig reglementering en de bezetting drukt keihard zijn stempel.

In Qalqilya, vlak aan de grens met Israël schuiven elke morgen om 4u 4000 arbeiders en arbeidsters aan het checkpoint aan om werk te zoeken in Israël. ‘s Avonds komen wij er een aantal zichtbaar uitgeputte werknemers tegen die naar huis terugkeren. De vermoeidheid veroorzaakt talrijke arbeidsongevallen. Palestijnse vakbonden zijn evenwel niet erkend in Israël waardoor ze noodgedwongen langs de zijlijn staan.

De delegatie had ook ontmoetingen met de Minister van Arbeid, de gouverneur van Hebron en de vrouw van de politieke gevangene Marwan Barghouti (dé gedoodverfde volgende leider van de Palestijnen maar veroordeeld tot 5x levenslang) en bezocht er 2 vluchtelingenkampen in Bethlehem.

Israël houdt de bevolking in een economische wurggreep. Begin december verbleef een Vlaams-Brussels-Waalse handelsmissie in Israël om de handelsrelaties tussen België en Israël te bevorderen. Onvoorstelbaar voor iedereen die de toestand en het conflict in de regio kent.

Dit is pas hypocrisie : enerzijds worden onderwijsprojecten (via ontwikkelingssamenwerking) met de Palestijnen ondersteund en anderzijds worden de handelsrelaties met Israël bevorderd. De Israëlische economie steunen, komt neer op het financieren van de apartheidsmuur, de Joodse nederzettingen en de militaire bezetting.

Voor meer info en foto’s : www.accg.be

DSC_0090.JPG
DSC_0127.jpg
DSC_0221.jpg
DSC_0264.jpg
DSC_0514.JPG
DSC_0081.JPG
IMG_4404.JPG
IMG_4423.jpg
SL700900.JPG
SL700932.JPG
SL700964.JPG
SL700979.JPG

rode broeders

mooie werk van onze rode broeders
een suggestie : zouden wij niet eens bijeen kunnen zitten met de vakbonden die bezig zijn rond Palestina
één plus één is meer dan twee
(piet van het acw)